Als beveiligingsinstallateur wil je jouw klanten natuurlijk optimaal adviseren. En dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van de laatste trends in brandveiligheid en beveiliging. Een goede reden dus voor een bezoek aan de vakbeurs FireSafety & Security Event 2022 in Den Bosch. Want hier kun je profiteren van kennissessies en netwerken met mogelijke klanten en leveranciers.
Peter Passenier
Een maandagochtend in de haven van Moerdijk. Het automatische detectiesysteem genereert een alarm en de medewerker in de meldkamer ziet meteen waarom.
De man op het scherm is al door diverse beveiligingscamera’s gesignaleerd, en de conclusie van het achterliggende algoritme is duidelijk: dit is verdacht. De betreffende persoon liep namelijk geruime tijd rondjes over het hele terrein, een terrein waar je alleen komt als werknemer of leverancier. Dus is dit vermoedelijk iemand met criminele bedoelingen die de omgeving verkent. Zo iemand is nu snel te detecteren, dankzij de nieuwste generatie intelligente camera’s.
Dit is niet de enige innovatie die de laatste jaren voorbij kwam. Als het gaat om brandveiligheid en beveiliging volgen de technische ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Denk aan sensing, smart buildings en intelligente camera’s. Maar… zijn alle beveiligingsinstallateurs van die ontwikkelingen en toepassingen voldoende op de hoogte? Misschien niet. Dus liggen er voor hen echt mooie kansen en zijn er nieuwe vijvers waar zij in kunnen vissen. En mogelijkheden om de klanten nog beter te informeren. Dat is het belang van FireSafety & Security Event 2022 op 13 en 14 april 2022 in Den Bosch. Daar worden kennissessies georganiseerd die beveiligingsinstallateurs aan het denken zetten.
> LEES OOK: FireSafety & Security Event: Samen!
Experts
Er zijn verschillende experts voor de kennissessies uitgenodigd, bijvoorbeeld op het gebied van technologie en privacy. Want ook dat laatste is een thema waar beveiligingsinstallateurs mee te maken kunnen krijgen. Zo was er ooit een werkgever die 40.000 euro had geïnvesteerd in een tijdregistratiesysteem op basis van vingerafdrukken. De ondernemer dacht dat het juridisch goed geregeld was, want de betreffende werknemers hadden hier uitdrukkelijk toestemming voor gegeven. Maar helaas: toestemming van een werknemer is vrijwel nooit een geldige grondslag in het kader van de verwerking van persoonsgegevens. Werknemers zitten in een afhankelijkheidsrelatie, dus is hun toestemming niet rechtsgeldig. In dit geval gebruikte de ondernemer die vingerafdrukken voor het tijdregistratiesysteem, en ook dat is geen goede reden.
Er zijn situaties dat een werknemer verplicht is zijn vingerafdruk af te staan. Bijvoorbeeld als die vingerafdruk noodzakelijk is voor authenticatie of beveiliging. Maar in het kader van de hier genoemde tijdregistratie is deze noodzaak er niet. En dus moest dat hele systeem weer worden gedeactiveerd. Dat betekende een schadepost van 40.000 euro. De installateur had zijn klant daarvoor kunnen behoeden. Dit is niet de enige situatie waarin goed advies essentieel is. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe werkwijze van de Nederlandse politie als het gaat om overvalalarmen.
Wie, wat, waar, wanneer?
Het FireSafety & Security Event 2022 vindt plaats op woensdag 13 en donderdag 14 april 2022 in de Brabanthallen in Den Bosch. Parkeren, de entree (mits vooraf aangemeld) en catering zijn gratis. De kosten daarvoor worden gedragen zo’n 80 exposanten. De voornaamste reden om naar de beurs te komen: weten wat er gaat spelen in de komende twee tot vijf jaar op het vakgebied van brandveiligheid en beveiliging.
Wie kun je op de beurs verwachten?
- Er staan zo’n 80 exposanten, die onder anderen lid zijn van de Federatie Veilig Nederland.
- Gestreefd wordt naar zo’n 2000 tot 3000 bezoekers. Verwacht wordt dat daarvan zo’n 75 procent beveiligingsinstallateur van beroep is. Het is mogelijk dat zij ook klanten meenemen. De meeste beveiligingsinstallateurs zijn aangesloten bij VEB en/of Techniek Nederland.
- Er worden ook honderden beveiligingsadviseurs verwacht. Deze zijn vaak lid van beroepsverenigingen als VBN en ASIS. Denk aan de beveiligingsmanagers bij grotere en middelgrote op- drachtgevers als Ahold, NS, Heineken et cetera.
Alarmknop
Talloze ondernemers beschikken inmiddels over een alarmknop. En veel van hen denken dat ze maar op die knop hoeven te drukken om de politie rechtstreeks te activeren. De installateur had dat toegezegd, aldus een winkelier. Maar de politie wordt de laatste jaren geconfronteerd met een veelvoud aan valse meldingen. Dus anno 2022 gaat de melding – een stil alarm – naar een particuliere alarmcentrale. Die verifieert eerst of er inderdaad van een overval sprake is. En dat vraagt weer maatregelen bij de klant. Hieruit blijkt het belang van bijvoorbeeld cameratoezicht. Is er daadwerkelijk sprake van een overval? Dan mobiliseert de meldkamermedewerker de politie. En is er alleen sprake van een boze klant of vechtpartij, dan krijgt de alarmmelding een andere type afhandeling. Maar die vraag – gaat het hier om een overval of niet? – kan een meldkamermedewerker alleen beantwoorden met behulp van camerabeelden. Een professionele installateur weet dat en adviseert conform.
> LEES OOK: Techniek camera’s sterk verbeterd
Kennisoverdracht is dus belangrijk. En tijdens FireSafety & Security Event 2022 komt die kennis uit verschillende bronnen. Aan de ene kant zijn er de presentaties van onafhankelijke experts. Het objectieve verhaal dus. Maar aan de andere kant komt de bezoeker op de beurs zelf in contact met zo’n 80 standhouders. Dat zijn soms bedrijven die een bepaalde technologische oplossing hebben gevonden voor problemen waar jouw klanten mee kampen. En soms zijn het ook leveranciers die een enthousiast verhaal vertellen over een technologische vernieuwing die zij bieden. Dat verhaal kan de bezoeker vervolgens staven bij de onafhankelijke experts tijdens de kennissessies.
Kunstmatige intelligentie
Meer kennis leidt automatisch tot betere adviezen aan de klant. Op de komende beurs zijn er voorbeelden te over: kunstmatige intelligentie, groei van cloud-gebaseerd cameratoezicht, 5G-techologie en aandacht voor cybersecurity, internet of things, uitfasering van telecomdiensten (3G) en introductie van nieuwe diensten (5G). Als installateur wil en moet je tenslotte weten wat er speelt of op korte termijn gaat spelen. Een slecht advies verstrekken aan een klant heeft uiteraard consequenties. Dat is niet alleen heel vervelend voor de klant, maar ook voor zijn installateur.
Netwerken
Kortom, de beurs biedt uiteenlopende mogelijkheden om kennis op te doen. Maar dat is niet alles. Minstens zo belangrijk is de mogelijkheid tot netwerken voor de installateur. Veel beveiligingsbedrijven zijn namelijk generalisten: zij leveren producten voor bouwkundige én elektronische beveiliging. Zij hebben vaak een overzicht van de hele markt. Daarbij zijn er andere bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in een niche. Die zijn vaak op de hoogte van ontwikkelingen die jij misschien nog niet op je netvlies had. En natuurlijk zijn er de bedrijven die lijken op jouw klanten. Deze bedrijven hebben misschien bepaalde technologieën toegepast en bepaalde problemen op een nieuwe manier opgelost. Ook hun ervaringen kunnen voor de bezoeker buitengewoon nuttig zijn.
Meer informatie
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van:
- Erwin Schoemaker, managing director bij Federatie Veilig Nederland
- Jan Kuipers, voorzitter van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven
- Hélène Minderman, branchemanager bij Techniek Nederland

Hélène Minderman

Jan Kuipers

Erwin Schoenmaker
Voor meer info: https://fssevents.nl/ e-mail: beurs@stichtingvbi.nl