Een flink deel van het Nederlandse bedrijfsleven neemt nog onvoldoende beschermende maatregelen tegen cyberdreigingen. Het Digital Trust Center (DTC) heeft onderzoeksinstituut TNO daarom gevraagd om te onderzoeken hoe de actiebereidheid vergroot kan worden bij de ruim 2,3 miljoen bedrijven die tot de doelgroep van het DTC behoren. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te geven in de motivaties en barrières die verschillende bedrijven ervaren bij veilig digitaal ondernemen.
TNO onderzocht op welke organisaties het DTC zich zou moeten richten, waarom deze bedrijven niet de noodzakelijke maatregelen nemen en hoe het DTC hierop kan reageren. Het onderzoeksrapport “Veilig digitaal ondernemen – Inzicht in motivaties en barrières door doelgroepsegmentatie” bevat deze inzichten en enkele aanbevelingen voor effectieve gedragsverandering bij ondernemers.
> LEES OOK: Zo bereiden bedrijven zich alvast voor op de nieuwe cyberwet
Aanpak onderzoek
Via psychografische segmentatie is onderzocht welke groepen bedrijven onvoldoende beschermende maatregelen nemen. Traditionele segmentatie op basis van bedrijfseconomische of geografische kenmerken (bijvoorbeeld omzet, bedrijfstak, vestigingsplaats) schiet tekort in het begrijpen van de redenen achter het gedrag van ondernemers. Psychografische segmentering verdeelt bedrijven op basis van motivaties en barrières. Dit geeft inzicht in waarom ondernemers (on)voldoende veilig digitaal ondernemen. De segmentatie is gedaan op basis van interviews en een uitgebreid vragenlijstonderzoek onder een steekproef van de DTC-doelgroep, waarna verschillende statistische analyses hebben geleid tot 5 gesegmenteerde groepen.
5 doelgroepen met hun eigen gedragsbepalers
De doelgroep van het DTC is op te delen in 5 subdoelgroepen. Deze subdoelgroepen verschillen van elkaar wat betreft de mate van veilig digitaal ondernemen en onderliggende gedragsbepalers.
Overzicht 5 doelgroepen
- Voorlopers (22%)
- Uitbesteders (12%)
- Overmoedigen (30%)
- Machtelozen (18%)
- Onverschilligen (18%)
Van segmenten naar interventies
Deze segmentering biedt inzicht in de behoeften en uitdagingen van de verschillende groepen op het gebied van veilig digitaal ondernemen. Met deze kennis kunnen deze groepen gerichter ondersteund worden bij het nemen van beschermende maatregelen. Op het gebied van het treffen van maatregelen voor veilig digitaal ondernemen zijn er 3 doelgroepen die achterblijven, de Overmoedigen, Machtelozen en Onverschilligen, samen vormen zij 66% van de bedrijven. Het is van belang om deze groepen gericht aan te moedigen om specifieke cyberbeschermingsmaatregelen te treffen. Bedrijven in deze groepen hebben te maken met verschillende factoren die het daadwerkelijke nemen van maatregelen belemmeren.
> LEES OOK: Toekomstvisie NCTV op verhogen cyberweerbaarheid van organisaties
Kiezen van de juiste communicatiekanalen is cruciaal
Het onderzoek heeft aangetoond welke specifieke motivaties en barrières er zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals gebrek aan kennis en hulpbronnen voor de subdoelgroep Machtelozen. In het rapport zijn daarnaast verschillende interventies te vinden die bedrijven binnen deze doelgroepen kunnen motiveren om stappen te zetten om hun eigen cyberweerbaarheid te vergroten óf anderen te helpen. Hierbij blijft het een uitdaging om ook die ondernemers te bereiken die in eerste instantie geen reden zien om actie te ondernemen. Het toepassen van maatwerk en nadenken over voorwaarden zoals het kiezen van de juiste communicatiekanalen is hierbij cruciaal.
Meer weten? Bekijk dan hier het hele rapport.
Bron: Digital Trust Center
Lees ook:
- Bedrijven passen steeds beter internetstandaarden toe
- 19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
- Meerderheid ransomware-slachtoffers had geen back-up
- CBS publiceert ICT-kenmerken van DTC-bedrijven
- Veel kleine bedrijven zijn onvoldoende cyberweerbaar
Volg Security Management op LinkedIn