De politie heeft woensdag op Koningsdag niet hoeven uitrukken voor “noemenswaardige incidenten” tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht. Volgens een woordvoerder waren er alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door warmte. “Het is een groot feestje geweest.” Wel was er een kleinschalige demonstratie van anti-monarchisten. 

Het bezoek van de koninklijke familie voor Koningsdag duurde vanaf 11.00 tot even na 13.00 uur. Langs de route was plek voor 23.000 mensen. Veel mensen waren neergestreken op de terrassen in de stad, die goed vol zaten. Er werd na het bezoek nog volop gefeest. Een woordvoerder van de gemeente meldde wel dat het “heel erg druk” was.

Republiek
Een veertigtal aanhangers van Republiek (voorheen Republikeins Genootschap) betoogde langs de route die koning Willem-Alexander en zijn gevolg liepen in Maastricht. Ze riepen leuzen als ‘Willem de Laatste’ en ‘Leve de republiek’ en zongen ‘Dag koning Willem, dag monarchie’ op de wijs van Dag Sinterklaasje.

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen Ariane, Alexia en Amalia op het Vrijthof tijdens Koningsdag in Maastricht. Na twee stille coronajaren vieren Nederlanders weer als vanouds Koningsdag. FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Voorman Floris Müller was maar ten dele tevreden over het verloop van de demonstratie. Hij vindt dat hij door de gemeente Maastricht en de organisatie van Koningsdag is tegengewerkt: “Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook.” Een deel van de 130 betogers die zich volgens de Republiek-voorzitter hadden aangemeld, kon het niet redden om op tijd op de demonstratieplek te zijn. Müller zegt vandaag een klacht te zullen indienen bij de gemeente Maastricht. “Want demonstratierecht gaat boven de Algemene Plaatselijke Verordening of het draaiboek van het feestcomité”, verklaart hij.

Recht op demonstratie
Maastricht liet eerder al weten niet gevoelig te zijn voor de kritiek van de anti-monarchisten. “De plek die de gemeente hen biedt voldoet in alle opzichten aan wetgeving en jurisprudentie, zodat het recht op demonstratie op passende wijze ten volle kan worden uitgeoefend”, zei een woordvoerster dinsdag.

Volg Security Management op LinkedIn


Republiek heeft naar eigen zeggen 25.000 volgers. Die willen af van “een ongekozen, onvrij en onverantwoordelijk staatshoofd”, omdat dat volgens hen niet past bij democratie. Ze zijn voor een parlementaire republiek, naar voorbeeld van onder meer Duitsland.