De innovatie op het gebied van blockchaintechnologie en cryptomunten gaat snel. In 2009 was de bitcoin de eerste cryptomunt en daarmee de grondlegger van de blockchaintechnologie. Sindsdien zijn er veel nieuwe innovatieve varianten van deze technologie bijgekomen die ontwikkelaars en gebruikers heel veel mogelijkheden bieden. Een populair voorbeeld hiervan is Decentralized Finance (DeFi).
Tekst Rick Harmsen en Prevesh Soebedar
Met DeFi-technologie faciliteer je decentraal traditionele financiële diensten, zoals leningen en verzekeringen, via de blockchaintechnologie zonder tussenkomst van een centrale partij. Een andere ontwikkeling die steeds meer aan populariteit wint, is de Metaverse. In dit artikel wordt ingezoomd op de Metaverse en beantwoorden we vragen als: wat houdt de Metaverse in, hoe kan je organisatie er deel van uitmaken, en hoe monitor je de geldstromen om compliant en veilig te werk te gaan?
The next-generation internet
Recent kwam de term ‘Metaverse’ in het nieuws doordat Facebook zijn naam veranderde in Meta. Hiermee refereerde het bedrijf direct aan de Metaverse, omdat dit in de blockchainsector een snel groeiend concept is. Hoewel cryptovaluta en blockchain twee begrippen zijn die vaak de revue passeren, roept Metaverse nog veel vragen op. De Metaverse wordt ook wel the nextgeneration internet genoemd. Het is een digitale wereld waarin je als gebruiker een digitaal personage kunt aanmaken en een bestaan kunt opbouwen. Een wereld waarin je kunt zijn wie je wil zijn en kunt deelnemen aan alles wat deze virtuele wereld te bieden heeft. Vrij van restricties door middel van het gebruik van blockchaintechnologie.

Meta-omgeving Decentraland
Niet echt nieuw
Het concept van een digitaal personage is niet nieuw. Er zijn meerdere games of communicatiemiddelen zoals Second Life waar we onze eigen digitale personen kunnen creëren en waarin we ons digitaal kunnen bewegen. In de Metaverse wordt op dit concept voortgebouwd door blockchaintechnologie te implementeren. Hierdoor krijgen gebruikers van deze technologie niet alleen een game-omgeving maar een volledige beleving van de fysieke wereld in een digitale omgeving.
In de Metaverse kan alles wat er in de fysieke wereld is, naadloos worden verbonden met de digitale wereld. Denk hierbij aan boodschappen doen, een film kijken met vrienden in de bioscoop of gewoon leuk een spelletje in jouw ‘digitale huis’ spelen. Een wereld waarin je digitale kunstobjecten en gebruikersvoorwerpen kunt kopen met een cryptoportemonnee. Waarbij jouw avatar jouw net aangeschafte sneakers draagt of een mooi schilderij ophangt in jouw digitale huis.

Metaverse-omgeving Cryptovoxels
Een digitale wereld die naadloos met de fysieke wereld verbonden is, heeft ook bedrijven nodig
Ook het bedrijfsleven vestigt zich in de digitale wereld
Bij het ontwikkelen van de Metaverse op basis van blockchaintechnologie heeft men zich uiteraard afgevraagd of dit concept interessant is voor bedrijven.
Een digitale wereld die naadloos met de fysieke wereld verbonden is, heeft immers ook bedrijven nodig die zich willen vestigen in deze digitale wereld. Deze vraag is door de groeiende adoptie van cryptovaluta en blockchains positief beantwoord. Zo heeft Adidas een stuk land gekocht in de Metaverse, heeft J.P. Morgan een digitale bank geopend en zijn er inmiddels vele andere organisaties die deel uitmaken van deze nieuwe wereld. De bedrijven zien dus duidelijk bestaansrecht en toekomst in de Metaverse.
Deze digitale wereld is dus ontwikkeld op blockchaintechnologie. Een gedecentraliseerde manier van dataverwerking waar ook cryptovaluta gebruik van maken. In de Metaverse zijn cryptovalutra dan ook het betaalmiddel. Door middel van wat wordt genoemd web 3.0 kan de cryptoportemonnee worden gekoppeld met Metaverse-platformen.

Aidas op Opensea.io
Geldstromen monitoren
In de Metaverse wordt gebruik gemaakt van cryptomunten. Maar net als bij FIAT-geld wil je als Metaverse-bedrijf natuurlijk niet geconfronteerd worden met geld gelinkt aan witwaspraktijken, financiering van terrorisme en andere illegale praktijken. In FIAT is het monitoren van deze geldstromen een proces dat door tientallen jaren heen is gevormd. Met het gebruik van cryptovaluta is dat anders omdat de technologie nog in ontwikkeling is. Hierdoor is de regelgeving omtrent deze monitoring nog volop in ontwikkeling.
Toch is het monitoren van de geldstromen wel degelijk mogelijk. Vaak wordt er gesuggereerd dat cryptobetalingen volledig anoniem zijn. Niets is minder waar. De blockchaintechnologie waar cryptovaluta gebruik van maken, legt alle transacties vast in een grootboek.
Je wilt niet geconfronteerd worden met geld gelinkt aan witwaspraktijken en terrorisme
Als voorbeeld kunnen we hier de bitcoin-blockchain voor gebruiken waarmee op 3 januari 2009 de eerste bitcontransactie is voltooid en vastgelegd. Vanaf dat moment zijn alle transacties ooit met bitcoins inzichtelijk gemaakt in chronologische volgorde, openbaar en gedecentraliseerd.
Kenmerkend aan cryptovaluta is dat ze worden opgeslagen in cryptoportemonnees. Deze portemonnees hebben beheer over het ‘rekeningadres’ dat je hebt gegenereerd. Dit adres bestaat uit cijfers en letters, vaak van ongeveer 30 karakters. Dit adres bevat geen informatie over namen, geboortedata, locaties of andere kenmerken die wel worden vastgelegd in de traditionele financiële wereld.
Analysetools
Maar al deze adressen en al hun transacties zijn wel opgeslagen in het grootboek, zodat de geldstromen gedecentraliseerd verifieerbaar zijn. Met analysetools kunnen deze geldstromen gevisualiseerd worden en entiteiten achter de geldstromen worden geïdentificeerd. Door het analyseren, visualiseren en koppelen van data kunnen belangrijke entiteiten dus worden achterhaald. Zo kun je zien of je organisatie te maken heeft met groeperingen die terrorisme financieren, handelen op het Darknet of bijvoorbeeld gestolen valuta proberen wit te wassen.
Door het gebruik van tooling die data analyseert en visualiseert, is het dus mogelijk om als bedrijf veilig en compliant om te gaan met transacties in het next-generation internet. Doordat monitoring van inkomende en uitgaande geldstromen mogelijk is, kan hier ook adequaat op worden gereageerd. Dit maakt het mogelijk om zowel in de fysieke wereld als in de Metaverse veilig actief te zijn.

Metaverse-omgeving Gather.town
Toekomst
Wanneer zal de vestiging van een bedrijf in de Metaverse meer regel dan uitzondering zijn? Dat zal de tijd ons leren. Zolang steeds meer grote bedrijven een statement maken door een stuk land te kopen in de Metaverse, zal de ontwikkeling in ieder geval doorgaan. Duidelijk is dat steeds meer grote partijen zich vestigen in deze digitale wereld en dat blockchaintechnologie de toekomst heeft. Wie weet is een stuk grond in de Metaverse binnenkort wel net zo schaars als in de fysieke wereld…
Rick Harmsen en Prevesh Soebedar zijn werkzaam als cryptocurrency-specialisten bij DataExpert
Volg Security Management op LinkedIn