Per 1 januari 2020 is Godfried Hendriks de nieuwe president van ASIS International. Daarmee is hij na Eduard Emde die deze functie in 2012 vervulde de tweede niet Noord-Amerikaan op deze positie. Security Management sprak met hem over onder andere zijn motivatie om een jaar lang deze intensieve uitdaging aan te gaan en wat daarin zijn ambities zijn.
Bijzonder is het wel dat iemand zonder echte achtergrond in security in 2020 de president is van ASIS International, de wereldwijde organisatie waarvan meer dan 34.000 security management professionals lid zijn. Want ook al heeft Hendriks zich door de jaren heen het vakgebied meer dan eigen gemaakt, hij begon zijn carrière als werktuigbouwkundig ingenieur in de procesindustrie en kwam slechts bij toeval in aanraking met security. Hij schetst dit aan de hand van een van de vele anekdotes die tijdens het interview de revue passeren.
Hoe komt een werktuigbouwkundig ingenieur in de security terecht?
“Ik werkte in 1990 bij Lindeman. Een van onze klanten was een tankstationhouder van Shell die een aantal keren was overvallen. Tijdens een vakantie in de VS maakte de man kennis met cashmanagementsystemen, waardoor overvallen op tankstations daar tot een minimum waren teruggebracht. Terug in Nederland ging hij naar het Shell hoofdkantoor met de vraag deze systemen ook in zijn tankstations te installeren. Shell Nederland was ook klant van Lindeman en zo ben ik uiteindelijk op hun verzoek naar de VS afgereisd om als technische man die systemen te leren kennen om ze vervolgens in Nederland uit te kunnen rollen. Door dit project kwam ik in aanraking met security en wat volgde was vooral een fascinatie voor overvallen, de impact ervan op de slachtoffers, en overvalpreventie.”

Godfried Hendriks: Dienend leider voor een veiliger wereld.
Ben je toen ook lid geworden van ASIS International?
“Via de Amerikanen waar ik mee samenwerkte, hoorde ik van het bestaan van ASIS en in 1992 ben ik lid geworden. De eerste jaren was ik vooral consument van kennis. Daarnaast was het netwerk dat de organisatie bood erg belangrijk voor mij. Inmiddels was ik algemeen directeur van Breek & Weber en deden we de complete beveiliging – inbraakbeveiliging, camerabewaking, overvalpreventie – van alle tankstations van Shell, Esso, BP, Total en Mobil in Nederland. Ik zag toen in dat ik mijn kennis moest verbreden, want ik wist door wetenschappelijk onderzoek inmiddels wel alles van overvallen en overvalpreventie maar te weinig van security in algemene zin. Als een van de eersten in Nederland heb ik toen de CPP opleiding van ASIS gedaan. Daarna heb ik ook nog DHM security management gevolgd.”
Waarom ben je bestuurslid geworden?
“2002 was voor mij een bijzonder jaar. Breek & Weber verkocht het bedrijfsonderdeel beveiligingstechniek aan Group4Falck en voor mij was dat het moment om wat anders te gaan doen. Ik startte als zelfstandig securityconsultant en kreeg wat meer tijd voor andere zaken. Eduard Emde, voorzitter van het ASIS Benelux chapter vroeg mij in 2004 om bestuurslid te worden. Ik vond dat na meer dan 10 jaar kennis te hebben gehaald een goed moment om wat terug te gaan doen. Al vrij snel werd ik ook gevraagd om Assistant Regional Vice President van de regio Benelux, Ierland, Engeland en Frankrijk te worden. Dat bleek de opstap naar meer internationale bestuursfuncties, wat resulteerde in het lidmaatschap van de Board van ASIS International en uiteindelijk mijn presidentschap in 2020. Toch heb ik niet aan carrièreplanning gedaan. Mijn ervaring is dat je er eigenlijk inrolt, het komt gewoon je kant op. Wat voor mij wel meespeelde toen ik net voor mezelf was begonnen, was dat ik het miste om met anderen gezamenlijk aan een doel te werken. Dat vond ik weer in het bestuurswerk bij ASIS en dat doel was en is de wereld veiliger maken.”
Wat voor organisatie is ASIS International anno 2020?
“Toen ik in 1992 lid werd, was het een typisch Amerikaanse organisatie. Maar vanaf 2002 is een veranderingsproces in gang gezet om van dat imago af te komen. Inmiddels zijn we echt een globale organisatie, met 246 chapters en ruim 34.000 leden. Iedereen in de organisatie – zowel de Board als de staf op het hoofdkantoor in Washington – is ervan doordrongen dat we ook echt een globale organisatie moeten zijn om verder te kunnen groeien. Natuurlijk heb je in zo’n grote organisatie te maken met cultuurverschillen tussen de verschillende continenten en landen. Tegelijkertijd is het ook wel een beetje een dooddoener, want je hebt toch gewoon te maken met individuen. En als die wereldwijd ervaring hebben in hun werk en multicultureel kunnen denken, dan kunnen ze ook goed samenwerken. Dat is de kern.”
Gekscherend zeggen we wel eens dat we een ‘glocal’ organisatie zijn
Wat is de strategie van de inmiddels globale organisatie?
“We zijn drie jaar geleden begonnen met het proces van globalisering van het bestuur van ASIS. Ik word nu de eerste president van de Global Board of Directors. Verder gaan we naar het model van zes Regional Boards of Directors, die per regio verantwoordelijk worden voor het uitrollen van onze wereldwijde strategie. Daarbij mogen ze rekening houden met de regionale bijzonderheden. Leiding en aansturing in een regio mogen daarop worden afgestemd. Gekscherend zeggen we wel eens dat we een ‘glocal’ organisatie zijn, een samenvoeging van global en local. Immers, wereldwijd heb je gemeenschappelijke issues en gaat het om kennis delen, netwerken, standaardisatie en certificering. Die vier thema’s staan centraal in onze strategie. Maar er zijn altijd lokale verschillen bij de invulling ervan en daarvoor hebben we meer aandacht.”
Kan je die vier strategische thema’s toelichten?
“We zijn als securitymensen altijd erg bereid om informatie en kennis te delen. Immers, we beconcurreren elkaar niet op beveiliging en hebben een gezamenlijke vijand. Daarbij proberen we elkaar te helpen. Binnen ASIS is dat nog net een tandje meer, omdat je weet dat je collega daarbij dezelfde normen hanteert. Kennis delen en netwerken blijven daarom de komende jaren centraal staan in onze strategie. Maar Standards & Guidelines worden de komende jaren steeds belangrijker en daarom willen we aan tafel zitten bij het maken van nieuwe wet- en regelgeving. Neem bijvoorbeeld drones die ook voor security steeds belangrijker worden. We willen betrokken zijn bij het opstellen van de regelgeving hiervoor. Verder blijft certificering belangrijk. We hebben bijvoorbeeld recentelijk ons opleidingstraject nog toegankelijker gemaakt met de toevoeging van Associate Protection Professional (APP). Deze training is gericht op nieuwkomers in het vakgebied en fungeert als opstap naar CPP.”
Je bent de tweede niet Noord-Amerikaan en tweede Nederlander in deze functie. Wat houdt het presidentschap in?
“De werkzaamheden als president zijn voor een deel ceremonieel en bestaan uit het ambassadeurschap voor ASIS International. In die rol zal ik de hele wereld afreizen en veel van onze chapters en conferenties bezoeken. Daarnaast ben ik met de CEO en mijn twee opvolgers lid van het executive commitee, een soort dagelijks bestuur. Met de gehele Board bewaken we de implementatie van de strategie en beslissen we over partnerships die we al dan niet aangaan. We hebben tientallen wereldwijde samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met de FBI, de International Association of Chiefs of Police, en het Business Continuity Institute. Tevens word ik de eerste president die de functie combineert met de rol van Chairman en zal ik alle vergaderingen van de Board voorzitten. We hebben maandelijks een conference call en ook zal ik daarvoor drie keer naar de VS afreizen. Maar als het goed is kan ik alle werkzaamheden die aan het presidentschap zijn verbonden in twee dagen per week doen en kan ik ze combineren met mijn reguliere baan van Business & Product Development Director Europe bij Revolution Retail Systems. Bovendien hebben we voor de operationele zaken ons hoofdkantoor met zo’n 100 medewerkers dat onder leiding staat van een CEO die aan de Board rapporteert.”
Er is geen enkele noodzaak voor persoonlijke stokpaardjes
Wat zijn je plannen? En heb je ook persoonlijke ambities nu je op deze positie zit?
“Ik geloof heel sterk in servant leadership en heb niet de ambitie om nadrukkelijk mijn stempel te drukken in dat ene jaar dat ik president ben. Volgens mij moet je niet in je eigen grootheid gaan geloven, maar ben je er als president vooral om te faciliteren. We hebben de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan het strategisch plan zoals dat er nu ligt. Daaraan heb ik als board member meegewerkt en er zitten veel van mijn ideeën in. Met name als het gaat om de globalisering. Ik zal mijn presidentschap dan ook vooral gebruiken om de strategische zaken waaraan ik de afgelopen jaren heb meegewerkt te implementeren. Verder is er zoveel moois waarmee we bezig zijn, alles om de wereld veiliger maken. Er is dus geen enkele noodzaak voor persoonlijke stokpaardjes.”
Wat is voor de security management professionals de komende jaren belangrijk?
“Om ook de komende jaren relevant te blijven, zal je als securityprofessional niet alleen kennis moeten hebben van security maar ook van de business waarin je werkzaam bent. Daarmee moet je aan de slag. Daarom zijn we als ASIS International druk met Enterprise Security Risk Management (ESRM), waarmee we security veel breder trekken en op het niveau van de Raad van Bestuur proberen te krijgen. Dat is een relatief nieuwe aanpak, waarmee de securityprofessional moet leren omgaan en waarbij wij hem vanuit ASIS International willen helpen.”
CV Godfried Hendriks (1963)
Opleiding/studie
1975-1982: VWO – Atheneum B
1982-1986: HTS Werktuigbouw
1990-1997: Master of Business Administration (MBA)
2001: CPP
2002: DHM Security Management
2003-2007: Doctor of Business Administration (DBA) (langdurig gepauzeerd, nog niet gepromoveerd)
Carrière
1986-1989: Sales Engineer – Transmark Industrial B.V.
1989-1994: Commercieel Directeur – Lindeman B.V.
1995-2002: Algemeen Directeur – Breek & Weber B.V.
2002-2017: Managing Consultant – GOING Consultancy B.V.
2017-heden: Business & Product Development Director Europe – Revolution Retail Systems
ASIS International
Lid sinds: 1992
2004-2006: Bestuurslid ASIS Benelux Chapter en Assistant Regional Vice President (ARVP) North/West Europe
2006-2008: Regional Vice President (RVP) North/West Europe
2009-2012: Senior Regional Vice President (SRVP) Europe
2013: SRVP Group Co-Chair Eastern Hemisphere
2014-heden: lid Board of Directors
2017: Secretary
2018: Treasurer
2019: President-Elect
2020: Global President
• Opgericht: 1955
• Leden: > 34.000 (wereldwijd)
• Board of Directors: 13 leden (2020)
• Chief Executive Officer: Peter J. O’Neil
• Chapters: 246
• Website: www.asisonline.org
– Digimagazine cyber security
– Digimagazine Safety & Security
– Whitepaper toegangscontrole
Neem nu een gratis abonnement op de nieuwsbrief van Security en ontvang elke donderdagochtend relevante berichten en artikelen via de mail. Mis dit niet!
Volg Security Management op LinkedIn