De afgelopen jaren deed SOBA een aantal opvallende strategische overnames. Daardoor ontwikkelde het zich tot een van de belangrijkste aanbieders van safety & security opleidingen. Security Management sprak hierover met directeur Armand van Bercheycke en vroeg hem onder andere wat dit betekent voor de doorlopende leerlijn in de beveiligingsopleidingen.
Arjen de Kort
Armand van Bercheycke begon zijn carrière als (onder)officier bij de Koninklijke Luchtmacht in een tijd waarin er bij de Luchtmacht grote behoefte was aan opleiders. Voor Van Bercheycke reden om zijn onderwijsbevoegdheid te behalen, waarna hij aan onder andere de intel-school van de Luchtmacht ging lesgeven op het gebied van beveiliging. Al vrij snel werd hij gevraagd als docent voor de opleiding Security Techniek van de Haagse Hogeschool en verbond hij zich ook als docent aan SOBA Security Opleidingen. Activiteiten die hij gedurende een aantal jaren combineerde met zijn werk bij de Luchtmacht, en later de MIVD (waarvoor hij ook opleidingen ontwikkelde en waar hij lesgaf), en de BVD.

Armand van Bercheycke: “Ik vind het belangrijk dat professionals permanent bijblijven op hun vakgebied.”
In 2000 verliet hij de inlichtingendiensten en begon hij zijn eigen adviesbureau Safetech. Daarnaast bleef hij als docent nauw verbonden met het beveiligingsonderwijs. Toen hij in 2007 de kans kreeg om SOBA over te nemen van de toenmalige eigenaar, hoefde hij daar niet lang over na te denken. “Ik was ervan overtuigd dat advieswerk en opleidingen elkaar zouden kunnen versterken.”
Je bent al meer dan 25 jaar actief in het onderwijs. Wat is jouw visie op opleiden?
“Ik kan mij helemaal vinden in de bekende overheidsslogan dat het tegenwoordig draait om een leven lang leren. Want laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk vreemd dat als iemand dertig jaar geleden zijn diploma Technicus Beveiligingssystemen (TBV) heeft gehaald, hij er nu nog steeds mee rondloopt, terwijl de techniek in al die jaren ingrijpend is veranderd. Daarom vind ik het zo belangrijk dat professionals permanent bijblijven op hun vakgebied. Dat kan door een opleiding te volgen, maar natuurlijk ook door af en toe een vakbeurs te bezoeken.”
Inmiddels ben je 13 jaar directeur van SOBA. Zeker de laatste jaren heeft het bedrijf een sterke groei doorgemaakt. Welke onderdelen vallen er nu onder?
“Onder de holding Insasco – International safety & security consulting – vallen Safetech, Opstech, SOBA Security Opleidingen, SOBA Security Academy, Fact Finding, SPV en ons examenbureau Exapol. Verder hebben we exclusieve licenties verkregen voor DHM Security Management en IRIS Security Management.”
Zijn jullie de grootste safety & security opleider?
“Na de overname in 2007 ben ik gestart met 3 medewerkers. Tijdens de economische recessie was er minder vraag naar opleidingen en hebben we het best wel lastig gehad. Maar vanaf 2016 nam de vraag naar opleidingen weer toe. Mede door de verschillende overnames van de afgelopen tijd zijn we inmiddels gegroeid naar 23 fte, verdeeld over 35 medewerkers. Maar ik vind het eerlijk gezegd niet zo belangrijk om te weten of we de grootste aanbieder zijn in safety & security opleidingen. Daarmee heb ik mij nooit zo beziggehouden. Belangrijker vind ik dat we ernaar streven om de beste opleider te worden. En ik wil dat wij ‘top of mind’ zijn bij mensen als het gaat om safety & security advies en opleidingen, zowel in het private als het publieke domein.”
Je lijkt goed op weg. Is dit het resultaat van een uitgedachte strategie, of speelde toeval ook een rol?
“Het is van beide een. Ik had deze ideeën 15 jaar geleden al. Maar in de beginperiode na de overname van SOBA had ik de capaciteit en het geld niet om te groeien. Wat ik wel had – en heb – is het vermogen om zaken samen te voegen en daar vervolgens wat moois van te maken. Maar pas de laatste drie jaar heb ik mijn ideeën kunnen concretiseren, omdat we er nu de slagkracht en de middelen voor hebben. En daarom durf ik nu ook in ambities te denken. Die zullen later dit jaar bijvoorbeeld tot uitdrukking komen in onze nieuwe corporate slogan: ‘Werken aan een veiliger Nederland’.”
Opvallend waren de overname van SPV en de exclusieve licenties van DHM en IRIS.
“DHM Security Management is een goed voorbeeld van een kans die bij toeval op mijn pad kwam en waarmee ik mijn idee over een doorlopende leerlijn kon concretiseren. En de gedachte achter de overname van SPV – onze grootste overname tot nu toe – was dat we daarmee samen met SOBA vervolgens in het gehele publiek private domein actief zouden zijn. Klanten van het Politie Vormingscentrum (SPV) zijn namelijk onder andere gemeenten, politie, Rijksoverheid, financiële instellingen en multinationals.”
Je noemde de doorlopende leerlijn. Deze term horen we al jaren als het gaat om beveiligingsopleidingen. Wat is het belang ervan?
“Allereerst, wat is ook alweer die doorlopende leerlijn? Stel je bent beveiliger en je hebt veel in je mars, dan kan je nu vanuit mbo-niveau 2 doorstromen naar niveau 3 en eventueel nog naar niveau 4. Maar dan ben je er wel. Wij bieden nu de mogelijkheid om via IRIS security management en DHM security management door te stromen naar hbo-niveau. En op termijn moet het voor zo iemand ook mogelijk zijn om via ons een masteropleiding te volgen. Voor beveiliging hebben we deze doorlopende leerlijn inmiddels gerealiseerd, voor BOA’s, en voor onze technische beveiligingsopleidingen en brandveiligheidsopleidingen gaan we dat realiseren.”
Doorgroeien naar een andere functie op een hoger niveau wordt mogelijk met een doorlopende leerlijn
Dit is een bewuste keuze, want ik ben niet alleen een groot voorstander van permanente educatie – iets wat op je eigen niveau, in je huidige functie gebeurt – maar ook van permanente ontwikkeling, waardoor je kunt doorgroeien naar een andere functie op een hoger niveau. En dat wordt mogelijk met een doorlopende leerlijn.”
>> LEES OOK: Samenwerking SOBA en Bureau JonkerZwolle
Kunnen we de komende tijd nog meer overnames verwachten of is het tijd voor consolidatie?
“Ik wil vooral onze opleidingen brandveiligheid verder ontwikkelen en op een hoger niveau aanbieden. Maar verder denk ik dat onze huidige opleidingenportfolio op orde is. Uiteraard zullen we blijven inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals we dat afgelopen jaar bijvoorbeeld hebben gedaan naar aanleiding van de wijziging van de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). Toen hebben we de opleidingen Installatiedeskundige en Projecteringsdeskundige Video Surveillance Systems ontwikkeld. En we zullen verder inzetten op kwaliteitsverbetering.”
Met welke ontwikkelingen moeten we in de nabije toekomst rekening houden?
“Ik algemene zin verwacht een verdere verschuiving van klassikaal onderwijs naar e-learning. Ook wij zetten steeds meer in op ‘blended learning’, de combinatie van deze twee vormen van onderwijs. Interessant is verder de introductie van ‘augmented reality’ in het onderwijs. En als ik specifiek kijk naar het safety & security onderwijs, dan zie ik dat de behoefte aan technische beveiligingsopleidingen blijft, dat cybersecurityopleidingen steeds populairder worden – eindelijk zie je ook bij technische beveiligingsbedrijven het bewustzijn op dat vlak toenemen – en dat er steeds meer vraag is naar opleidingen fraudebeheersing & integriteit. En ten slotte kun je van ons binnenkort een mooi programma aan management- en leiderschapsopleidingen verwachten.”