Op 1 januari 2022 is een nieuwe BORG-regeling van kracht geworden. Tot die tijd waren er twee aparte certificaten voor aantoonbare, kwalitatief goede bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen (BORG-B en BORG-E) die uit 2005 stammen. Daar is nu een einde aan gekomen. Maar de vraag is of er vóór 2022 nu echt veel certificaten en opleverbewijzen werden afgegeven.
Rob van Nierop
Verzekeraars konden wel vragen naar opleverbewijzen, maar kregen zij die dan ook? Diezelfde vraag kan nog steeds worden gesteld. Enerzijds willen verzekeraars én hun klanten graag aantoonbaar bewijs dat de kwaliteit van de getroffen beveiligingsmaatregelen goed is, anderzijds zullen (veel) beveiligingsbedrijven dat ook moeten kunnen realiseren. Maar wie bewaakt dan de samenhang voor de met name wat complexere risico’s op het gebied van bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen vanuit de in de VRKI geconstateerde risicoklasse? Op dit moment wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Bouwkundige professionals
Voor een evenwichtig beveiligingsplan zou het mooi zijn als bouwkundige professionals in het PKVW-veld gereguleerd kunnen samenwerken met elektrotechnische bedrijven. Misschien kunnen we dat in de toekomst wel PKVB noemen (de ‘W’ van Woningen en de ‘B’ van Bedrijven). Dat zou in ieder geval voor de lagere risicoklassen al kunnen leiden tot een bepaald basisniveau voor bouwkundige beveiliging tot maximaal vijf minuten inbraakwerendheid voor gevelelementen en lichtere, inpandige beveiligingscompartimenten. En misschien kunnen we dan meteen eens kijken in hoeverre de gereedschapssets waarvan testinstituten al sinds mensenheugenis uitgaan, voor de BRL3104 (hang- en sluitwerk), NEN 5089 (beproevingsmethoden) en NEN5096 (gevelelementen) nog actueel zijn. De gemiddelde inbreker heeft tegenwoordig de beschikking over elektrisch accugereedschap, zo merken verzekeraars. Dure fietsen of andere spullen gaan ‘ge- woon’ door het dak of via de sandwichpanelen wanden van bedrijfsgebouwen naar buiten.
Verifiëren van overvalmeldingen
Vanwege een wijziging in het aanrijbeleid van de politie bij overvalmeldingen per 1 juni 2021, dient een overvalalarm door de centralist van een PAC of VTC te kunnen worden geverifieerd. De Federatie Veilig Nederland heeft hierover een publicatie uitgegeven met uitleg over de nieuwe werkwijze. Dat kan bijvoorbeeld door middel van het op afstand bekijken van live camerabeelden. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een overvalmelding te verifiëren zoals een telefoontje naar 112 van een omstander of een betrokkene, een tweede overvalmelding van hetzelfde adres et cetera. Maar het blijft in veel gevallen grotendeels mensenwerk met ter aanvulling technische oplossingen zoals live view.
De vraag is in hoeverre de beveiligingsbedrijven hier al actief mee bezig zijn samen met hun klanten. Uiteindelijk gaat het hier om de persoonlijke veiligheid van de betrokkenen en de efficiënte inzet van de politie. Met name gaat het om de heterdaadkracht en de pakkans. Gelukkig zien we al een aantal jaren een daling van het aantal overvallen bij ondernemers met een hoger risico zoals juweliers. Zij zijn goed getraind op dergelijke situaties en kunnen vaak veel betere camerabeelden achteraf leveren. Maar daders lijken hun werkgebied te hebben verschoven naar qua preventie minder goed geoutilleerde ondernemers zoals cafetaria’s, kledingwinkels en supermarkten. Hier valt dus nog een wereld te winnen.
Nieuwe wijn in oude zakken?
Nog even kort terug naar BORG. Je denkt wellicht: is BORG 2022 misschien nieuwe wijn in oude zakken? Het Bijbelboek Lucas heeft daar eeuwen geleden al over beschreven. Eén van de conclusies is dat in een dergelijk geval de nieuwe wijn de oude zakken laat barsten, waarna zowel de wijn als de zakken verloren gaan. En dát is niet wat we willen.
Maar als je écht inzoomt op de inhoud heeft de huidige BORG-regeling welbeschouwd zowel nieuwe zakken als nieuwe wijn: een slankere, meer doelgerichte regeling met de focus op datgene wat geleverd wordt onder verantwoordelijkheid van de BORG-gecertificeerde partij én onafhankelijk toetsbaar door een certificeringsinstantie. Als iedereen zich daarvan bewust wordt, kan iedereen weer jaren vooruit.
Doorontwikkeling VRKI
In 2022 werken verzekeraars, samen met het CCV en DeskundigenPanel VRKI, hard aan de doorontwikkeling van de VRKI. Het afgelopen jaar zijn zij gestart met een opzet voor de integratie van de richtlijn in- braakbeveiliging onderwijsinstellingen. Ook nemen zij de termen ‘gelijkwaardigheid’ en ‘maatwerk’ onder de loep en zullen de mistmachine-definities moeten worden opgefrist. Ook wordt het hoog tijd dat de handreikingen van beveiligingsmaatregelen voor buitenterreinen van enerzijds mobiliteitsbedrijven en anderzijds transport- en logistieke bedrijven geïntegreerd worden.
En dit is nog maar een kleine greep uit de zaken die op het wensenlijstje staan van verzekeraars. Kortom: genoeg te doen in 2022 voor een nóg veiliger 2023.