Een 47-jarige hoofdinspecteur van de  is door de Rijksrecherche aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politieman vermoedelijk zeer vertrouwelijke informatie laten lekken naar een criminele organisatie. Hij is vorig jaar mei buiten functie gesteld. Onder leiding van het Landelijk Parket van het OM onderzoekt de Rijksrecherche de verdenkingen tegen de politieman. De man is vrijdag na verhoor heengezonden in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

Absoluut onaanvaardbaar
De man werkte als teamchef bij de Dienst Speciale Operaties, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Daarmee had hij inzicht in undercoveroperaties van de politie. De ACP-voorzitter noemt de aanhouding en de verdenkingen “een enorme schok”. Van de Kamp: “Het is absoluut onaanvaardbaar. Dit is niet zomaar wat. We spreken hier over de meest vertrouwelijke operaties die we doen, waarvan criminelen nu ook kennis hebben. Er zijn geen woorden voor en het is heel ernstig. Voorlopig is de man verdachte. Een slag om de arm is daarom belangrijk, zolang het onderzoek loopt.”

Eerdere onderzoeken
Voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV noemt het forse verdenkingen. “Ik word droevig van dit soort berichten en vraag me dan af wat collega’s bezielt en waarom ze het doen? Dit is een hoofdinspecteur, maar hij moet intern en strafrechtelijk hetzelfde worden behandeld als andere collega’s die van hoog tot laag verdacht zijn van strafbare feiten.”
Simonis noem het “heel vervelend” voor de politie en met name de Landelijke Eenheid die al langer onder een vergrootglas ligt. Vorige maand nog concludeerde de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport dat de afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, gebrekkig wordt aangestuurd en dat teams onvoldoende samenwerken. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht. Simonis: “Alle rapporten waren negatief.”

Volg Security Management op LinkedIn