De marechaussee op Schiphol krijgt deze zomer hulp van verschillende overheidsdiensten om problemen op de luchthaven te voorkomen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in De Telegraaf. “We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen”, zegt Dijksma.
In de meivakantie ontstonden er lange wachtrijen op Schiphol en die leidden tot grote onvrede onder reizigers. De luchthaven kan nu zo’n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten. Die werken normaal in de gevangenissen.
Inzet militairen bij grenscontroles
Ook gaat Defensie militairen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. De marechaussees op deze locaties kunnen dan worden ingezet op Schiphol. “Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen”, aldus Dijksma.
Versnelde opleiding tot reservist
De marechaussee bekijkt ook of mensen die geen ervaring bij de marechaussee of politie hebben, snel kunnen worden opgeleid als reservist en kunnen worden ingezet bij de paspoortcontrole. Ongeveer tweehonderd oud-marechaussees en ex-politiemensen zijn nu reservist en kunnen worden opgeroepen op drukke momenten.
Ook gewone burgers opgeleid tot reservist
Op dit moment loopt er ook een proef met één gewone burger op Schiphol. Ook die heeft een opleiding van zes weken gehad en draagt een uniform, maar geen wapen. Hij doet paspoortcontroles en zit naast een collega van de marechaussee die wel een wapen heeft. De proef wordt na de zomer geëvalueerd, in de tussentijd gaan er geen andere burgers aan het werk.
>> Ook interessant: Biometrie: toegangscontrole van de toekomst?