Slachtoffer van cybercrime zullen we vermoedelijk allemaal worden. Maar hoe beter we ons beveiligen, hoe langer we dat uitstellen. Cybercrime-officier Martijn Egberts: “Wees heel alert. Vertrouw er niet op dat de site van jouw bank echt lijkt te zijn, maar check of dat ook écht is.”
Als je met de muis naar de internetregel gaat, kun je checken of je op de echte website zit. Als dit niet klopt met de bank, webshop of andere dienst, weet je dat je op een nepsite zit. “Het kan dat er in die internetregel kleine spelfouten staan (geen wehkamp, maar wehkanp)”, aldus Egberts. “Die basale dingen moet je in acht gaan nemen.”
>> Lees ook MKB-Nederland pakt cybercrime aan
>> Lees ook Alert Online: Meer cybersecurity bewustzijn
Phising
Phising-criminelen bouwen sites en e-mails die lijken op echte sites en mails van grote online winkels of diensten. Maar deze worden enkel gemaakt om inloggegevens te ronselen. Vervolgens gaat de crimineel hiermee criminele zaken starten: accounts hacken, bestellingen doen of de inloggegevens doorverkopen.
Probleem
“Dit probleem groeit”, vertelt Egberts. “Ondertussen onderschatten de meeste burgers, bedrijven en overheden de risico’s van cybercriminaliteit. Alleen gezamenlijk kunnen we het bestrijden. Ik adviseer iedereen: Voorkom dat je besmet raakt. Klik niet op elke link die je ziet. Klik niet op elke bijlage die je ontvangt. Bedenk dat een mail van je collega niet van je collega hoeft te zijn. En gebruik niet voor elke site hetzelfde wachtwoord.”
Bron: Openbaar Ministerie