In de Innovation eXperience Room (IX) in Apeldoorn werkt de politie samen met publieke en private partijen aan veiligheidsoplossingen van de toekomst. Welke innovaties en leerervaringen heeft het living lab opgeleverd – en wat staat ons in de toekomst te wachten?
Op de Politieacademie in Apeldoorn komen jaarlijks talloze professionals, studenten, onderzoekers en docenten over de vloer. Een ideale plek om de Innovation eXperience Room (IX) te huisvesten, vertelt Bert Landman, projectleider en thematrekker innovatie bij de Politieacademie.
Innovation eXperience Room is ruimte voor ontwikkeltrajecten
“De IX fungeert als platform voor politie, bedrijven en andere veiligheidspartners om innovatieve ontwikkeltrajecten op te zetten over de veiligheidsvraagstukken van de politie. Het is een ruimte waarin we als Politieacademie onderzoek initiëren en stimuleren voor alle maatschappelijke ontwikkelingen die het politievak raken. Denk aan de opmars van het Internet of Things en van zelfrijdende auto’s. Welke kansen én bedreigingen spelen daarbij?”
Innovation eXperience Room: fieldlab sensing met sensoren voor opsporing
Om dit soort vragen te beantwoorden, is in 2015 het fieldlab sensing gestart. De proeftuin verkent de mogelijkheden om allerlei sensoren te koppelen en vervolgens bruikbaar te maken voor de opsporing en handhaving. Het gaat om data afkomstig van onder andere camera’s, ANPR, sociale media en RFID-chips. Landman: “Met het fieldlab sensing willen we ontdekken wat het betekent als we realtime sensoren kunnen ontsluiten voor het politiewerk en het politieonderwijs. We willen namelijk niet alleen op incidenten reageren, maar er ook op anticiperen. En de samenwerking met bedrijven en burgers, die beschikken over tot nu toe vaak onbenutte informatie, heeft voor ons veel meerwaarde.”
Hoe sensing precies werkt,
moeten we nog uitzoeken.
Dat doen we via het fieldlab.
Hoe regelen we de beveiliging van dataverkeer?
De inzet van sensing roept ook allerlei vragen op, bijvoorbeeld over ethische grenzen, juridische kaders en governance, erkent Landman. “Denk aan vragen zoals: hoe regelen we de beveiliging van dataverkeer, waar worden gegevens opgeslagen, wat kunnen we precies met de verzamelde gegevens? Dat we als politie moeten samenwerken met private partijen staat vast, maar hoe sensing precies werkt in de politiepraktijk moeten we nog uitzoeken. Dat gaan we via het fieldlab doen.” De IX fungeert dan ook als hub voor het trainen en opleiden van de politieman van de toekomst.
Met iCOPP kunnen allerlei datastromen worden uitgewisseld
In de IX wordt gebruik gemaakt van het contentmanagementsysteem van iCOPP, dat staat voor Intelligent Common Operational Picture Platform. Het softwareplatform is in 2009 binnen de triple helix van het Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) ontwikkeld, een regionale hub van Europa’s grootste securitycluster: The Hague Security Delta (HSD).
Met iCOPP kunnen allerlei datastromen worden uitgewisseld, gekoppeld en geanalyseerd, ongeacht het merk of het type van de sensor, en ongeacht of het nu gaat om verkeerscamera’s, ANPR, bodycams of mobiele telefoons vanuit winkelcentra, bedrijventerreinen of parkeerplaatsen. Via de interface van iCOPP worden de verschillende beelden overzichtelijk samengebracht en vervolgens snel ontsloten binnen het netwerk van de politie en haar veiligheidspartners. Dit leidt tot meer inzicht in afwijkende en criminele gedragingen. En daarmee verbetert de besluitvorming en de effectiviteit van het politieoptreden.
De IX is een beleefruimte om
veiligheidsvraagstukken
te verkennen
iCOPP niet alleen toepasbaar voor sensing
Het iCOPP-contentmanagementsysteem is niet alleen toepasbaar voor sensing: het platform fungeert als verbindingspunt waaraan naar wens verschillende applicaties, producten en diensten kunnen worden toegevoegd. Het systeem kan dan ook goede diensten bewijzen in andere fieldlabs. Zo is de politie van plan om de IX te gebruiken voor een fieldlab over meldkamers, dat inzicht kan opleveren in wat Landman beschrijft als “het operationeel politiedienstencentrum van de toekomst”. “Bellen mensen straks nog 112 bij een calamiteit, of gebruiken ze daarvoor sociale media? Of kan de politie sensoren gebruiken om vroegtijdig incidenten te signaleren? Heeft iedere diender op straat straks alle data op een handheld device?
Bewust maken van techniek van nu en de toekomst
De IX is een beleefruimte om deze vraagstukken te verkennen. En om studenten, docenten en onderzoekers van de Politieacademie nieuwe technologie en nieuwe werkmethodes te laten ervaren. Het fieldlab kan op deze manier mensen bewust maken van de techniek van nu en de toekomst. Voor alle politieprocessen, of het nu gaat om het werk van rechercheurs of van wijkagenten.”
> Dit is een preview van het artikel ‘Veiligheid van de toekomst beleven’ in Security Management 09/2016. Lees het hele artikel in dit nummer
> Lees ook ‘Tijd dat nudging hobbystadium ontstijgt’