Sinds begin 2000 wordt in de wereld van fysieke security intensiever gebruik gemaakt van computertechnologie. Met softwareapplicaties worden grote beveiligingsinstallaties efficiënter en beter beheersbaar en groeien de mogelijkheden. Vandaag de dag maakt elke beveiligingsinstallatie gebruik van een of meerdere softwareapplicaties en leunt hevig op IT. Biedt ‘Software-as-a-Service (SaaS)’ in de securitytechniek echter voldoende soelaas?
Tekst: Betty Rombout
De afhankelijkheid van IT zorgt voor nieuwe operationele uitdagingen en kwetsbaarheden. De grote mate van beschikbaarheid van beveiligingsinstallaties vraagt om complexe, kostbare, redundante IT-oplossingen. Besturingssystemen, applicatiesoftware en apparaat-firmware moeten regelmatig geüpdatet worden, maar ook over dataopslag, back-ups en disaster recovery moet goed nagedacht worden. De afhankelijkheid en complexiteit van IT is de afgelopen jaren nog verder vergroot door cybersecurity en privacywetgeving, zoals GDPR, waardoor veel bedrijven moeite hebben adequaat om te gaan met deze vraagstukken. SaaS biedt hiervoor de beste oplossing.
> LEES OOK: De kansen van cloud-based toegangscontrole
Dus hebben we nu de cloud. Simpel gezegd is de definitie van cloud computing: het leveren van toepassingen, platforms, dataopslag, besturingssystemen en andere computerbronnen op het internet, in plaats van op een on-premise infrastructuur. Dankzij de cloud hoeven bedrijven geen grote investeringen te doen in hardware of IT-medewerkers. In plaats daarvan kunnen ze zich abonneren op de computing resources die ze nodig hebben, snel toegang krijgen en alleen betalen voor wat ze gebruiken. Het volledige beheer van hardware en software wordt dus compleet verzorgd.
Cloud computing is onder te verdelen in drie categorie- en:
- Infrastructuur-als-een-dienst (IaaS)
- Platform-als-een-dienst (PaaS)
- Software-as-a-Service (SaaS)
IaaS
IaaS-diensten omvatten alleen het huren van serverinfrastructuur. Software is hier geen onderdeel van en moet dus door een bedrijf zelf worden verzorgd. IaaS heeft voor fysieke beveiligingsinstallaties dus weinig toegevoegde waarde.
PaaS
PaaS gaat een stap verder en voegt ook het operationeel systeem toe aan de clouddienst. Bekende PaaS-aanbieders zijn Microsoft Azure, Google en Amazon (AWS). Dit is echter niet de oplossing voor de eerder benoemde IT-problemen. PaaS lost namelijk maar een deel van het IT-beheervraagstuk op en introduceert zelfs weer nieuwe uitdagingen. Serverhardware en operationele systemen zijn dan wel makkelijk toegankelijk zonder grote (terugkerende) investeringen, maar aan de softwareapplicaties, die onderdeel zijn van de beveiligingsinstallaties, verandert weinig. Deze moeten nog steeds door specialisten worden geïnstalleerd, vereisen beheer en regelmatig updates.
Kostenbesparing is één van de vele voordelen van SaaS-cloud- beveiliging
SaaS
SaaS-clouddiensten leveren complete all-in-one oplossingen waarbij aan alles is gedacht. In plaats van bestaande softwareapplicaties te verplaatsen naar een PaaS-clouddienst, zijn SaaS-clouddiensten speciaal ontwikkeld voor de cloud. Er is hierbij door fabrikanten nagedacht over de impact van het verplaatsen van software naar de cloud en het behouden van functionaliteiten en controle bij communicatie-uitval naar de cloud. De softwarefabrikant is hierbij vaak zelf de SaaS-cloudprovider. Geen installatie, beheer of onderhoud en geen complexe of langdurige upgradetrajecten: het bedrijf neemt een abonnement op de totale software als een dienst. SaaS-diensten in de beveiligingsindustrie gaan daarnaast ook gepaard met een totaaloplossing voor connectiviteit van alle hardware-componenten van de installatie.
> LEES OOK: Privacywaakhond kijkt naar gebruik clouddiensten door overheid
Voordelen van cloud security-oplossingen
Het verplaatsen van je securitysystemen naar de cloud heeft een groot aantal voordelen:
- Uw informatie is altijd en overal beschikbaar, via desktop, iPad of iPhone
- De systemen zijn altijd up-to-date
- Kostenbesparing doordat er geen interne beheers- kosten meer zijn
- Minder risico op uitval en verlies van data
- Optimaal beveiligd
- Flexibel en makkelijk uit te breiden
Geldbesparing
Ondanks het feit dat het niet de primaire doelstelling van SaaS-cloudbeveiliging is, is kostenbesparing dus een van de vele voordelen. En een belangrijk voor- deel voor veel bedrijven.
Complete cloudservices op basis van het SaaS-model zijn veel minder duur dan een on-premise oplossing en bieden een plug-and-play-servicetype. Er zijn geen licentiekosten vooraf en eenmaal geïnstalleerd werkt het systeem vrijwel onmiddellijk. Er zijn geen interne serverruimtes, datacenterhardware of verdere systeemimplementaties, updates, onderhoud of upgrades meer nodig. Het enige dat nodig is, is systeemconfiguratie.
Met behulp van SaaS kunnen organisaties zonder kosten op- of afschalen
Bij SaaS zijn de meeste kosten inbegrepen in het abonnement, met een garantie van 99,5 procent uptime. Bovendien zijn cloudoplossingen veiliger met een lager aantal beveiligingsincidenten.
Andere indirecte geldbesparende voordelen zijn de grotere flexibiliteit van het bedrijf. Met SaaS kunnen organisaties elke maand op- of afschalen, afhankelijk van hun huidige situatie, zonder extra (initiële) kosten, overgebleven hardware of systeemuitval.
Marc Deelen, Regional General Manager bij STANLEY Security:
“In Nederland zien we een flinke groei van SaaS-toepassingen, zowel in het MKB, waar we vaak video als een service leveren, als bij grotere klanten, die steeds vaker kiezen voor SaaS. Hierbij gaat het om het gehele beheer van hun geïntegreerde securitysysteem, dus inbraakbeveiliging, video en toegangsverlening.
SaaS-oplossingen kunnen we combineren met STANLEY Assure™. Dit is onze financiële oplossing voor klanten die willen profiteren van up-to-date technologie zonder de risico’s van eigendom en met gelijkmatig verdeelde, beheersbare betalingsvoorwaarden. Het concept is eenvoudig. In ruil voor een overeengekomen, beheersbare en regelmatige betaling die alle aspecten van de beveiligingsvereisten dekt, biedt Stanley Security de aller nieuwste beveiligingstechnologieën die specifiek zijn afgestemd op individuele zakelijke behoeften
– niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst.
Stanley biedt ook uitgebreid advies en hulp bij het vinden van een beveiligingsoplossing voor individuele zakelijke behoeften en situaties in bedrijven.
Volg Security Management op LinkedIn