Eind augustus besloot een Braziliaanse opperrechter dat X, het voormalige Twitter, op zwart gaat totdat het platform voldoet aan de Braziliaanse wetgeving. Deze rechter wil alle sociale media aanpakken die de democratie en de rechtsstaat bedreigen. Ik geef hem groot gelijk en ik zou willen dat wij in Nederland ook strenger gaan optreden tegen sociale media.
Voorheen was ik actief op Twitter, omdat je dan snel op de hoogte bent van allerlei relevante ontwikkelingen, maar de laatste tijd is X steeds meer een onprettige echoput die de samenleving rechts-extremistische troep door de strot duwt. Na een (volkomen terechte) oproep van Teun van de Keuken in de Volkskrant om weg te gaan bij X, was ook voor mij de maat vol. Hoe meer mensen dit platform verlaten, hoe minder succesvol het wordt en hoe minder haat het kan verspreiden.
X is een echoput die rechts-extremistische troep door de strot duwt
Helaas is X maar een van de voorbeelden hoe deze ‘sociale’ media onze samenleving uithollen en vergiftigen. Steeds meer mensen beschouwen sociale media inmiddels als hun belangrijkste bron van informatie, omdat ze de traditionele media niet meer geloven of vertrouwen. Dat heeft grote, maatschappelijke gevolgen. Een aantal voorbeelden.
Corona: recent onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de pandemie vooral sprake was van over- sterfte bij groepen die zich niet wilden laten inenten tegen corona. Mede mogelijk gemaakt door politici en andere bekende Nederlanders die op Facebook riepen je niet te laten inenten.
Zonnebrand: steeds meer jongeren geloven niet dat de zon huidkanker kan veroorzaken. Ondertussen neemt het aantal gevallen van huidkanker toe. De ziekte wordt bij één op de zes mensen vastgesteld en is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Mede mogelijk gemaakt door influencers op TikTok die mensen oproepen om geen zonnebrand te gebruiken, omdat insmeren kankerverwekkend zou zijn.
Anticonceptie: uit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds minder vaak een condoom gebruiken. Ook gebruiken steeds meer jonge vrouwen geen anticonceptie meer, omdat ze geen hormonen in hun lijf willen. Ondertussen is er sprake van een toename van het aantal soa’s en onbedoelde zwangerschappen en van een stijging van het aantal abortussen bij jonge vrouwen onder de 25 jaar. Mede dankzij influencers op Instagram die roepen dat hormonen slecht zijn voor de gezondheid.
Ik ben gestopt met Facebook, X, Instagram en andere pulp. Sociale media zijn misschien ooit begonnen als onschuldig vermaak, maar dat stadium zijn we inmiddels gepasseerd. Sociale media en de mensen die er aan verdienen zijn niet langer onschuldig, maar medeplichtig aan alle ellende die ze veroorzaken. Het zijn asociale media geworden.
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
Volg Security Management op LinkedIn