In januari 2024 organiseerde burgemeester Halsema van Amsterdam een internationale conferentie waarbij niet de vraag centraal stond of we drugs moeten reguleren maar hoe. Tijdens de conferentie ‘Dealing with Drugs’ gingen bestuurders, wetenschappers en experts met elkaar in discussie over de vraag hoe hier invulling aan kan worden gegeven.
Het pleidooi van Halsema is volstrekt helder. Als we cocaïne en andere drugs echt zo gevaarlijk vinden, dan moeten we de handel in deze middelen vooral niet in handen leggen van criminelen. Daarom pleit zij voor een fundamentele koerswijziging, waarbij het verdienmodel van criminelen wordt aangepakt door middelen als cannabis, xtc en cocaïne te legaliseren, in combinatie met strenge maatregelen om de beschikbaarheid te beperken, goede voorlichting over de gezondheidsrisico’s en belastingheffing.
> LEES OOK: Drugshandel via sociale media lastig te bestrijden
Als we kijken naar de feiten blijkt dat de overheid per jaar meer dan 3 miljard euro besteedt aan de strijd tegen drugs. Meer dan 70 procent van alle handhavingscapaciteit bij politie en justitie gaat op aan het bestrijden van drugscriminaliteit. Deze capaciteit kan niet worden besteed aan de strijd tegen milieudelicten, zedenzaken, geweld, wapens, mensenhandel, diefstal, oplichting en cybercrime.
Het gebruik van drugs neemt alleen maar toe
Ondanks recordvangsten in de havens van Rotterdam en Antwerpen is de prijs van cocaïne al jaren stabiel. Uit internationale cijfers blijkt dat in landen als Colombia, Peru en Bolivia meer cocaïne wordt geproduceerd dan ooit. En in Ecuador ontwricht de oorlog tegen drugskartels inmiddels de hele samenleving. Wat is het resultaat van deze internationale strijd? Het gebruik van drugs neemt alleen maar toe, in plaats van af.
Maatregelen die de overheid neemt, maken het probleem juist erger
Volgens Einstein is de definitie van waanzin: steeds hetzelfde blijven doen en toch een andere uitkomst verwachten. We voeren al meer dan veertig jaar een strijd tegen drugs. Doorgaan op dezelfde weg is zinloos, want de maatregelen die de overheid neemt, lossen het probleem niet op, maar maken het juist erger. Dat is precies wat nu weer gebeurt.
Praten over legalisering van drugs is een luxe die we niet hebben
Volgens minister Yeşilgöz is ‘praten over legaliseren naïef. Die luxe hebben we niet.’ En de Tweede Kamer nam vorige maand een motie aan waarin de regering wordt verzocht om naar Rotterdams voorbeeld een landelijke campagne te starten waarin drugsgebruikers worden geconfronteerd met de gevolgen van hun drugsgebruik voor de samenleving.
De waarschuwingen van experts dat zo’n campagne juist leidt tot meer drugsgebruik, werden genegeerd.
De politieke partijen die voor een bewustwordingscampagne zijn, zijn voorstander van de strijd tegen drugs en tegen de normalisering van drugsgebruik. Dat ze met hun voorstellen het tegenovergestelde bereiken, interesseert ze niets. Tegen zoveel cynisme past alleen realisme. Als je de handel in verdovende middelen overlaat aan criminelen creëer je je eigen monsters. Pak de controle terug nu het nog kan.
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
Volg Security Management op LinkedIn