Onlangs werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de manier waarop het ministerie van Justitie en Veiligheid de illegale drugssmokkel probeert aan te pakken niet (bewezen) effectief is. Zo kregen de zeehavens in Zeeland en Noord-Holland en de bloemenveilingen een bedrag van 9,3 miljoen euro om drugscriminaliteit tegen te gaan. Pieter Duisenberg, de president van de Algemene Rekenkamer, liet de effecten van deze maatregel in kaart brengen.
“Daarvoor gaan we naar de smokkelknooppunten toe die extra geld van de minister hebben gekregen. Maar de minister weet niet of met dat geld ook iets is bereikt. Wij hebben ook niet kunnen vaststellen wat er is bereikt. Dat geldt helaas voor heel veel van de projecten waar we in zijn gedoken.”
Wat blijkt? De minister van Justitie en Veiligheid kan het parlement niet goed informeren over de voortgang van het beleid om drugssmokkel terug te dringen. De voormalige minister Yeşilgöz (VVD) heeft namelijk niet duidelijk opgeschreven wat haar beleidsdoelen zijn. De minister wil ‘drugssmokkel significant terugdringen en de knooppunten zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor drugscriminelen’.
Een beginmeting ontbreekt
De Algemene Rekenkamer constateert dat niet is uitgewerkt welke activiteiten hieraan bijdragen, hoe de minister deze beleidsdoelen gaat evalueren en wanneer er dan sprake is van succes. “Er is geen meting gedaan naar de beginsituatie van de knooppunten. En er zijn geen meetbare tussendoelen opgesteld.”
Er is 3 tot 4 miljard euro voor het bestrijden van drugscriminaliteit maar of het helpt?
Ieder jaar wordt tussen de 3 en 4 miljard euro besteed aan het bestrijden van drugscriminaliteit zonder dat we weten of het werkt. Er zijn namelijk geen betrouwbare cijfers over drugs. Niet over de productie, niet over de smokkel en ook niet over de uitgaven van de overheid in het kader van de bestrijding van drugs. Het enige wat we weten is dat alle rechercheonderzoeken en alle recordvangsten geen enkel effect hebben op het aanbod, de prijs en het gebruik van drugs. Het is letterlijk water naar de zee dragen.
Toch staat in het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben gesloten de volgende zin over drugs: “Het blijft verboden drugs te bezitten, verkopen of produceren.”
Met andere woorden, ook de komende jaren is nadenken over een andere benadering (regulering) niet aan de orde. Wel worden opnieuw structureel honderden miljoenen per jaar beschikbaar gesteld voor meer slagkracht bij de politie, justitie en veiligheidsdiensten. Op zich is dat natuurlijk prima, maar als dit geld wederom verdwijnt in de bodemloze put van de drugsbestrijding, dan is het vooral een slag in de lucht.
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
- Pak de controle terug
- Onder invloed
- Rechtsstaat onder druk
- Filosoferen of legaliseren?
- Oost west, thuisteelt best
Volg Security Management op LinkedIn