2018 was een goed jaar voor de beveiligingsbranche. De omzet steeg en de werkgelegenheid bleef stabiel. Dat blijkt uit het Security Management Omzetonderzoek PBO’s over 2018. Maar de krapte op de arbeidsmarkt vormt een bedreiging voor de groei, waarschuwen verschillende betrokkenen.
Arjen de Kort
Ieder jaar zet de redactie van Security Management de jaarcijfers van de grootste particuliere beveiligingsorganisaties (PBO’s) op een rij. Het overzicht wordt gemaakt aan de hand van de omzetcijfers in miljoenen euro’s en het aantal fte, opgesplitst in vijf categorieën: Manbewaking, Services (receptiediensten, parkeercontroleurs, boa’s), Meldkamer, Techniek en Overige diensten (waardetransport, recherche, advies, opleidingen en brandwachten).
Moeilijke jaren als gevolg van de economische recessie definitief afgesloten
Inhoudsopgave:
– Hoogste omzet van de afgelopen jaren
– G4S de nummer 1 PBO
– Trigion wederom op nummer 2
– Securitas nummer 3 en bedreiging voor nummer 2
– Nummers 4 tot en met 10
– NVD Beveiligingsgroep houdt omzet stabiel
– D&B The facility Group: opvallende stijger
– Fraaie groei voor nummers 6 en 7
– Groei in manbewaking bij Randstad Bewaking
– Intergarde: ondanks omzetgroei plaats ingeleverd
– Verklaarbare omzetdaling bij Seris Security
– Totaalomzet en fte
– Economisch herstel vertaalt zich in groei omzetcijfers
– Groei wordt bedreigd door krapte op de arbeidsmarktd
– Top 10
Hoogste omzet van de afgelopen jaren
Het omzetonderzoek over 2018 laat zien dat de beveiligingsbranche de moeilijke jaren als gevolg van de economische recessie definitief achter zich heeft gelaten. De totaalomzet van de tien deelnemende PBO’s is met ruim 1,2 miljard euro de hoogste van de afgelopen jaren. De werkgelegenheid stabiliseerde rond de 18.000 fte.
Kijken we naar de afzonderlijke categorieën, dan zien we dat de groei in Services (+ 5,5 miljoen euro) en Techniek (+ 8,9 miljoen euro) wederom doorzet. Ook in Manbeveiliging laten de meeste bedrijven een (lichte) groei zien. Opvallend is dat Trigion net als afgelopen jaar in deze categorie fors inlevert (- 17,2 miljoen euro). Als belangrijkste oorzaak wijst Trigion weer op de afnemende instroom van asielzoekers, waardoor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) minder beveiligers inhuurt. Met een omzet van 272 miljoen euro en 5051 fte in deze categorie is Securitas inmiddels de grootste leverancier.
G4S de nummer 1 PBO
Ondanks een krimp in alle categorieën blijft op basis van het boekjaar 2018 G4S met een totaalomzet van 376,2 miljoen euro (- 9,2 miljoen euro) de nummer 1 PBO. “De resultaten zijn in lijn met onze strategie. We leveren integrale oplossingen op het gebied van veiligheid en beveiliging, hierbij sturen we nadrukkelijk op kwaliteit niet alleen maar op omvang. In een krappe arbeidsmarkt met hoge eisen denken wij dat het niet de juiste richting is om te concurreren op arbeidsvoorwaarden, liever tonen we onze meerwaarde aan de klant”, aldus Vinz van Es, managing director van G4S.
Hij vervolgt: “Wij denken ook dat daar de toekomst ligt in de veiligheidsmarkt. Gedreven door expertise, slimme en gerichte oplossingen bieden aan onze klanten; diensten ondersteund door innovatieve technologisch oplossingen. De ontwikkeling is dat we steeds meer informatie gestuurd gaan werken, dit zorgt voor een continue verbetering van het proces, een gerichtere inzet en creëert waarde voor de opdrachtgever.”
Trigion wederom op nummer 2
Trigion handhaaft zich op de tweede plek, maar zag de totaalomzet krimpen met 19 miljoen euro naar 356,1 miljoen euro. Dat is voor het tweede jaar op rij een stevige teruggang, want over 2017 kromp de omzet al met 24,3 miljoen euro.
Securitas nummer 3 en bedreiging voor nummer 2
Inmiddels vormt nummer 3 Securitas dan ook een serieuze bedreiging voor de nummer 2. Met een totaalomzet van 353 miljoen euro (+ 21 miljoen euro) bedraagt het gat naar Trigion nog slechts 3,1 miljoen euro. Securitas realiseerde de groei met name in de categorieën Manbewaking (+ 7 miljoen euro) en Techniek (+ 15 miljoen euro).
Nummers 4 tot en met 10
De traditionele top 3 realiseerde over 2018 een totaalomzet van meer dan 1 miljard euro (1085,3). Daarbij valt de totaalomzet van 138,6 miljoen euro van de overige zeven deelnemende PBO’s enigszins in het niet. Maar dat neemt niet weg dat de nummers 4 tot en met 10 een mooie groei laten zien van 13,3 miljoen euro (2017: 125,3 miljoen euro).
NVD Beveiligingsgroep houdt omzet stabiel
NVD Beveiligingsgroep zag de totaalomzet wederom iets teruglopen naar 29,5 miljoen euro (2017: 29,8 miljoen euro), maar handhaaft zich moeiteloos op plek 4. Gevraagd naar hoe het bedrijf er elk jaar in slaagt de omzet redelijk stabiel te houden en of het wel de ambitie heeft om te groeien, antwoordt algemeen directeur Patrick van der Leelie: “Wij hebben een stabiele PBO-portefeuille. Daarbij kiezen wij duidelijk niet voor groei, maar voor de klant die het beste bij ons past.”
D&B The facility Group: opvallende stijger
Opvallende stijger dit jaar is D&B The Facility Group. De omzet steeg naar 20,7 miljoen euro (2017: 16,8 miljoen euro), waarmee het bedrijf van de zevende naar de vijfde plaats stijgt. Sander de Meester, partner bij D&B The Facility Group, voorspelde deze groei afgelopen jaar al en licht toe: “In tegenstelling tot 2017 realiseerden wij in 2018 weer een retentiegraad van meer dan 95 procent. Dat betekent dat alle omzet die we toevoegen aan het begin en gedurende het jaar direct leidt tot omzetgroei, omdat we de verloren omzet niet eerst hoeven te compenseren.”
Fraaie groei voor nummers 6 en 7
De nummers 6 en 7, Profi-Sec Security en MAATbeveiliging, laten een fraaie groei zien van respectievelijk 2,3 miljoen euro en 1,9 miljoen euro. MAATbeveiliging realiseerde deze omzet dit keer inclusief 0,9 miljoen euro in de categorie Services. De activiteiten in Duitsland en België zijn wederom buiten beschouwing gelaten.
Groei in manbewaking bij Randstad Bewaking
Op plaats 8 staat Randstad Bewaking, dat dit jaar de omzet fors zag groeien naar 18,7 miljoen euro (2017: 13,4 miljoen euro). Zowel in de categorie Manbewaking (+ 1,6 miljoen euro) als in de categorie Services (+ 3,7 miljoen euro) vertonen de cijfers een stevige plus. Algemeen directeur Johan Berck verklaart de groei in manbewaking als volgt: “Randstad Bewaking conformeert zich aan de vraag van deze tijd, denk hierbij aan gastheerschap, predictive profiling en vooral het partnerschap met de opdrachtgever. Hierdoor hebben wij nieuwe opdrachtgevers kunnen verwelkomen, welke volledig verantwoordelijk zijn voor de genoemde omzetstijging.” Hij vervolgt: “Services is voor ons een nieuwe activiteit en is gerealiseerd wegens de vraag van het GVB-Metro Amsterdam naar servicemedewerkers voor op de stations.”
Intergarde: ondanks omzetgroei plaats ingeleverd
Nummer 9 Intergarde moest een plek inleveren ten opzichte van 2017, ondanks dat de omzet groeide naar 17,5 miljoen euro (+ 1,1 miljoen euro).
Verklaarbare omzetdaling bij Seris Security
Seris Security sluit de top 10 en ziet na een aantal jaren van gestage groei de omzet dit keer dalen naar 12,4 miljoen euro (2017: 13,3 miljoen euro). Jan van Dijk, commercieel directeur van Seris: “Ondanks een forse groei in nieuwe omzet hebben we toch per saldo over 2018 een lagere omzet gerealiseerd. Deze omzetdaling is desalniettemin helder te verklaren. In het eerste kwartaal van 2018 hebben wij namelijk afscheid genomen van een aantal slecht renderende klanten. De omzetgroei is pas in de kwartalen 3 en 4 gerealiseerd en zie je nog niet terug in deze cijfers.”
Totaalomzet en fte
De totaalomzet van de tien PBO’s in het omzetonderzoek over 2018 bedraagt 1223,9 miljoen euro en laat een stijging zien van 6,1 miljoen euro ten opzichte van 2017 (1217,8 miljoen euro).
Het totaalaantal fte vertoont een minimale daling ten opzichte van 2017 (- 93 fte). Nummer 1 G4S zag het aantal fte dalen naar 4419 (- 227), bij Trigion nam het aantal fte af met 217 naar 5828, en nummer 3 Securitas groeide naar 5575 fte (+ 143). De kleinere PBO’s zagen hun personeelsbestand groeien met 208 fte (2018: 2203 fte, 2017: 1995 fte)
Economisch herstel vertaalt zich in groei omzetcijfers
In de conclusie van het omzetonderzoek 2017 stond dat het boekjaar 2017 voor de tien deelnemende PBO’s een tussenjaar leek te zijn en dat het afwachten was of het doorzettende economische herstel zich zou vertalen in de omzetcijfers over het boekjaar 2018. De nieuwste cijfers bevestigen dat het inderdaad goed gaat met de particuliere beveiligingsbranche.
Groei wordt bedreigd door krapte op de arbeidsmarkt
Tegelijkertijd zijn er ook waarschuwende geluiden te horen. Met name de krappe arbeidsmark vormt volgens betrokkenen een bedreiging voor de huidige groei. “De arbeidsmarkt is slechter dan ooit”, aldus Johan Berck. En volgens Sander de Meester “is het bijna onmogelijk om echt goed gekwalificeerde, moderne beveiligingsprofessionals te vinden in deze markt. De groei van onze organisatie wordt geremd door de huidige situatie op de arbeidsmarkt voor beveiligers.”
“De krapte op de arbeidsmarkt blijft een belangrijk speerpunt voor de bedrijfsvoering van alle PBO’s”, stelt Jan van Dijk. En volgens Patrick van der Leelie “zal de prijsstelling naar de klanten toe gezien de krapte op de arbeidsmarkt verder omhoog gaan.”
Top 10
1. G4S
2. Trigion
3. Securitas
4. NVD Beveiligingsgroep
5. D&B The Facility Group
6. Profi-Sec Security
7. MAATbeveiliging
8. Randstad Bewaking
9. Intergarde
10. Seris Security
Het complete Omzetonderzoek PBO’s 2018 wordt gepubliceerd in Security Management nummer 3, 2019 (verschijningsdatum: 20 september).