Het kabinet uniformeert een deel van de veiligheidsregels voor festivals. De verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid ligt nu nog bij gemeenten, maar de verschillen die door die beleidsvrijheid ontstaan zijn, zijn ‘inhoudelijk minder goed verdedigbaar’.
Dat schrijft demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van het CDA. Kamerlid Hanke Bruins Slot vroeg het kabinet om een reactie op een advies van de voormalige regeldrukwaakhond Actal. Dat college concludeerde dit voorjaar dat organisatoren van kleine evenementen te veel last hebben van regeldruk.
Gemeentelijke regels worden vervangen door landelijke
Het kabinet is al begonnen aan het vereenvoudigen van de brandveiligheidsregels op festivals, schrijft Plasterk. Die zijn vervat in een besluit dat ‘naar verwachting’ op 1 januari in werking treedt en ‘dat veel lokaal verschillende regelgeving zal vervangen’. In het nieuwe besluit worden de gemeentelijke regels vervangen door landelijke. De vergunningsplicht en de bijbehorende leges vervallen, maar organisatoren moeten nog wel een melding doen bij de gemeente. De ondergrens voor die melding wordt ook nog ‘aanzienlijk’ opgetrokken.
Brandveiligheidseisen verschillen nu nog per gemeente
De uniformering van de regels komt er mede na klachten van de evenementenbranche, schrijft Plasterk. Die ervaren een grote lastendruk doordat gemeenten nu nog verschillende eisen hanteren in hun eigen brandveiligheidsverordeningen.
Verlaging administratieve lasten verkeersregelaars treedt als eerste in werking
Volgende maand treedt al een regelwijziging in werking waarmee de administratieve lasten bij verkeersregelaars omlaag gebracht moeten worden. Ook die wijziging leidt tot minder regeldruk voor festivalorganisatoren, schrijft Plasterk.
>> Lees ook Trends in evenementenbeveiliging: Van crowd control tot predictive profiling