Het nieuwe werken met inpandige werktuinen, flexibele werktijden en -plekken heeft in de breedte zijn intrede gedaan bij bedrijven. Ook bij Lely, marktleider in geautomatiseerde systemen voor de melkveehouderij. De innovator uit Maassluis heeft deze openheid in het kantoorpand door middel van fysieke toegangscontrolesystemen verenigd met een veilige werkomgeving.
Lely huisvest op de nieuwe Lely Campus in Maassluis. Het pand, dat duidelijk zichtbaar is vanaf de A20, heeft een oppervlakte van ruim drie hectare. De realisatie ervan vier jaar geleden kostte 42 miljoen euro.
Duurzaamheid hoog in het vaandel
“Er is veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen en energiezuinigheid van de gebouwen”, vertelt Manager Real Estate Marije Wilkes van Lely. Als producent van innovatieve oplossingen voor de agrarische sector heeft Lely volgens haar duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om de Lely-producten te maken met respect voor mensen, dieren en de aarde. Daarbij streven we voortdurend naar verbeteringen en innovaties voor deze en de toekomstige generatie.”
Modern en innovatief
Behalve die aspecten speelt ook esthetiek een belangrijke rol. De nieuwbouw is gekoppeld aan bestaande bouw op de campus, en dat is zo goed gedaan dat de gebouwen naadloos in elkaar overgaan. In de nieuwbouw verder veel harde, strakke lijnen. “Wij zijn marktleider in de maakindustrie, innovatief en vooruitstrevend. Daar hoort een passend gebouw bij, modern en een gebouw waarin op zichzelf veel innovatieve technieken zijn toegepast als het bijvoorbeeld gaat om de gebouwgebonden installaties”, verklaart Wilkes.
Met het nieuwe werken met werktuinen en flexibele werktijden en -plekken ontstond openheid
Doorloopsluizen
Dat moderne en innovatieve karakter komt ook terug in de fysieke toegangscontrolesystemen die zijn toegepast. De doorloopsluizen van dormakaba zijn op maat gemaakt, één meter twintig hoog en vervaardigd uit een combinatie van roestvrij staal en glas. “In de oude situatie hadden wij geen doorloopsluizen, alleen kaartlezers op de deuren. Maar met de komst van het nieuwe pand en de introductie van het nieuwe werken met werktuinen en flexibele werktijden en -plekken in de kantooromgeving ontstond openheid. Doorloopsluizen zorgen voor een veilige barrière tussen de verschillende zones, waarbinnen mensen met een bepaald profiel vrij kunnen bewegen.”
Hoger doel
Het nieuwe werken dient een hoger doel bij Lely. “Openheid zorgt ervoor dat kennis makkelijk wordt gedeeld, dat er eenvoudig kan worden overlegd. En dat bevordert het creatieve en innovatieve karakter van ons bedrijf”, legt Wilkes uit. Niet voor niets heeft Lely momenteel zo’n 2.500 ‘levende’ patenten op naam staan, stelt zij. “Hiermee staan wij in Nederland in de top-10 van octrooiaanvragen. Op dit gebied hoort Lely zelfs tot de koplopergroep van grote internationale bedrijven en onderzoeksinstituten met een groot aantal patenten. Innovatie zit in het DNA van het bedrijf.”
Manager Real Estate Marije Wilkes: “Ieder bedrijf is anders, iedereen heeft zijn eigen processen, systemen en bedrijfscultuur. En ook zijn de risico’s heel verschillend. Dat alles moet samen worden gebracht in één optimaal systeem.”
In het bedrijf lopen dan ook veel internationale ‘Willy Wortels’ rond. Knappe koppen. “De dynamiek is enorm”, aldus Wilkes. Naast deze Willy Wortels ook productiemedewerkers, kantoormensen, bezoekers, aannemers, onderaannemers, vrachtwagenchauffeurs; dagelijks gaan zo’n 1.200 mensen de campus op en af. “Wij hebben alleen al zo’n 700 medewerkers en 400 bezoekers per dag. Ook rijden er vrachtwagens voor het aanleveren en afhalen van materialen en machines af en aan, op piekdagen zo’n honderd”, zegt Wilkes. Bij opkomst op het terrein treft men als eerste een portiersloge. “Daar vindt de eerste controle plaatst, medewerkers kunnen doorrijden en bezoekers, contractors en onderaannemers worden doorverwezen naar de receptie waar zij zich aanmelden.”
Toegangscontrole uitbreiden
De Lely Campus is een immens complex. Aan de ene kant is het terrein ‘afgeschermd’ door de A20, de andere kant sluit aan op een groot bouwplan in de Dijkpolder waar 1500 woningen worden ontwikkeld. “De weg naar die nieuwbouwwijk passeert onze ingang, dat betekende dat wij de toegangscontrole uitbreiden. Momenteel wordt de centrale entree van de Lely Campus aangepast. De logistieke en fysieke inrichting gaat uit van een gecontroleerde toegangsverlening en ook hier is gekozen voor de producten van dormakaba, waarbij er buitentoepassingen worden geplaatst van de doorgangsluizen. Deze zullen toegang verlenen aan fietsers en voetgangers.”
Automatische kentekenherkenning
Voor bezoekers en contractors geldt dat zij zich straks vooraf (online) moeten aanmelden. Wilkes: “Als zij dan met de auto het terrein oprijden, en ze zijn geautoriseerd, dan herkent een scanner bij de slagboom automatisch het kenteken en kan men doorrijden Dat geldt overigens ook voor de medewerkers die met de auto naar het werk komen.”
Op maat gemaakt
Toch is en blijft Lely geen Fort Knox. “Ook dat is een bewuste keuze, wij koesteren als familiebedrijf de openheid. Dat past bij onze cultuur.” In samenwerking met dormakaba is daarom ook gekozen voor een custom made oplossing. “De poortjes moeten een barrière vormen, maar ook niet weer dusdanig dominant zijn in de omgeving dat het gevoel van openheid verdwijnt.” De toegangspoorten zijn op strategische plekken geplaatst, vertelt Wilkes. “Via de fysieke toegangscontrolesystemen kunnen looproutes van medewerkers en bezoekers goed worden gestroomlijnd. Dat is ook wat je wilt, mensen sturen om de risico’s zo klein mogelijk te houden.” Zij ondersteunt het met een voorbeeld. “Wij combineren hier op de campus productiefaciliteiten met kantoorfuncties. Productieteams werken in verschillende shiften, als die starten of eindigen is er een piek in de in- en uitstroom van mensen via de doorloopsluizen. Met de huidige oplossing waarbij de medewerker de pas aanbiedt bij de fysieke toegangspoort verloopt de doorstroom van al die mensen soepel.”
>> Lees het volledige verhaal over hoe Lely de openheid en transparantie in het kantoorpand door middel van fysieke toegangscontrolesystemen verenigd heeft met een veilige werkomgeving in de gratis whitepaper.
Partijen die meedenken
Lely is innovatief, vooruitstrevend. Ook als het gaat om de beveiligde omgeving wil het vooroplopen. “Onze toeleveranciers moeten hierin mee. We willen worden uitgedaagd, we zoeken partijen die meedenken. Waar gaat het in de toekomst naar toe? Zij weten dat en moeten ons hierover informeren zodat wij de juiste keuzes kunnen maken.” Wilkes spreekt over maatwerk. “Dat is in mijn ogen voor ieder securityvraagstuk noodzakelijk. Ieder bedrijf is anders, iedereen heeft zijn eigen processen, systemen en bedrijfscultuur. En ook zijn de risico’s heel verschillend. Dat alles moet samen worden gebracht in één optimaal systeem.”
Wij verenigen hier nu openheid en transparantie met veiligheid
Het toegangscontrolesysteem en -managementsysteem bij Lely is door Nsecure geïmplementeerd, de koppeling met de fysieke toegangscontrolesystemen van dormakaba is door installateurs van dormakaba verzorgd. “Voor ons was het belangrijk dat de software en hardware zonder problemen met elkaar communiceren, immers dat maakt het totale beveiligingssysteem. En dat is goed gelukt, wij verenigen hier nu openheid en transparantie met veiligheid.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met dormakaba.
>> Nog een succesverhaal lezen over een toegangscontrolesysteem? Lees hoe de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (ABG) succesvol zijn verenigd in één toegangscontrolesysteem in de gratis whitepaper.