De politie kijkt al jaren op afstand mee. De dienst gebruikt camera’s om overvallen, inbraken en andere criminaliteit terug te dringen. Om dat nog efficiënter in te zetten, is Live View ontwikkeld. Hoe werkt Live View precies? Landelijk projectleider van Live View Maarten Poppel legt uit.
“We zijn gestart bij de techniek”, vertelt van Poppel. “Het is gemakkelijk om camerabeelden van A naar B te transporteren. Maar we kennen vele camera’s met verschillende protocollen. Het is lastig om beelden ‘in een stroom’ naar de politie te zenden. Dat bleek ook uit een proef met een aantal winkels. Bovendien, camera’s zitten in verschillende netwerken. Het is vrij omslachtig om hier toegang tot de krijgen. Aansluiting op cameraniveau was dus niet de oplossing.”
Live View
Maarten van Poppel werkt al ruim 25 jaar voor de politie in diverse functies. Sinds vijf jaar is Van Poppel regionaal projectleider High Impact Crime voor de eenheid Zeeland West Brabant en landelijk projectleider van Live View. Hij vertelt: “Vijf jaar geleden kreeg ik de opdracht te onderzoeken hoe het aantal overvallen terug te dringen. Tijdens een bezoek aan een tankstation – waar een overval had plaatsgevonden – viel het mij op dat camerabeelden niet direct beschikbaar waren. Wil je een incident op een juiste wijze aan kunnen pakken, dan is dit wel nodig.”
Poortwachters
Na dit proces onderzocht van Poppel met zijn team hoe de alarmcentrales, de zogenaamde poortwachters, georganiseerd zijn. Van Poppel: “Het viel op, dat er veel verschillende softwaresystemen gebruikt worden. Wat niet werkbaar is. Bovendien, het maken van een rechtstreekse koppeling met het netwerk van de poortwachter, is niet toegestaan. Kortom, ook dit was niet de juiste weg. Maar we zijn eruit gekomen. We hebben een oplossing gevonden, die eigenlijk zo simpel is als een paperclip. Middels Video Broadcasting dupliceren we het beeldscherm. Oftewel, tussen het beeldscherm en de pc, waar de medewerker in de alarmcentrale aan werkt, zit een ‘kastje’. Alles wat op het beeldscherm komt, wordt hierin gekopieerd en via het netwerk doorgezet naar de politie. De oplossing is een gouden greep. We zijn merk- en systeemonafhankelijk en hoeven ons niet druk te maken over netwerkkoppelingen.”
Snel handelen
Het doel van Live View is om snel te kunnen handelen in geval van een roofoverval of inbraak in een winkel of bedrijf. Het systeem staat niet op zich, het is een ketenbenadering; slim gebruik van bestaande en nieuwe techniek én een eigen rol voor iedere betrokken partij in de keten. Van Poppel verduidelijkt: “De veiligheidsketen begint bij de winkelier, die veiligheidsmaatregelen neemt en vervolgens een installateur inschakelt om een camera op te hangen. Voorheen drukte de winkelier bij een overval op een knop en werd een alarm geactiveerd. De alarmcentrale ontving het bericht en belde de politiemeldkamer. Met Live View krijgt de particuliere alarmcentrale via een sensor een melding in geval van een incident. De medewerker van de alarmcentrale ziet de beelden, belt met de meldkamer en zet deze door naar de politiemeldkamer. De politie schat vervolgens de situatie in. Om hoeveel overvallers gaat het? Zijn er wapens aanwezig? De politie kan ook vragen een camera te draaien of in te zoomen of om een plattegrond op het beeldscherm te zetten. Het systeem maakt het de politie mogelijk snel te handelen en de juiste actie in te zetten. Kortom, de keten is rond. Een keten waarin iedere partij zijn eigen verantwoordelijkheid heeft.”
Privacy
Voor alle duidelijkheid, het systeem wordt niet gebruikt voor toezicht, maar alleen voor de zogenaamde actuele 1-1-2-incidenten. Onder andere hiermee is de privacy gewaarborgd. Een belangrijk punt, dat terdege is onderzocht in samenwerking met het privacy orgaan van de Politie Nederland en het ministerie. Het programma voldoet aan alle juridische normen.
Geen kosten
Wat de prijs van het systeem betreft, de politie brengt geen kosten in rekening bij de winkeliers of bedrijven voor het gebruik ervan. Het maakt (als toegevoegd deel) onderdeel uit van de overeenkomst tussen winkelier, bedrijf, particulier en particuliere alarmcentrales, die gecertificeerd dienen te zijn. “Wat je nodig hebt? Een camera, richtlijnen wat te doen bij een 1-1-2-incident, en een verbinding met de alarmcentrale. Denk aan een bedrag van 0,- tot 300,- euro per jaar”, aldus Van Poppel.
Digitaal
Het systeem loopt nu enige tijd en er zijn ongeveer 65.000 camera’s aangesloten middels 60 poortwachters. Het resultaat mag er zijn. Live View is afgelopen jaar tussen de 700 en 800 keer gebruikt. Maarten van Poppel: “Wij gaan na of alle poortwachters gecertificeerd zijn. Niet iedereen kan zomaar aansluiten. Het bedrijf moet een (ingeschreven) beveiligingsbedrijf zijn en voldoen aan de Kiwa-certificering.”
En wat is de laatste stap? “Digitalisering van het meldingsproces”, reageert de projectleider. “Nu belt de alarmcentrale de politie in geval van een overval. Daarna kan de politie via Live View meekijken met de beelden van de alarmcentrale. Binnenkort is het mogelijk dat de alarmcentrale een melding digitaal doorgeeft in het meldkamersysteem van de politie.”