Netwerkaudio is trending. De meest recente technologische ontwikkelingen bieden veel nieuwe mogelijkheden voor de integratie van audio in netwerksystemen. Een overzicht van verschillende interessante en actuele toepassingen en functies op het gebied van netwerkaudio.
Audio is een logische aanvulling op videobewaking. Als u kijkt naar het hoofddoel van bewakingscamera’s – het registreren van wat er in een omgeving gebeurt – is de koppeling met netwerkaudio heel logisch. In plaats van het passief kijken naar wat er zich afspeelt, stelt de toevoeging van audio gebruikers in staat ook te luisteren naar en te spreken met mensen die in beeld zijn. Dit maakt de beveiligingsoplossing een stuk effectiever.
Minder inzet van beveiligers en politie nodig
Het toevoegen van netwerkaudio aan een videobewakingsoplossing kan helpen om ongewenste activiteiten te voorkomen en resulteert in minder inzet van beveiligers of zelfs de politie. Een luidspreker die is aangesloten op een alarmsysteem kan bijvoorbeeld automatisch een audiobericht afspelen.
Gesproken boodschap effectiever dan sirene
Ook kan een operator zich op afstand richten tot een potentiële indringer, bijvoorbeeld door een ‘verdacht persoon met de rode jas’ vriendelijk te verzoeken het terrein te verlaten. In vergelijking met een traditionele sirene is een gesproken boodschap een veel effectiever afschrikmiddel.
Zonebeheer
Verschillende openbare instellingen, waaronder scholen en universiteiten, geven aan te kampen met dezelfde uitdaging: audiozone-management. In de meest ideale situatie zou ieder klaslokaal een eigen zone zijn, maar door de verouderde technologie is dit vrij moeilijk te realiseren. Om op die schaal aparte zones te creëren, zijn vele verbindingen en technische onderdelen nodig, nog los van het gecompliceerde ontwerp en bijbehorende instellingen. Erg kostbaar wanneer u gebruikmaakt van analoge systemen.
Publieke mededelingen
Met netwerkaudio heeft iedere luidspreker zijn eigen IP-adres en kan het individueel via het netwerk worden geadresseerd. Door PoE is slechts één standaard netwerkkabel nodig om een luidspreker te voorzien van voeding en aan te sluiten op de bestaande netwerkinfrastructuur.
‘Drag-and-drop’ interface
Een luidspreker kan afzonderlijk worden geselecteerd of worden toegevoegd aan of verwijderd uit meerdere groepen. Dat is eenvoudig te regelen via een centraal dashboard met een ‘drag-and-drop’ interface. Dit maakt het mogelijk om audio, zoals live of geplande mededelingen, in te plannen en af te laten spelen door vooraf geselecteerde luidsprekers. Handig, bijvoorbeeld wanneer een mededeling van een schooldirecteur alleen relevant is voor leerlingen van bepaalde klassen.
Eenvoudig beheer en behoud
Naast het mogelijk maken van meer gerichte mededelingen, vereenvoudigt het gebruik van netwerkaudio ook het onderhoud en beheer van aanwezige audiosystemen. Alle audioapparaten kunnen centraal op het netwerk worden beheerd, waardoor eventuele problemen snel kunnen worden opgespoord, maar ook de volumeregeling centraal kan worden beheerd.
Ideaal voor toepassing in het onderwijs
Een dergelijke audio-oplossing is dan ook ideaal voor de onderwijssector, waar budgetten vaak beperkt zijn. Het is kostenefficiënt en eenvoudig op te schalen bij veranderende behoeften.
Hoge geluidskwaliteit
Een ander aspect van audio waarin veel mensen geïnteresseerd zijn, is de kwaliteit van het geluid dat netwerkluidsprekers produceren. Dit geldt vooral voor de horeca en retail, waar klantervaring een topprioriteit is. Interessant genoeg zijn veel oplossingen momenteel gericht op luidsprekers van hoge kwaliteit, die geluid van hoge kwaliteit produceren via de speakercomponenten. De audio is in dat geval afkomstig van een rack, waar het geluid wordt geproduceerd en vervolgens via een kabel naar een analoge luidspreker (weliswaar van hoge kwaliteit) wordt gestuurd.
Digitaal audiosignaal
Een nieuwe manier om audio van hoge kwaliteit te leveren, met name over lange afstanden, is door het audiosignaal volledig digitaal via het netwerk naar de luidspreker te sturen. Elke netwerkluidspreker bevat een digitale signaalprocessor, waarbij het signaal wordt bewerkt door een geavanceerde equalizer met filters en compressietechnieken. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een duidelijker stemgeluid en garandeert muziek van de hoogste geluidskwaliteit.
Omdat u niet afhankelijk bent van traditionele kabels, kunnen audiogegevens lange afstanden afleggen met behoud van geluidskwaliteit, waar de luidspreker zich ook bevindt.
In alle winkels dezelfde muziek
Dit is ideaal voor de retail, bijvoorbeeld wanneer winkels verspreid over het land of meerdere landen toch allemaal dezelfde muziek kunnen afspelen. Het betekent dat het hoofdkantoor alle achtergrondmuziek centraal kan bedienen, in de wetenschap dat in geen enkele winkel wordt ingeleverd op audiokwaliteit (en dus klantervaring).
Wat is échte netwerkaudio?
Een ander belangrijk thema is de vormfactor van audio-oplossingen. Oftewel de verschillende functionaliteiten die luidsprekers aantrekkelijker kunnen maken voor specifieke doelgroepen en hun gebruikswensen. Hoewel veel van deze oplossingen beweren netwerkaudiomogelijkheden te bieden, blijken deze luidsprekers in feite simpele terminals te zijn, die digitale audio afspelen, afkomstig van en verwerkt vanuit een rack.
Axis maakt elke luidspreker geschikt voor netwerkradio
Er is een nieuwe oplossing nodig om échte, intelligente netwerkaudio naar deze luidsprekers te brengen. Om de slimme audio-mogelijkheden voor eindgebruikers te vergroten, zonder nieuwe investeringen te doen of oudere luidsprekers af te danken. Om die reden heeft Axis een nieuwe audio-oplossing onthuld: de AXIS C8210 Audio Amplifier. Kort samengevat transformeert dit kleine apparaatje iedere passieve luidspreker in een luidspreker voor netwerkaudio en biedt het gebruikers de mogelijkheid om luidsprekers van hun keuze te gebruiken, ongeacht kleur, merk of vormfactor.
Dit artikel is gesponsord door AXIS.