In de nacht van 24 op 25 januari 2025 werden Roemeense archeologische topstukken uit het Drents Museum in Assen met grof geweld weggenomen. Was de beveiliging wel op orde? Laat het in elk geval een wake-upcall zijn, blogt Marcel van Duijn.
Binnen luttele minuten waren de Roemeense archeologische topstukken in de nacht van 24 op 25 januari 2025 uit het Drents Museum in Assen weg. De dieven ook. Hun buit bestaat uit de gouden helm Coțofenești, uit circa 450 voor Christus en drie gouden armbanden uit circa 50 voor Christus, afkomstig uit het National History Museum of Romania in Boekarest. Ze maakten deel uit van zo’n zeshonderd objecten tellende collectie. Allemaal afkomstig uit verschillende musea, verspreid over Roemenië. De objecten hoorden bij de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. De een kilo wegende gouden helm heeft naar verluidt een goudwaarde van circa 100 duizend euro. De emotionele en historische waarde is echter vele malen groter.
Fouten in het beveiligingssysteem?
De – onvoorstelbaar slechte – camerabeelden laten zien dat drie ‘zware jongens’ met grof geweld te werk gingen. Zo zijn er explosieven gebruikt waardoor ook ruiten sneuvelden en in de expositiezaal zijn de vitrines ingeslagen. Het heeft allemaal iets weg van een stripverhaal met kopstukken als Donald Duck, Kuifje, Suske en Wiske. De geëmotioneerde en onthutste directeur van het Nationaal Museum in Boekarest Ernest Oberländer vroeg zich af of er sprake was van fouten in het beveiligingssysteem. Opmerkelijk is dat hij vanwege de kwestie de volgende dag door de minister van Cultuur Natalia Intotero werd ontslagen. Volgens haar had Oberländer verzuimd het nationale erfgoed goed te beschermen. Tja, er moet natuurlijk een kop rollen…
Was de beveiliging wel echt goed op orde?
Directeur Harry Tupan van het Drents Museum zei toelichtend dat alle beveiligingseisen nageleefd zijn.
Zo op het eerste gezicht lijkt het museum op een scene uit The Lord of the Rings en niet op Fort Knox. De politie vroeg in Opsporing Verzocht aandacht voor spullen die de daders mogelijk hadden gedumpt. In een sloot is later een voorhamer gevonden. Drie personen zijn aan de hand van rechercheonderzoek, tips en camerabeelden in Noord-Holland gearresteerd. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. Van twee personen zijn foto’s verspreid. Hoogst ongebruikelijk, maar nood breekt wetten. Ze kregen de keuze om te vertellen waar de buit is gebleven of zwijgen waarna ze met foto en naam landelijk bekend zouden worden gemaakt. De verdachten kozen voor het laatste.
Ook reputatieschade
Was de beveiliging wel echt goed op orde? Waren de vitrines voldoende robuust en beveiligd?
De verzekeraar vond blijkbaar van wel. Laat het een wake-upcall zijn. De reputatieschade is echter ook enorm, dus of er een tweede keer een dergelijke expositie voor het Drents Museum komt?
Hopelijk krijgt dit nog een positieve uitkomst. Eentje met een win/win-uitkomst voor de gedupeerde partijen: ja, de beveiliging was op orde en ja, de kunstschatten zijn gevonden.
Marcel van Duijn, Hoofdredacteur Security Management
redactie@securitymanagement.nl
Meer blogs van Marcel van Duijn:
Volg Security Management op LinkedIn