Twintig procent van de bedrijven met meer dan 1000 werknemers beschikt niet over een plan dat voorziet in de continuïteit van de onderneming na een calamiteit. Bij de bedrijven tot tien werknemers is dit percentage zelfs 80 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Siemens Nederland.
Opmerkelijk is daarbij dat bijna 60% van diezelfde grote bedrijven vindt dat zij (nog) meer zouden moeten doen om hun continuïteit te waarborgen, terwijl een zelfde percentage van de kleine bedrijven dat niet nodig vindt.
Siemens Building Technologies deed onderzoek onder het management van de gebruikers van gebouwen- en infratechnologie naar hun structurele en planmatige aanpak van business continuity. Conclusie: hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor business continuity.
Er zijn ook verschillen per branche. Een risicovolle sector als de luchtvaart geeft aan dat er niet meer hoeft te worden gedaan om de business continuity te verhogen. Dit in tegenstelling met de petrochemie waar 80%, en defensie en transport & logistiek waar zelfs 100% vindt dat er meer aan gedaan mag worden.
Naast IT-security (hoogste score), brandveiligheid en toegangsbeveiliging/security, scoort ook klimaatbeheersing hoog op de ladder van business continuity als het gaat om gebouwgebonden technologie. Soms zelfs hoger dan security, met name bij de 1.000-plus bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn datacenters, operatiekamers en cleanrooms. Voor bedrijven van iedere omvang weegt het beschermen van het productieproces zwaarder dan het beschermen van assets en imago. Bescherming van het imago neemt in de meeste sectoren een bescheiden plaats in. Opmerkelijk als men bedenkt dat bedrijven en merken veel geld investeren in een betrouwbaar imago.
Het volledige rapport is op te vragen via: siemens.nl/BCMonderzoek