Op 21 juni droeg Paul Robrechts de voorzittershamer van het ASIS Benelux Chapter over aan Michel de Jong. In een interview met Security Management blikt hij terug op drie jaar voorzitterschap, spreekt zijn opvolger zich uit over zijn ambities, en kijken zij gezamenlijk naar de rol van het inmiddels 25 jaar oude Chapter bij de ontwikkeling van het security werkveld.
Bij zijn aantreden op 20 mei 2015 als voorzitter van het ASIS Benelux Chapter introduceerde Paul Robrechts zichzelf met de opmerking “Ik ben een Belg”. Vandaar dat dit afscheidsinterview start met vraag wat we de afgelopen drie jaar hiervan hebben gemerkt? Zijn antwoord is beschouwend: “In het algemeen zijn wij als Belgen vooral verbindende figuren. Het is niet voor niets dat de eerste president van de Europese Unie een Belg was. Dat heeft denk ik te maken met onze historie.”
Hoe heeft zich dat concreet vertaald tijdens jouw voorzitterschap?
“Ik vond het belangrijk om een verbindende rol te spelen op een aantal terreinen. Allereerst verbinden van jong en oud. Een voorbeeld hiervan zijn de student-leden, waarmee we van 2 naar 29 zijn gegroeid. Maar ook verbindend over verschillende organisaties heen. En ten slotte verbindend tussen België en Nederland. Zo zijn we op een totaal ledenbestand van 312 gegroeid van 24 naar 79 Belgische leden. Dat was het beleid waarop ik de afgelopen jaren samen met de board heb ingezet.”
Je ambities vatte je bij je start in drie woorden samen: continuïteit, verbreding en aansluiting. Laten we ze nog eens langslopen en kijken in hoeverre je succesvol bent geweest.
“Als ik begin bij continuïteit – in events en bestuur – dan is dat denk ik wel gelukt. Voor de events hadden we een uitdaging, omdat het vorige bestuur deze had geprofessionaliseerd. Die lijn hebben we doorgetrokken en daarnaast zijn er nieuwe concepten ontwikkeld, zoals de round table bijeenkomsten. Ook in het bestuur is er continuïteit. Bij mijn start zijn tegelijkertijd een aantal nieuwe bestuursleden aangetreden en die zitten er nu nog steeds. En wat ik toch ook nog wel wil benadrukken, is dat toen ik zes jaar geleden in de board kwam het toen vooral de voorzitter en de secretaris waren die de kar trokken. Nu is het bestuur meer een team, waarin bij een bestuurswijziging zoals nu er mensen klaar staan om die nieuwe rol eenvoudig over te nemen. Ook dat is continuïteit.”
Wat betreft verbreding wilde je meer samenwerking, bijvoorbeeld met gelijkgestemde organisaties. Is dat gelukt?
“In België heb ik geprobeerd om met andere organisaties samen te werken, maar dat is helaas niet gegaan zoals ik voor ogen had. In Nederland is dat beter gelukt. Wat ik heb gemerkt, is dat dit soort zaken langs de weg van de geleidelijkheid gaan. Maar voor mij is belangrijk dat we inmiddels een opening hebben gecreëerd. Waar we drie jaar geleden slechts spraken over samenwerking, is dat gesprek er nu daadwerkelijk. Er is dus progressie.”
Ten slotte wilde je aansluiting tussen young professionals en de oudere generatie. Hoe is dat gegaan?
“Dat heeft weer te maken met de verbinding waarover ik het eerder had. Ik denk dat als ik één verdienste zou moeten noemen van de board in de afgelopen drie jaar, dan is het de aansluiting tussen de jonge en de oudere generatie. Een goed voorbeeld hiervan is het mentorschap dat we in het leven hebben geroepen, waarmee we studenten aan een stageplek helpen bij een ervaren security manager. En ik ben blij dat we het Chapter lidmaatschap voor studenten laagdrempelig hebben kunnen maken, mede door bij ASIS International ‘ons’ model van studentenlidmaatschap te promoten. Dit leidde tot het gratis ASIS International studentenlidmaatschap. Dat is belangrijk, want zij zijn onze toekomst.”
Wat zou je je opvolger willen adviseren?
“Ik zou hem slechts een ding willen adviseren en dat is dat hij het voorzitterschap voortzet met dezelfde passie als waarmee hij de afgelopen drie jaar het vicevoorzitterschap heeft vervuld. Dat is de essentie, doorgaan met passie.”
Michiel de Jong: ‘Dual national’
Zijn opvolger is Michel de Jong (54), Head of Global Security bij COFRA Holding die zichzelf – in navolging van Robrechts – voorstelt met “Ik ben een ‘dual national’. Dat betekent dat ik zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort heb. Best handig voor deze Chapter rol binnen een internationale, maar vanuit de VS aangestuurde, organisatie.”
Sinds wanneer ben je betrokken bij het Chapter?
“Ik ben al 27 jaar lid van ASIS International en heb in mijn carrière altijd veel baat gehad bij het ASIS securitynetwerk. Zo heb ik nog nooit tevergeefs een beroep gedaan op de mensen die ik daarin ken. Dat is voor mij het belang van ASIS. Ik ben in 2015 toegetreden tot het bestuur van het Benelux Chapter, omdat ik vind dat als je profiteert van een organisatie je op een gegeven moment ook iets moet terugdoen. Ik doe het bestuurswerk met veel plezier.”
De afgelopen 3 jaar was je al vicevoorzitter. Wat verandert er nu voor je?
“Ik zal vooral meer zichtbaar zijn. En verder hoef je van mij als voorzitter geen schokkende nieuwe zaken te verwachten. Dat is ook niet nodig, omdat we de afgelopen jaren als bestuur vorm hebben gegeven aan een beleid waarmee we gewoon op de goede weg zijn. Mijn verantwoordelijkheid is dat we die koers vasthouden.”
Wat zijn je ambities?
“Eigenlijk gaat het mij vooral om continuïteit, om te beginnen in het bestuur. Verder wil ik in het bestuur iets doen aan de m/v-verhouding en zou ik graag een aantal Belgische bestuursleden willen verwelkomen. Dat is nog wel een uitdaging. Ook wil ik doorpakken in de samenwerking met gelijkgestemde organisaties, want dat project is nog niet af. Ten slotte vind ik het belangrijk dat we respectvol omgaan met de tijd van onze leden. Denk daarbij aan het combineren van events met andere organisaties, of dat we wat schuiven met de timing van onze eigen events.”
Chapter 25 jaar
Het ASIS Benelux Chapter bestaat in oktober 25 jaar en zal hier uitgebreid bij stilstaan. Paul Robrechts en Michel de Jong kijken alvast terug op de rol die het Chapter in deze periode heeft gespeeld bij de ontwikkelingen in het vakgebied.
De securitymanager heeft zich moeten openstellen voor heel andere, nieuwe domeinen in het security werkveld
“Security kenmerkte zich 25 jaar geleden door een gesloten aanpak”, aldus Paul Robrechts. Hij vervolgt: “Security stond aan de zijlijn van de organisatie, los van de bedrijfsprocessen en handelde vooral directief. In de loop van die 25 jaar is dat fundamenteel gewijzigd. Tegenwoordig maakt de techniek het mogelijk om zaken samen te doen, alles is geconnecteerd. En IT heeft het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om camera’s te ontwikkelen waarmee we aan totaal andere toepassingen kunnen denken. Dat is het technologische aspect in de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar. Maar diezelfde spirit zit in de security man/vrouw. Die heeft zich moeten openstellen voor heel andere, nieuwe domeinen in het security werkveld. Waar het vroeger uitsluitend om fysieke beveiliging draaide, is het werkveld nu veel breder. In deze ontwikkeling zijn we als Chapter in de afgelopen 25 jaar niet toonaangevend geweest, maar het is ook niet zo dat we alleen maar reactief zijn geweest. Ik denk dat we op sommige momenten en op sommige onderdelen de ontwikkelingen mee vooruit hebben geduwd. Illustratief daarvoor zijn de sprekers die we de laatste jaren op onze congressen hebben uitgenodigd. Dat zijn echt out-of-the-box mensen die niet alleen met security bezig zijn.”
Voorheen was het speelveld van private security er een van ex-politiemensen en ex-militairen
Michel de Jong vult aan: “Voorheen was het speelveld van private security er een van ex-politiemensen en ex-militairen. Ook dat is radicaal gewijzigd. We zien nu volwaardige studies Security Risk Management en Veiligheid van waaruit afgestudeerden de security industrie instromen. Maar ook vanuit IT en sociale disciplines. En wat de afgelopen 25 jaar is veranderd, is dat we nu ook vrouwen zien. In het werkveld, onder onze leden – de afgelopen drie jaar is het aantal vrouwen gestegen van 21 naar 34, in ons bestuur, en als sprekers op het podium. Daardoor zijn security en veiligheid meer geaccepteerde disciplines geworden. Ik denk dat het Chapter daarin zeker een rol heeft gespeeld.”
Mensen zijn op een andere manier naar security gaan kijken
De afsluitende woorden zijn voor de scheidend voorzitter. Paul Robrechts: “De afgelopen 25 jaar is onze sector geprofessionaliseerd. We hebben als Chapter er mede voor gezorgd dat er stappen voorwaarts zijn gezet en dat mensen op een andere manier naar security zijn gaan kijken. Dat vind ik cruciaal.”
• Michel de Jong: voorzitter
• Tom Brabers: vicevoorzitter
• Geert-Jan van Lieshout: penningmeester
• Sherman Bonofacio: vice-penningmeester
• Lynn de Vries: secretaris
Gedelegeerde leden:
• Nele Eykens: women in security
• Dirk Pichel: young professionals
• Raimond Pronk: IFPO-liaison
• Paul Robrechts: Benelux coördinator
• Mark Tip: student-lid
Arjen de Kort, Hoofdredacteur Security Management