Het kabinet-Schoof maakt een terechte keuze door veel aandacht te schenken aan de veiligheidsvraagstukken waarmee de samenleving kampt. Dat stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche bij monde van voorzitter Ard van der Steur in reactie op de presentatie van het kabinetsbeleid en de financiële onderbouwing daarvan op Prinsjesdag.
Van der Steur deelt de opvatting van het kabinet dat er een aantal grote uitdagingen ligt die met veiligheid te maken hebben. Dat betreft de risico’s die voortkomen uit de verdergaande digitalisering van veel processen in de samenleving. Maar ook de risico’s van het oprukken van criminele organisaties in het gewone maatschappelijke verkeer (‘ondermijning’). Verder wil het kabinet de samenleving weerbaarder maken tegen geopolitieke dreigingen, zoals die onder meer voortkomen uit de Oekraïne-oorlog.
> LEES OOK: Rijksbegroting: 120 miljoen euro voor de aanpak ondermijnende criminaliteit
Publiek-privaat
De branchevoorzitter looft ook de denklijn van het kabinet dat niet gedacht moet worden vanuit beperkingen, maar vanuit de vraag ‘wat kan wel?’ Dat opent volgens hem nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van publiek-private samenwerking, bijvoorbeeld tussen beveiligingsbedrijven en de politie. De Nederlandse Veiligheidsbranche bepleit al lang verdergaande samenwerking, vindt een belangstellend en gewillig oor bij officiële instanties, maar ziet veel initiatieven geremd worden door bureaucratische regelgeving en soms politieke onwil. Van der Steur benadrukt wel dat het op dit vlak echt tijd is voor actie.
Schijnzelfstandigheid
In de eerste reactie van de Nederlandse Veiligheidsbranche op de ‘Prinsjesdag-stukken’ merkt de branchevereniging ook op dat het kabinet terecht aandacht besteedt aan het Nederlandse vestigingsklimaat dat hier en daar barsten begint te vertonen. Verder toont de vereniging zich blij met het naderende einde van schijnzelfstandigheid en met de toegezegde afname van de regeldruk voor het MKB.
VNO-NCW/MKB-Nederland
De Nederlandse Veiligheidsbranche deelt de opvatting van koepelorganisatie van het bedrijfsleven VNO-NCW/MKB-Nederland dat het hoopt dat dit kabinet snel tot actie overgaat, vooral om een aantal ‘vastzittende’ dossiers als publiek-private samenwerking vlot te trekken. De centrale organisatie reageerde eveneens met een positieve toon op de kabinetsvoornemens met daarbij een actie-oproep: ‘Nu aan de slag en uitvoeren’.
Bron: Nederlandse Veiligheidsbranche
Volg Security Management op LinkedIn