Werden drones tot voor kort nog gezien als een bedreiging vanuit security-oogpunt, tegenwoordig worden ze steeds meer gebruikt als hulpmiddel. GPS Perimeter Systems BV gaat nog een stapje verder. Dit bedrijf brengt een automatisch vliegende drone op de markt die surveillance op afstand kan uitvoeren én kan reageren op alarmmeldingen. De grote voordelen: flexibiliteit, continuïteit en Nederlandse software.
Door Ellen Jelgersma / Beeld GPS Perimeter Systems BV
Martijn Vlug, managingpartner bij GPS Perimeter Systems BV, legt uit hoe het systeem tot stand is gekomen. “Momenteel worden drones ook vaak gebruikt als hulpmiddel, van het opsporen van drenkelingen door de reddingsbrigade tot het in kaart brengen van grote branden door de brandweer. Wat nog echt in de kinderschoenen staat, is het automatisch vliegen met een drone. Op dit moment moet er altijd nog een piloot aanwezig zijn op de plek waar de drone vliegt om hem te besturen. Wij verwachten echter dat de markt zich de komende jaren enorm zal doorontwikkelen. Daarom hebben we in eigen huis met een Nederlandse softwarepartner aan een oplossing gewerkt met een automatisch vliegende drone als verlengstuk voor de bewaker en het videomanagementsysteem.”
> LEES OOK: Snellere beeldvorming van natuurbranden door drones en AI
Besturen vanachter de pc
De insteek van GPS Perimeter Systems BV is om de drone een vooraf geprogrammeerde ronde automatisch te laten vliegen óf op basis van triggers vanuit het alarmsysteem te reageren. “Nu heb je bijvoorbeeld een bewaker die in zijn auto stapt en een rondje over het terrein rijdt om te kijken of alles nog netjes op orde is. Dit kunnen wij dan door een drone laten doen”, legt Vlug uit. “Uiteraard is er altijd nog iemand nodig om de drone te bedienen, maar die hoeft niet meer op de locatie te zijn. Je kunt de drone vanachter je computer besturen en de beelden live bekijken.”
Brede inzet
Grote securitysites hebben vaak een eigen bewakingsloge die 24/7 bemand is. Maar het is ook mogelijk om te werken met een externe meldkamer die ingericht is om met automatische drones te vliegen. “Dat kan bijvoorbeeld de meldkamer in Groningen zijn, terwijl de drones vliegen in Maastricht.” Het concept van automatisch vliegende drones kan breed ingezet worden. “Denk bijvoorbeeld aan hoogrisico-sites zoals kerncentrales, overheidsobjecten of de chemische industrie.” Maar ook grote industrieterreinen waar bewakers in auto’s langs de panden moeten rijden.
Daar kunnen de bewakingsrondes door een drone gevlogen worden.
Nederlandse software
Bijzonder aan de oplossing van GPS is dat de ontwikkeling van de software voor de aansturing van de drone volledig in eigen huis is gedaan met een Nederlandse softwarepartner. Vlug legt uit waarom dit is gedaan. “We maken gebruik van een commerciële drone van het merk DJI. Dit heeft als voordeel dat de drones niet alleen betaalbaar zijn, maar ook dat de beschikbaarheid van onderdelen optimaal is en dat er dus ook veel kennis is om de drone te onderhouden. Wanneer er iets gebeurt, is zo’n drone dan ook heel snel weer te repareren en operationeel te maken.”
DJI is echter een Chinees merk, wat betekent dat de standaardsoftware automatisch is verbonden met Chinese servers. “Alle data worden dan opgeslagen in China en dat ligt natuurlijk heel gevoelig op het gebied van security. Zeker bij hoogrisico-objecten willen bedrijven of instellingen dat absoluut niet. Dus daarom hebben wij de drones offline geüpdatet en voorzien van onze eigen Nederlandse software. Op die manier worden de data en het beeld dat de drone maakt, opgeslagen op onze Nederlandse server in Ede.” Alle connecties met China zijn op die manier doorgeknipt.
Vergunningstraject
De drone gaat automatisch de vooraf ingestelde bewakingsrondes vliegen óf vliegt, wanneer er een melding binnenkomt vanuit het alarmsysteem, automatisch naar de locatie van de alarmzone om direct live beeld te genereren voor de bewaking. Voor het uitvoeren van automatische vluchten is een vergunning nodig om op locatie met drones te mogen vliegen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en verstrekt de vergunningen. Het hele traject vanaf het vooronderzoek, de vergunningsaanvraag tot en met het uiteindelijk inrichten van de software in de meldkamer wordt begeleid door GPS Perimeter Systems.
> LEES OOK: Politie krijgt toestemming om automatische drone in Twente te mogen testen
Vlug: “Het begint met een vooronderzoek om uit te zoeken of je überhaupt mag vliegen op de locatie of dat er bepaalde restricties zijn. Wanneer het hebben van een vergunning aannemelijk is, beginnen we met het aanvragen hiervan. Het vergunningstraject neemt meerdere maanden in beslag. Deze tijd kan de klant gebruiken om piloten op te leiden en samen met ons de software-integratie te realiseren.”
Het voordeel van een drone is dat deze 24/7 inzetbaar is
24/7 inzetbaar
Het voordeel van een drone is natuurlijk ook dat deze 24/7 inzetbaar is en kan vliegen onder de meeste Nederlandse weersomstandigheden. Desgewenst kan de drone ook worden voorzien van een thermische camera, zodat je warmtebeelden kunt maken en in het donker kunt surveilleren. Bovendien kun je de drone voorzien van een zoeklicht en zelfs een megafoon, zodat je mensen kunt toespreken. “Dat hangt af van welke hardware de klant kiest en hoe uitgebreid ze het willen hebben”, aldus Vlug.
Drone-in-a-box
De drone zelf wordt geleverd volgens het drone-in-a-boxprincipe. “De drone zit in een volledig geklimatiseerde box, met weerstation, waarin hij automatisch wordt opgeladen. Dit dock wordt bijvoorbeeld op het dak van de locatie geplaatst”, legt Vlug uit. “Zodra hij moet vliegen, klapt de box open en stijgt de drone op. De box sluit weer tijdens de vlucht en opent automatisch wanneer de drone weer terugkomt. Nadat de drone is geland, klapt de box weer dicht en staat de drone weer gereed voor een volgende vlucht.” Het complete dock is bij de standaardversie ongeveer 60 bij 60 centimeter groot.
Vliegende start
Op dit moment wordt bij GPS Perimeter Systems BV de laatste hand gelegd aan de software en lopen er al diverse vergunningsaanvragen voor verschillende klanten. “We verwachten dat dit najaar de software volledig klaar is. Op ons eigen terrein vliegen we al automatisch met de drone ten behoeve van demonstraties en testen. We zijn tegelijkertijd met een partner bezig die over een externe meldkamer beschikt, om de software daar te implementeren. Deze meldkamer leidt op dit moment meerdere piloten op, zodat we vanaf het derde kwartaal van dit jaar een vliegende start kunnen maken en met een aantal projecten de lucht in kunnen gaan.”
> LEES OOK: Drones en robots van Team Digitale Verkenning afgelopen jaar 330 in actie
Toekomstige ontwikkelingen
Het ontwikkelen van de software is eigenlijk nooit klaar. Zo is GPS Perimeter Systems BV zich ook aan het oriënteren op toekomstige ontwikkelingen. Vlug: “We verwachten dat het gebruik van drones in de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Op dit moment gaat het vooral om de automatische surveillancerondes en het reageren op alarmmeldingen. In de toekomst zullen we ook gebruik gaan maken van Artificial Intelligence (AI). De drone vliegt bijvoorbeeld telkens hetzelfde rondje langs het terrein en kan dan bijvoorbeeld na verloop van tijd ook zelf een afwijking signaleren en melden aan de bewaker. Dat zijn ontwikkelingen die er nu nog niet in zitten, maar die in de nabije toekomst worden geïntroduceerd.”
Volg Security Management op LinkedIn