In het najaar van 2018 is na een turbulente periode met veel acties van beveiligers een nieuwe cao voor de particuliere beveiliging tot stand gekomen. Hoe belangrijk is het akkoord en wat betekenen de afspraken voor de toekomst van de sector? Peter Schollmann en Tanja Schrijver, die als onderhandelaars betrokken waren bij het akkoord, blikken terug en kijken vooruit.
In 2017 werden tevergeefs pogingen ondernomen om tot een nieuwe cao voor de particuliere beveiliging te komen. Dit jaar lukte het FNV Beveiliging, CNV Beveiliging, De Unie Security en de Nederlandse Veiligheidsbranche wél een akkoord te bereiken.
Looptijd van de cao geeft ruimte om afspraken goed in te vullen
Tanja Schrijver, bestuurder bij FNV Beveiliging, bestuurslid van het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging en onderhandelaar bij de onderhandelingen over de cao voor de particuliere beveiliging, is blij met het resultaat dat er nu ligt. “Een belangrijk verschil met de onderhandelingen uit eerdere jaren is dat werkgevers en werknemers nu serieus met elkaar gepraat hebben over wat we belangrijk vinden en waarom. Natuurlijk liggen er aan beide kanten altijd lijstjes met wensen en eisen. Daarover hebben we intensief gepraat en daar zijn we samen goed uitgekomen. Er ligt een akkoord voor de periode 2018-2023, dus we hebben nu ook de tijd om rustig invulling te geven aan de afspraken.”
Met de poencao’s hebben we een aantal moeilijke dossiers voor ons uitgeschoven
Lange looptijd maakt deze cao uniek
Peter Schollmann, algemeen directeur van Securitas, bestuurslid van de Nederlandse Veiligheidsbranche en woordvoerder van de onderhandelingsdelegatie, spreekt van een unieke cao. “Cao’s met een looptijd van vijf jaar zijn in Nederland sowieso zeldzaam. In het verleden hebben we in de particuliere beveiliging ook altijd korte cao’s gehad, die vooral over geld gingen. Met die zogenoemde poencao’s hebben we een aantal moeilijke dossiers – zoals over inroostering, duurzame inzetbaarheid en pensioen – voor ons uitgeschoven. Nu hebben we de kaders daarvoor echt neergezet.” In de cao zijn afspraken gemaakt over onder meer salarisverhoging, inroostering, opleiding en het pensioen (zie kader).
Geen schade door acties
Tijdens de onderhandelingen hebben de vakbonden diverse acties gehouden en werd op 4 september een landelijke stakingsdag georganiseerd. Wat is de impact daarvan op de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers? Schollmann: “De acties hebben de relaties natuurlijk wel even op scherp gezet. Maar soms moet het een beetje schuren om tot glans te komen. De veerkracht van werkgevers en werknemers heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk een goede deal is gekomen. De acties hebben ook laten zien hoe belangrijk het vak van beveiliger voor onze samenleving is – en voor het primaire proces van onze opdrachtgevers. Stakingen zijn altijd vervelend voor werkgevers en we hadden de acties liever niet gehad, maar we zijn vooral blij met waar we vandaag staan.”
Stakingen zijn altijd vervelend voor werkgevers, maar we zijn vooral blij met waar we vandaag staan
Ook Schrijver zegt dat de acties de verhoudingen geen blijvende schade hebben toegebracht. “Uiteindelijk begrijpen we allemaal dat er soms actie nodig is om iets te bereiken. Belangrijk is ook dat de acties niet waren gericht tegen individuele werkgevers. Beveiligers zijn plichtsgetrouw en vinden stakingen vervelend voor de opdrachtgever. Het was echt een laatste redmiddel. Er was niet voor niets nooit eerder een landelijke staking geweest.”
Goed voor iedereen
De cao zal algemeen verbindend worden verklaard, wat betekent dat de afspraken voor de hele sector gelden. “Die voorwaarde is echt essentieel”, zegt Schollmann. “De AVV voorkomt dat werkgevers gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden. De cao is daardoor voor werkgevers, werknemers én klanten een goede zaak. Het gaat in de sector weer meer draaien om kwaliteit en innovatie.” Schollmann noemt als voorbeeld van innovatie de slimme combinatie van mensen en techniek. “De factor mens zal de komende jaren wel schaars blijven. Daarom is het nu ook het moment om innovatieve aanpakken meer ruimte te geven. Denk aan camera’s, toegangscontrolesystemen en andere technieken waar de sector al veel gebruik van maakt, maar waarover klanten nu misschien nog conventioneel denken.”
> Gerelateerd: Wat zijn de laatste trends in camerabewaking?
Cao doet recht aan de belangrijke maatschappelijke taak van beveiligers
Schrijver vindt ook de looptijd van de cao een aspect waar alle betrokken partijen voordeel van hebben. “We weten dankzij de vijfjarige cao welke kostenstijging er straks aan komt. In de komende vijf jaar worden veel projecten opnieuw aanbesteed. Dan kunnen die kosten daarin worden meegenomen. Voor werknemers geeft de cao ook rust. Beveiligers weten waar ze de komende jaren aan toe zijn: ze kunnen er zeker van zijn dat ze er niet in inkomen op achteruit gaan, ze kunnen duurzaam blijven werken zodat ze gezond hun pensioen halen en het pensioen dat ze dan ontvangen wordt ook nog eens beter.” Schollmann vat samen: “De cao is een goed gebalanceerde set afspraken, waaronder een serieuze salarisaanpassing die recht doet aan de belangrijke maatschappelijke taak die beveiligers vervullen.”
Afspraken uitwerken in vijf werkgroepen
Het onderhandelingsakkoord dat de werkgevers en vakbonden in september presenteerden, markeert het startsein voor verder overleg over een aantal kernonderdelen uit de cao. Er zijn vijf werkgroepen ingesteld die om tafel gaan om de afspraken over onder andere het pensioen en de balans tussen werk en privé in detail uit te werken. Schollmann: “De kaders staan er, maar we gaan die nu concreet invullen. Daar hebben we gelukkig ook de tijd voor. En het sentiment binnen de werkgroepen – met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, en een aantal experts – is heel goed.”
Duurzame inzetbaarheid is topprioriteit
“Waar we echt snel mee gaan starten is de roostersystematiek”, vertelt Schrijver. “We moeten voorsorteren op de arbeidsduurverkorting – waarbij de maximale werkweek omlaag gaat van 38 uur naar 36 uur – die over een aantal jaren wordt ingevoerd. Daar komt bij dat de roosters nu vaak al te zwaar zijn, met als gevolg dat mensen parttime gaan werken of niet gezond hun pensioendatum halen. Gezien de krappe arbeidsmarkt van nu is de duurzame inzetbaarheid van beveiligers een topprioriteit.”
Werkgevers en werknemers slaan met deze cao de handen ineen om een einde te maken aan een markt die vooral op prijs concurreert
Stijgende kosten voor opdrachtgevers
Nu de loonkosten als gevolg van de cao stijgen, wordt beveiliging mogelijk duurder voor de klant. Wat betekent dit voor een sector waar doorgaans sterk op prijs wordt geconcurreerd? Schrijver: “Werkgevers en werknemers slaan met deze cao de handen ineen om een einde te maken aan een markt die vooral op prijs concurreert. Zo’n race to the bottom gaat ten koste van kwaliteit – en uiteindelijk dus ook van veiligheid. Opdrachtgevers moeten beseffen dat ze niet voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten, vooral niet bij zoiets belangrijks als beveiliging.”
Als het om beveiliging gaat kun je niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten
Ook Schollmann verwacht een mentaliteitsverandering bij de inkopers van particuliere beveiliging. “Net als in andere facilitaire sectoren staat er ook bij beveiliging veel druk op prijs. Maar we kunnen dankzij de cao duidelijk maken wat er over een periode van vijf jaar verandert en waarom. Dat zal leiden tot een realiteitscheck. Opdrachtgevers zijn misschien niet gewend aan kostenstijgingen, maar zij zien natuurlijk ook de loonstijgingen uit andere cao’s.”
Arbeidsvoorwaarden sluiten beter aan op hogere eisen
Schrijver en Schollmann benadrukken dat de cao uitdrukking geeft aan het gezamenlijke belang van werknemers en werkgevers in de particuliere beveiliging. Schollmann: “We hebben een gezamenlijk belang bij de kwaliteit van de dienstverlening. Daarom investeren we in deze cao ook in bijvoorbeeld de opleiding en begeleiding van beveiligers. Het vak is natuurlijk sterk in ontwikkeling. Van beveiligers wordt steeds meer en bredere kennis verwacht. De arbeidsvoorwaarden sluiten nu beter op deze hogere eisen aan.”
Uitstroom voorkomen
Schrijver vult aan: “Het is in het belang van de hele branche dat medewerkers een eerlijke boterham verdienen, gezond hun pensioen halen en van een goed pensioen kunnen genieten. Neem alleen al de situatie op Schiphol. Daar zijn veel vacatures en er worden cruciale taken uitgevoerd. Dat vraagt om goed opgeleide beveiligers die blijven bijleren en goed zijn aangesloten op de technische ontwikkelingen. Nu is er veel uitstroom vanwege de zwaarte van het werk en gaan niet alle mensen die een opleiding voor beveiliger hebben gevolgd ook in de sector aan de slag. De cao helpt om mensen te houden en nieuwkomers een aantrekkelijk aanbod te doen.”
Particuliere beveiligingsbranche wil een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven
Schollmann vervolgt: “Op dit moment hebben we veel last van het feit dat publieke instanties – bijvoorbeeld voor de douane, de politie en het leger – massaal mensen werven. Die komen voor groot deel uit onze sector. We zetten nu alles op alles om als particuliere beveiligingsbranche ook in de toekomst een aantrekkelijke werkgever te zijn.”
Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur, contentstrateeg, trendanalist en copywriter
De cao particuliere beveiliging in het kort:
- De cao geldt voor 2018 tot en met 2023 en raakt het werk van ruim 30.000 beveiligers in Nederland.
- Belangrijke pijlers van de nieuwe cao zijn de salarissen en gezonde werkomstandigheden.
- De salarisschalen en feitelijke salarissen worden verhoogd: de loonstijging zal tussen 2019 en 2023 ten minste 2,5 procent bedragen. Als de consumentenprijsindex hoger is, dan zal deze loonstijging ook hoger zijn. Vanaf 2023 krijgen beveiligers een basissalaris dat minimaal 125 procent van het wettelijke minimumloon bedraagt.
- Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het verminderen van de werkdruk, de inroostering en de maximale werkweek. In het nieuwe roostersysteem ontstaat meer hersteltijd tussen vroege en late diensten. Tegelijkertijd wordt de inroostering voorspelbaarder, zodat beveiligers tijdig weten wanneer ze werken. De gemiddelde werkweek wordt ingekort van maximaal 152 uur per vier weken naar maximaal 144 uur.
- Andere speerpunten uit de nieuwe cao zijn de beperking van flexwerk en de duurzame inzetbaarheid van beveiligers. Het uitgangspunt is dat minimaal 80 procent van de operationele beveiligers een contract voor onbepaalde tijd krijgt, als de bedrijfsvoering dat toelaat. Daarnaast beoogt de cao ervoor te zorgen dat werknemers gezond de pensioengerechtigde leeftijd behalen. Er komt een werkgroep die gaat onderzoeken welke regeling hiervoor het beste is. Vaststaat dat de pensioenregeling de werknemers niet meer gaat kosten.
> Meer over particuliere beveiliging lezen? Op deze pagina vindt u alles over het wat, waarom, hoe en wanneer van particuliere beveiliging en bijbehorende vormen.
* Foto: © bjorn staps photography +31(0)651187009 www.bjornstaps.nl info@bjornstaps.nl