De koopkracht van de 24.000 particuliere beveiligers in Nederland gaat komende twee jaar omhoog. Dat is afgesproken in een nieuwe cao, waarover de vakbonden na ruim 10 maanden onderhandelen een akkoord hebben bereikt met de Nederlandse Veiligheidsbranche.
De gemaakte afspraken betreffen een cao met een looptijd van twee jaar. In 2025 krijgen beveiligers er 4,5 procent loon bij, in 2026 CPI + 0,5 procent (met een minimum van 2,5 procent en een maximum van 5 procent). Daarnaast wordt onder meer de reiskostenvergoeding verhoogd naar het nieuwe fiscale maximum van 23 cent per kilometer.
Nederlandse Veiligheidsbranche: afspraken fors maar verdedigbaar
Voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche noemt de afspraken met de vakbonden ‘fors, maar in de huidige arbeidsmarkt zeer verdedigbaar’. Van der Steur: ‘Dit betekent duidelijkheid voor de beveiligingsbedrijven en hun klanten. Extra positief is dat de sociale partners naast loonafspraken goede inhoudelijke afspraken hebben gemaakt over verdere professionalisering van het vak. Dat waarborgt de bijdrage van beveiliging aan de bedrijfscontinuïteit van onze klanten door onder meer permanente educatie van ons personeel. Dat op zich rechtvaardigt de stijging in kosten. Daarbij moeten we in de huidige arbeidsmarkt alle zeilen bijzetten om voldoende personeel te vinden en te binden. We moeten tonen dat we uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden en dat blijven doen.’
De leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche krijgen op korte termijn tijdens een algemene ledenvergadering de gelegenheid zich uit te spreken over het resultaat. Het bestuur van de vereniging heeft inmiddels ingestemd met de uitkomsten.
> LEES OOK: De Nederlandse Veiligheidsbranche verwacht dat cao-dispensatie verdwijnt
CNV ziet cao als nieuwe start
De lange onderhandelingen hebben – naast koopkrachtverbetering – volgens CNV-onderhandelaar Erik Honkoop nog iets anders belangrijks opgeleverd. ‘Al in december vorig jaar hebben we afgesproken dat we met elkaar willen werken aan een aantrekkelijk vak, met nieuwe roosters, betere ontwikkelingsmogelijkheden en gezondere werkomstandigheden. Daar hebben we nu afspraken over gemaakt, die zijn vastgelegd in een visiedocument. We zien deze cao als een nieuwe start. Met werkgevers moeten we aan de bak om van het vak beveiliger weer een gewaardeerd en waardevol beroep te maken. De jarenlange prijsdruk door aanbestedingen en de concurrentie vanuit andere cao’s hebben het beroep geen goed gedaan.’
Hogere lonen, betere reiskostenvergoeding
In 2025 stijgen de lonen met 4,5 procent, een procent meer dan de inflatie. In 2026 stijgen de lonen met de inflatie plus 0,5 procent (de loonstijging is minimaal 2,5 procent en maximaal 5 procent).
Verder is een betere reiskostenregeling afgesproken. De kilometervergoeding gaat van 18 naar 23 cent.
Werken aan betere roosters
Een belangrijk punt in het visiedocument is dat er betere roosters moeten komen, met meer rust en voorspelbaarheid. Dat moet leiden tot een lagere werkdruk. Een werkgroep is hiermee inmiddels aan de slag.
Beveiligers staan vaker in de frontlinie
Volgens Honkoop staan particuliere beveiligers steeds vaker aan de frontlinie van maatschappelijke thema’s. ‘Drugssmokkel, vluchtelingenopvang, een veilige openbare ruimte. Dat gaat alleen slagen met vakmensen die een fatsoenlijk inkomen krijgen en perspectief op de toekomst hebben. Want we zien het vak van beveiliger komende jaren ingrijpend veranderen. Er gaat werk verdwijnen en er gaat werk bijkomen. We willen niet dat beveiligers aan de kant komen te staan, maar dat we iedereen meenemen.’
Vakbond CNV legt het cao-resultaat komende weken voor aan de leden.
Bronnen: Nederlandse Veiligheidsbranche en CNV
Volg Security Management op LinkedIn