Voor de horeca is een vernieuwde checklist beschikbaar voor de invoering van controles op wapenbezit. Deze checklist is opgesteld door Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ is het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca een van de speerpunten in de aanpak van wapenbezit onder jongeren. Een bijdrage hieraan is de checklist ‘Checklist invoering controle op wapenbezit horeca’ die is bedoeld voor horecagelegenheden, politie en gemeenten.
De wapencontroles zijn niet alleen bedoeld voor uitgaansgelegenheden die problemen hebben op dit gebied. De checklist is een instrument dat wapenbezit in de horeca moet voorkomen en het veiligheidsgevoel in en rond de horeca moet verhogen. In de checklist staan verschillende fasen die nodig zijn om de invoering van controles op wapenbezit in de horeca te vergemakkelijken.
> LEES OOK: Horeca extra kwetsbaar voor criminele inmenging
3 deeltrajecten
In de checklist worden eerst betrokken partijen en de definities geïntroduceerd. Vervolgens zijn er 3 deeltrajecten:
- voorbereidingsfase
- uitvoeringsfase
- nazorgfase
Verschillende partijen dragen bij deze controles ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Welke partijen dat zijn in welke fase, wordt aangegeven via icoontjes. Aan het eind van de checklist zijn praktische tips en voorbeelden terug te vinden om met het thema ‘wapenbezit en wapengebruik in het uitgaansleven’ aan de slag te gaan.
> LEES OOK: 3300 wapens ingeleverd tijdens actie tegen messen op straat
Bron: ccv.nl
Volg Security Management op LinkedIn