De nieuwe fraudemethode ‘ceo-fraude’ is een plaag voor multinationals in Frankrijk, Duitsland en nu ook Nederland. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze methode van criminelen die grote bedrijven oplichten.
Tot nu toe zijn er zeker drie multinationals slachtoffer geworden. “We kregen een melding van een Nederland, Amerikaans en Zweeds bedrijf”, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. “Maar mogelijk hebben criminelen al bij meer bedrijven toegeslagen. We hebben de ondernemersorganisatie VNO-NCW gevraagd om de eigen leden voor deze nieuwe fraudemethode te waarschuwen.”
>> Lees ook Welke fraudeur ben jij?
Fraudemethode
Hoe werkt ceo-fraude? Een medewerker op de financiële administratie ontvangt een e-mail van de ceo, de hoogste baas. In de e-mail staat dat de medewerker een fors bedrag moet overmaken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van de gegevens kan hij een advocatenkantoor bellen. Deze zit ook in het complot.
Ceo
Voorafgaand aan hun acties hebben de criminelen de e-mailadressen van de ceo en van de functionaris van de financiële administratie achterhaald. Meestal werkt de functionaris dusdanig ver van de ceo, dat hij hem niet persoonlijk kent en hij ook niet na durft te gaan of het wel klopt. Meestal werkt de administrateur bij een dochteronderneming.
Ceo-fraude
Het Nederlandse filiaal van een Amerikaanse firma is hierdoor 800.000 euro kwijtgeraakt en een agrarische onderneming ruim 500.000 euro. De directeur van een Zweedse handelsmaatschappij in Noord-Holland schakelde na het verlies van drie miljoen euro de Fraudehelpdesk in. Via contacten bij Europol kon het geld worden teruggehaald van een bankrekening in België, die op naam stond van een Fransman. In Frankrijk en Duitsland worden bedrijven al jaren slachtoffer van ‘ceo-fraude’.