In 2023 was het aantal geregistreerde verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak ruim 4% lager dan in 2019 en zo’n 8% lager dan in 2022. In de meeste gevallen was er sprake van verbale agressie zoals belediging, bedreiging of de weigering om een bevel op te volgen.
Mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) zorgen voor de veiligheid van een ieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen hen geldt bij de beoordeling van de strafzaak het reguliere beleid: een verzwaringsfactor van 200 procent. Is er sprake van een evenement zoals Oud & Nieuw dan geldt een extra verzwaringsfactor van 75 procent (in totaal 275 procent). Wat de uiteindelijke straf(eis) wordt, is afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.
> LEES OOK: Toename aantal incidenten van agressie en geweld tegen politie
Dalende trend
Het OM onderzocht de instroom van verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak over de periode 2019-2023. Na een aantal jaren van lichte stijging, keerde deze trend in 2023 om. Nadat het aantal geregistreerde verdachten enkele jaren op rij een lichte toename liet zien, keert deze trend in 2023. In 2023 ligt het aantal geregistreerde verdachten ruim 4% lager dan in 2019 en zo’n 8% lager dan in 2022.
> LEES OOK: Weerwind vindt geweld tegen politie en hulpverleners onacceptabel
Verbale agressie en fysiek geweld
In 58% van de Veilige Publieke Taak-gevallen (VPT-zaken) is er sprake van verbale agressie zoals belediging, bedreiging of de weigering om een bevel op te volgen. Dat gaat in 36% van de gevallen om fysiek geweld variërend van een eenvoudige mishandeling, wederspannigheid (verzet met geweld bij aanhouding) en openlijke geweldpleging. In 3% is sprake van ernstige misdrijven zoals zware mishandeling en (poging tot) moord/doodslag. Onder de categorie “overig” valt een veelheid aan delicten die allen slechts in zeer kleine mate (één tot enkele malen) voorkomen (zoals bijvoorbeeld opzettelijk valse aangifte).
Meer dan gemiddeld aantal zaken wordt voorgelegd aan de rechter
In 59% van de Veilige Publieke Taak-zaken wordt de zaak door het OM aan de rechter voorgelegd. Dat is meer dan gemiddeld. De overige 41% wordt afgehandeld door het OM. Van de 41% wordt 25% door het OM afgedaan met een strafbeschikking, transactie of voorwaardelijk sepot. Het gaat dan vooral om de lichtere delicten zoals belediging of het niet opvolgen van een bevel. Tot slot wordt 16% van de VPT-zaken onvoorwaardelijk geseponeerd, waarvan circa 37% vanwege het ontbreken van wettelijk bewijs. Het sepotpercentage is minder dan gemiddeld.
Bron: Openbaar Ministerie
Volg Security Management op LinkedIn