2016 was een goed jaar voor de veiligheidsbranche. De omzet steeg met 4,9 procent tot 1,4 miljard euro. Maar de veiligheidssector is ook aan het vergrijzen; de in 2015 gemeten toename in aantal werknemers boven de 55 jaar zet zich ook in 2016 voort. Dit blijkt uit de Branchescan 2016, de jaarlijkse branchemonitor van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Stijgende lijn in omzet
Na een periode van dalende omzet en werkgelegenheid is er sinds 2015 in de veiligheidsbranche een stijgende lijn te zien op het gebied van omzet en aantal beveiligers. De omzet is in 2016 met 4,9% gestegen ten opzichte van 2015 tot circa 1,441 miljard euro. De groei in het aantal beveiligers (nu bijna 30.000 ten opzichte van bijna 28.000 vorig jaar) wordt met name veroorzaakt door een toename in inhuur (bij bijvoorbeeld flexbureaus of andere beveiligingsbedrijven).
Groei vlakt af in 2017
De verwachting is dat de groei hoogstwaarschijnlijk zal afvlakken, zeker op het gebied van particuliere beveiliging. Waar in 2016 de overgrote meerderheid van de bedrijven een omzetgroei verwachtte, is dit percentage in 2017 gedaald naar 47%. 40% van de leden verwacht een stabilisatie van hun omzet en 13% gaat zelfs uit van een daling. Zij verwachten minder diensten aan te bieden, of verlaagden hun tarieven. De markt voor evenementen- en horecabeveiliging zal, naar verwachting, wel verder blijven groeien.
Beroep aantrekkelijker maken voor jongeren
Volgens voorzitter Laetitia Griffith is het belangrijk te investeren in het aantrekken van jongeren voor het beroep. Grote bedrijven herkennen dat oudere werknemers vaak vaste contracten hebben. Griffith: “Het is nu aan de branche zelf om het beroep aantrekkelijker te maken voor jongeren. Zo hopen we op meer instroom van deze krachtige en vaak innovatieve collega’s; juist die verschillende beveiligers kunnen elkaar én uiteindelijk de branche versterken.”
Download hier het rapport Ontwikkelingen in de beveiligingsbranche 2016.