Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) wil dat de oorzaken van de grote communicatiestoring die het werk van de hulpdiensten ernstig bemoeilijkte tijdens de nieuwjaarsnacht, “gevonden en opgelost” zijn voor de NAVO-top die in juni in Den Haag wordt gehouden. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Tijdens de jaarwisseling vond er een storing plaats aan het radiobediensysteem eOCS van C2000. Het ministerie zegt deze situatie zeer te betreuren omdat alle hulpdiensten, waaronder de politie, moeten kunnen rekenen op hun communicatiesystemen, juist op cruciale momenten zoals tijdens de jaarwisseling. Hoewel de oorzaak of oorzaken nog worden onderzocht, kan in ieder geval worden gesteld dat intensieve belasting nooit een reden mag zijn voor uitval van eOCS, aldus de minister in zijn brief.
> LEES OOK: Rumoerige jaarwisseling met heftige incidenten
Uitvoerig getest
Het C2000 systeem werd in mei 2023 in gebruik genomen als opvolger van het oude radiobediensysteem (ACR). Overbelasting en storingen bij de uitrol van het nieuwe systeem zorgden ervoor dat er tijdelijk teruggegrepen is op het oude ACR netwerk, waarna het nieuwe radiobediensysteem alsnog, in maart 2024, gereed was om in gebruik genomen te worden. Hieraan ging uitvoerig testen of het systeem ook onder intensieve belasting zou blijven functioneren vooraf. Deze tests gaven het vertrouwen dat dit zo was. In maart 2024 is het systeem volledig in gebruik genomen. In 2024 zijn er bij grote evenementen (zoals Koningsdag) of bijvoorbeeld demonstraties geen aanwijzingen geweest dat het systeem problemen zou geven aangezien het toen goed werkte.
Signalen van vertraging
Op 31 december 2024 bleek echter dat het radiobediensysteem signalen van vertraging vertoonde. De eerste melding kwam rond 14:00 uur binnen. Er werden diverse kleine verstoringen gezien, zoals het haperen bij verzenden.
Rond 22:15 uur kwamen er nieuwe meldingen binnen vanuit diverse meldkamers over vertragingen in het gebruik van het systeem. Deze meldingen breidden zich
uiteindelijk uit tot alle meldkamers in het land. De vertraging zorgde ervoor dat communicatie erg moeizaam tot helemaal niet doorkwam. In de uren die volgden, zijn er diverse maatregelen genomen. Deze maatregelen bleken helaas niet te werken.
Een deel van de meldkamers moest hierdoor overschakelen naar mobilofoon- en portofoonsets om te kunnen blijven communiceren met de hulpverleners op straat.
Noodknop
De noodknop van politiemensen functioneerde weliswaar, maar bij het indrukken van de noodknop moet een spraakverbinding tussen de betrokken politie op straat tot stand worden gebracht met de meldkamer. Door de storing in het radiobediensysteem was juist die spraakverbinding niet mogelijk. Bij gebruik van de mobilofoon is het noodsignaal alleen duidelijk hoorbaar in de betreffende gespreksgroep. Kort gezegd: door de storing kwamen bij het indrukken van de noodknop spraakverbindingen niet goed of vertraagd tot stand via eOCS, maar wel nog via de – ook in de meldkamers aanwezige – mobilofoons en portofoons.
Grote impact voor politie en andere hulpverleners
Het werk van zowel de hulpverleners op straat die contact zochten met de meldkamer als de meldkamercentralisten is ernstig bemoeilijkt door deze storing.
Vooral voor de politiemensen op straat heeft dit een grote impact gehad op de uitvoering van hun taak en daarmee ook geleid tot angst, frustraties en een gevoel van onveiligheid.
Voor de centralisten was deze situatie enorm frustrerend omdat ze het gevoel hadden tekort te schieten in hun werk en de incidenten niet konden afdoen zoals ze dat normaliter zouden doen.
Complexe storing
Het ministerie, de LMS en de leveranciers zoeken de oorzaken van de grote storing tot op de bodem uit. Duidelijk is al wel dat het een complexe storing was op een moment van intensieve belasting. Dat maakt de aanpak op het moment van de storing, alsook het achterhalen van de oorzaken niet eenvoudig. De oorzaak van de storing moet gevonden en opgelost zijn voordat een volgend grootschalig evenement, de NAVO-top, zich aandient.
Opvolger C2000
Vervanging van C2000 is op korte termijn niet mogelijk, aldus Van Weel. Het Adviescollege ICT-toetsing raadde zijn voorganger in het najaar van 2023 nog aan ervan uit te gaan dat het systeem nog tot zeker na 2030 gebruikt moet kunnen worden. Daarom blijft C2000, tot het moment dat de nieuwe voorziening in gebruik genomen is, alle aandacht krijgen die het verdient. Met alle investeringen die daarvoor nodig zijn, om ervoor te zorgen dat het systeem voor de hulpverleners zo optimaal als mogelijk functioneert.
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Volg Security Management op LinkedIn