Overheid, verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus gaan informatie uitwisselen over autodiefstal. De drie organisaties starten een pilot om “gestructureerder” gegevens uit te wisselen bij de opsporing van gestolen auto’s.
Als gestolen auto’s worden gesignaleerd en er geen politie in de buurt is, worden de gegevens aan privédetectives gemeld. Die kunnen dan de gestolen auto’s blijven volgen tot er wel politie beschikbaar is.
Autodiefstal
Dit bevestigt directeur Titus Visser van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) woensdag naar aanleiding van een verhaal in het AD. Kentekengegevens van gestolen auto’s die worden waargenomen in de openbare ruimte, worden geverifieerd door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in Veendam. Dat speelt de gegevens door aan politie en verzekeraars. Door deze aanpak kunnen verzekeraars tijdens de proef in Oost-Nederland langs Duitse de grens versneld privédetectives inschakelen.
Samenwerkingsverband
Het LIV is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie, de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en de Belastingdienst. Het LIV is het expertisecentrum voor voertuigcriminaliteit en opsporingsbijstand in Nederland. De organisatie is een centraal meldpunt, verstrekt informatie, geeft advies en ondersteunt specifieke acties. Het is de enige organisatie waarin publieke en private partijen samenwerken aan de opsporing bij voertuigcriminaliteit, aldus LIV op de website.