Laatste update: 24 juni 2021
Particuliere beveiliging bestaat uit persoonsbeveiliging, recherchebureaus, particuliere beveiligingsorganisaties en particuliere alarmcentrales. Op deze pagina het wat, waarom, hoe en wanneer van particuliere beveiliging en bijbehorende vormen.
Particuliere beveiliging: wat is dat
Alles wat je inzet om risico’s – in welke vorm dan ook – te verkleinen, valt onder beveiliging. Alles wat vervolgens een tastbare maatregel is, is fysieke beveiliging. Denk aan manbewaking, terreinbewaking, cameratoezicht en toegangscontrole. Particuliere beveiligingsorganisaties, particuliere alarmcentrales, persoonsbeveiliging en recherchebureaus zijn ondernemingen die de genoemde diensten aanbieden. Bewaken is simpelweg het oog houden op een mens of object. Beveiliging is een middel om risico’s te verminderen, beheersbaar te maken en de veiligheid te verhogen. De security manager beschermt de belangen van een organisatie en schakelt daarvoor onder meer particuliere beveiliging in.
Particuliere beveiligingsorganisaties
Particuliere beveiligingsorganisaties (PBO) bewaken de veiligheid van personen en goederen of ze waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen. Beveiliging van personen en bedrijven gebeurt meestal door particuliere beveiligingsorganisaties. PBO’s vallen onder de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR).
Particuliere alarmcentrales in Nederland
Particuliere alarmcentrales (PAC) zijn bedrijven waar alarmsignalen binnenkomen van elektronische alarmsystemen. Deze moeten ervoor zorgen dat op een alarmsignaal actie wordt ondernomen. Volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus moet een PAC gecertificeerd zijn.
Recherchebureaus
Een particulier recherchebureau helpt bedrijven en particulieren bij het vinden van de waarheid en het samenstellen van een dossier met bewijsmateriaal voor een aangifte en/of rechtszaak. Het recherchebureau kan worden ingezet als privédetective voor particulieren of bedrijfsrecherche voor bedrijven. De bureaus zijn aan wettelijke regels gebonden.
> Lees ook Onderzoeksbureau succesvol ingezet bij opsporing criminelen
Persoonsbeveiliging
De opdrachten van persoonsbeveiligers kunnen bestaan uit een statisch toezicht op de omgeving van de plaats die door de te beschermen persoon wordt bezocht of de te betreden plaats. Zowel de overheid als particuliere beveiligingsorganisaties kunnen dit doen. In beide gevallen is de opleiding Persoonsbeveiliger vereist. Persoonsbeveiliging kan van incidentele aard zijn om tijdelijk extra beschermd te worden, maar er kan ook sprake zijn van een structurele situatie waarbij constante beveiliging noodzakelijk is.
Ontwikkelingen
Marktomstandigheden van particuliere beveiliging
Uit de omzetonderzoeken van vakblad Security Management van de afgelopen jaren blijkt dat de beveiligingsbranche zich langzaam herstelde van de economische crisis. Omzet en aantal fte groeiden weer gestaag en met name de categorieën Services en Techniek vertoonden een sterke groei. In het boekjaar 2019 bestond de top 3 van PBO’s uit G4S, Trigion en Securitas.
Uit de Branchescan 2019 van de Nederlandse Veiligheidsbranche blijkt dat de totaalomzet van de branche in 2019 ruim 1,476 miljard euro was.
> Lees ook Beveiligingsbranche ontwikkelde zich positief tot aan de coronacrisis
> Lees ook Ard van der Steur: “De impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche is enorm”
> Lees ook Uitdaging en kans voor de beveiligingssector
> Lees ook Ard van der Steur: “In beveiliging gaat het om kwaliteit”
Terreurdreiging en asielzoekerscentra
Waarschijnlijk komen de verbeterde marktomstandigheden niet uit de lucht vallen. Denk aan de toenemende terreurdreiging en beveiliging rond asielzoekerscentra. Laetitia Griffith, ex-voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, pleitte voor nieuwe initiatieven om beveiligers beter te equiperen en op te leiden voor situaties waarin de terreurdaden van extremisten steeds meer zijn gericht op alledaagse, drukbezochte locaties. De branche denkt daarbij niet aan bewapening van beveiligers, maar aan het vergroten van vaardigheden om dreigingen vroegtijdig te signaleren en om de-escalerend op te treden.
Tot nu toe wordt de particuliere beveiliger gelijk gesteld aan een burger: bewapening is niet toegestaan. Optreden tegen extreem geweld is in zeer beperkte mate geschikt voor particuliere beveiligingsbranche.
Proactieve beveiliging of predictive profiling
Veel menskracht en techniek inzetten om vervolgens te wachten op een incident was al nooit erg efficiënt. Dankzij de digitalisering en in het bijzonder ‘big data’ is het ook steeds minder nodig. De mogelijkheid om uit open bronnen informatie te verzamelen om te kunnen anticiperen op dreigingen heeft de weg geopend naar wat proactieve beveiliging wordt genoemd. Het is mogelijk om beveiligingsmedewerkers (én anderen) te trainen in het herkennen van afwijkend gedrag, om op die manier te kunnen anticiperen op incidenten.
Proactieve beveiliging is in feite een oplossing voor de grote uitdagingen in de security; een beveiliger weet niet tegen wie hij beveiligt, hoe deze persoon eruit ziet, en of deze persoon vandaag wel of niet aanwezig is. Door het toepassen, in welke vorm dan ook, van proactieve beveiliging is het personeel in ieder geval op de hoogte van hoe de specifieke gedragingen eruit zien die vanuit zorgvuldige analyse gevaarlijk blijken te zijn voor gedefinieerde security doelstellingen.
Overigens is de methodiek veel effectiever als deze wordt uitgevoerd door de beveiliger, facilitair en ander personeel. De combinatie van proactieve beveiliging met bijvoorbeeld gastheerschap en hospitality is in de meeste klantbedienende markten een prachtige duo-oplossing voor het vergroten van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in combinatie met het zo vriendelijk mogelijk benaderen van klanten.
Hoe richt je particuliere beveiliging in?
Beveiliging kun je op talloze manieren vormgeven. Vaak komt in het proces verschillende bedrijfsdoelen, beveiligingsstrategieën en marketing en sales-doelstellingen samen.
- Lees ook Risico-gedreven beveiligen (#1)
- Lees ook Risico-gedreven beveiligen (#2)
Voorbeeld 1: Vaker succes op ‘slimme bedrijventerreinen’ in Barneveld
Traditionele collectieve beveiliging op bedrijventerreinen is al lang niet meer toereikend en succesvol. Echt succes wordt steeds vaker geboekt op ‘slimme bedrijventerreinen’ waar geïnvesteerd wordt in techniek en in publiek-private samenwerking. Zoals in Barneveld waar gemeente, politie en ondernemers samen met een particuliere beveiligingsorganisatie het hoogste beveiligingsniveau hebben bereikt. Marco van Tongeren, beveiligingsexpert bij Securitas: “Er is sprake van een volledig integrale oplossing. Er zijn beveiligingsdiensten, er is techniek op locatie en toezicht op afstand. De surveillance in de avonduren en weekenden wordt aangevuld met cameratoezicht bij de toegangswegen.”
> Lees ook de best practice over het BIZ Havengebied IJmuiden.
Voorbeeld 2: ‘Meldkamer in de cloud in Ede’
Begin 2017 ging in Ede de nieuwe meldkamer van RoutIT in bedrijf. De particuliere alarmcentrale is het kloppend hart van de alarmdienst 257Alarm die het bedrijf ontwikkelde als aanvulling op zijn ICT-dienstenpakket voor de zakelijke markt. Een alarmdienst die wordt gedragen door de internetinfrastructuur. RoutIT is één van de koplopers in de toepassing van IP-technologie voor alarmtransmissie; een onstuitbare trend in de beveiligingsmarkt. “IP wordt de onbetwiste standaard voor beveiligingsmeldkamers”, stellen de directeuren Marc Kruijs en Paul Velders van RoutIT.
> Lees ook Meldkamer van de toekomst
Voorbeeld 3: beveiligen op afstand
Slimme bedrijfsmodellen vragen slimme security-oplossingen. Een vraagstuk dat speelt bij veel bedrijven die niet volgens het klassieke acht-tot-vijf kantoormodel werken. Met ‘proces monitoring’ op afstand, krijgen bedrijven meer armslag om medewerkers op ieder moment naar keuze te laten werken. Zonder dat 24 uur per dag fysieke beveiliging op de werkvloer aanwezig hoeft te zijn. Liberty Global op kantorenpark Schiphol-Rijk heeft daarom proces monitoring geïntroduceerd, een slim securitymodel om flexwerken te faciliteren.
Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus
De Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus draagt de afkorting Wpbr. Binnen deze wet hebben beveiligingsorganisaties en recherchebureaus een vergunning nodig en alle medewerkers moeten worden gescreend. Daarnaast gelden er diverse opleidingseisen voor de medewerkers. De vergunning voor particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wordt namens de minister van Justitie en Veiligheid verleend door Justis. Als particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus zich niet aan de regels houden, kan Justis een bestuurlijke sanctie opleggen (Bron: Rijksoverheid).
Verdieping in particuliere beveiliging
- Lees ook Beveiligen in de anderhalvemetersamenleving
- Lees ook Slim hekwerk weert onbevoegden van haventerreinen
- Lees ook Beveiliging in de ggz is een vak apart
- Lees ook Nieuwe cao particuliere beveiliging
- Lees ook VBE NL: samenwerking is het codewoord
- Lees ook Blog Michael Bouwens
- Lees ook Winkelbeveiliger in burger zorgt voor spanningen