De ruim 20.000 beveiligers in Nederland hebben voorlopig nog geen nieuwe cao. De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Veiligheidsbranche, hebben de stekker uit het cao-overleg getrokken.
‘Het liep al een hele tijd stroef, maar nu zitten we echt in een patstelling’, concludeert CNV-onderhandelaar Erik Honkoop. ‘Grootste struikelblok is de loonsverhoging voor dit jaar. De werkgevers geven daar niks op toe.’
Beveiligers wachten al maanden op nieuwe cao
De cao Particuliere Beveiliging is al op 24 maart 2024 verlopen; de beveiligers zitten dus al maanden zonder nieuwe cao. ‘De houding van de werkgevers is diep teleurstellend’, vindt Honkoop. ‘In de afgelopen jaren hebben de vakbonden zich bijzonder coöperatief opgesteld, door de cao open te breken en de afgesproken loonstijging uit te te stellen. Dat was op dringend verzoek van de werkgevers, omdat ze vanwege de record-inflatie anders in grote problemen zouden komen. En nu we aan een nieuwe cao toe zijn en de vraag naar goede beveiligers enorm is, geven de werkgevers op hun beurt niet thuis.’
> LEES OOK: De Nederlandse Veiligheidsbranche verwacht dat cao-dispensatie verdwijnt
Andere twistpunten
Andere twistpunten in het cao-overleg zijn:
- Teruggave van onterecht ingehouden vakantiedagen over de afgelopen 2 jaar.
- Overurentoeslag vanaf 144 uur.
- Een reiskostenvergoeding op het fiscale maximum.
De vakbonden, waaronder CNV, gaan komende tijd bij beveiligers langs om te overleggen hoe het verder moet. En of op termijn acties wellicht nodig zijn om een nieuwe cao voor elkaar te krijgen.
Over de cao Particuliere Beveiliging
De cao Particuliere Beveiliging geldt voor zo’n 20.000 beveiligers, onder meer bij grote bedrijven als G4S, Securitas en Trigion. Beveiligers die onder deze cao vallen, zijn actief in veel verschillende sectoren, zoals luchthavens, vluchtelingenopvang, distributiecentra, zeehavens, winkels, industrieterreinen en datacenters.
Bron: CNV
Volg Security Management op LinkedIn