Een perimeter beveiligen is geen kwestie van gewoon een hoge omheining met prikkeldraad op te trekken. Een goed beveiligde perimeter bestaat uit tal van verdedigingslagen, versterkt met robuuste beveiligingsoplossingen.
Meer dan ooit beseffen organisaties hoe belangrijk het is om criminelen te stoppen nog voor ze eigendommen kunnen beschadigen of klanten en werknemers pijn kunnen doen. Desondanks blijft er een fundamenteel probleem bestaan: sommige organisaties hebben het nog steeds moeilijk om een volledig perimeterbeveiligingsplan te ontwikkelen. Ter ondersteuning van dit proces komen in dit artikel zes vragen aan de orde die u wellicht vergat te stellen toen u de blauwdruk van uw perimeterbeveiliging ontwierp. Vergeet deze vragen niet te beantwoorden vóór u aan een perimeterbeveiligingsplan begint.
Bij perimeterbeveiliging gaat het erom kwetsbare locaties of structuren te beschermen
1. Hoe definieer ik ‘perimeter’?
Perimeters zijn alle soorten grenzen die een bepaalde ruimte van een andere afscheiden of afschermen. Bij perimeterbeveiliging gaat het erom kwetsbare locaties of structuren binnen deze perimeters te beschermen. Wanneer u een perimeterbeveiligingsplan opstelt, moet u zich eerst afvragen hoe groot de perimeter is. Voor het beveiligen van grotere perimeters hebt u meestal meer omheining en beveiligingsoplossingen nodig. Stel u moet een plan opstellen en toepassen dat evenveel aandacht besteedt aan elke vierkante centimeter van een kilometerslange perimeter. Geen eenvoudige klus, maar het kan helpen als u ten minste de volgende punten in acht neemt:
- Breng alle in- en uitgangen in kaart: indringers gebruiken meestal die plaatsen omdat daar het gemakkelijkst in te breken valt.
- Onderzoek de fysieke perimeter: fysieke perimeters kunnen bestaan uit muren, omheiningen en andere omgevingsstructuren of barrières, en soms uit natuurlijke begroeiing.
- Denk aan de effecten van een inbraak: moet er een alarm afgaan zodra de indringer een omheining omzeilt, of is de afgelegde afstand of de beweegrichting van de indringer belangrijker om het alarm te activeren? Het is belangrijk om de kritische tot niet-kritische delen van het gebied of pand in te delen in concentrische cirkels. Werk vanuit het middelpunt, dat het meest kritisch is, naar de buitenkant.
Internationale luchthavens hebben vaak een oppervlakte van meer dan 100 km², dat is afgeschermd met kilometerslange fysieke perimeteromheining.
2. Is mijn technologie up-to-date?
Er zijn diverse redenen waarom u de meest recente beveiligingsoplossingen moet gebruiken.
- Naleven wettelijke vereisten: organisaties in de gezondheidszorg of bedrijven die voor de overheid werken moeten vaak hun beveiligingsoplossingen van rechtswege up-to-date houden om boetes te vermijden.
- Verhogen productefficiëntie: de technologieën op het gebied van bewegingsdetectie zijn geëvolueerd van analyses op pixelbasis naar slimmere, objectgebaseerde detectie. Deze kunnen een alarm doen afgaan op basis van de snelheid en grootte van een object. IP-camera’s worden alsmaar krachtiger en kunnen uitgebreide analyses uitvoeren om inbraken te detecteren en gevallen van vals alarm te verminderen. Dit heeft een aantal voordelen. Processen verplaatsen naar de camera betekent dat u de rekenkracht van uw centrale server kunt gebruiken voor andere activiteiten. Zo hebt u mogelijk minder hardware (zowel qua hoeveelheid als qua kosten) nodig om dezelfde taak uit te voeren. Dankzij dit gedistribueerde proces met IP-devices waarop geavanceerde toepassingen draaien, kunt u bij een systeemuitval de boosdoener isoleren. Stel u voor dat een centrale server waarop geavanceerde analytische programma’s draaien, uitvalt. Dan zijn die programma’s onbruikbaar op alle aangesloten toestellen. Bij een gedistribueerd systeem blijft het defect beperkt tot het probleemtoestel.
- Beveiliging tegen cyberaanvallen: aangezien technologie voor het Internet of Things (IoT), zoals IP-camera’s en andere end points, van nature verbonden is met netwerken, is ze kwetsbaar voor cyberaanvallen. Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanvallen worden alsmaar grootschaliger en talrijker en kunnen beveiligingsoplossingen dwarsbomen door systemen te laten crashen of op z’n minst de toegang tot beeldmateriaal te ontzeggen. De recentste oplossingsupdates en patches downloaden kan helpen om bedrijven beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Als u oplossingsupdates overweegt, vraag uzelf dan af hoe andere detectiemethodes in uw algemene beveiligingsplan passen. Denk maar aan omheinings- en grondlussen, camera’s met passief infrarood, radar, dubbele sensors, microgolven en thermische camera’s, omroepluidsprekers en belichting. Bekijk of de technologie integreerbaar is of als een volledige unit werkt via een gemeenschappelijk platform.
>> Lees ook Cybersecuritybeeld Nederland 2017
3. Beïnvloeden klimaat en weersomstandigheden mijn detectiesystemen?
Klimaat en weersomstandigheden kunnen beveiligingsmateriaal en het detectieniveau beïnvloeden. Bijvoorbeeld op plaatsen met extreem licht of tegenlicht – zoals camera’s gericht naar de opkomende of ondergaande zon of camera’s die ’s nachts werken – hebben analoge camera’s het moeilijk om duidelijke beelden te produceren. In dit geval kunt u beter IP-camera’s met een groot dynamisch bereik of thermische technologie gebruiken.
Maar belichting is niet het enige probleem waarmee beveiligingsprofessionals te kampen hebben. Beeldstabilisatie kan een probleem vormen bij camera’s die onderhevig zijn aan felle winden of op gemotoriseerd materiaal staan. Elektronische beeldstabilisatie (EBS) kan schokken door trillingen met hoge en lage amplitude en wind verminderen.
Bij installaties die in extreme omstandigheden werken, moeten operators niet alleen rekening houden met de functies en mogelijkheden van beveiligingsoplossingen. Hier zijn nog enkele andere aspecten om aan te denken:
- Vochtigheid: condensatievorming aan de binnenkant van de cameralens maakt de beelden wazig en tast de elektronica aan. Bij camera’s die zijn blootgesteld aan voortdurende luchtdrukwijzigingen en hevige regen kunnen dichtingen en andere componenten barsten, waardoor er zich binnenin vocht kan ophopen. Bij de betere camera wordt er bij het ontwerp al rekening gehouden met de vochtigheidsfactor door gebruik te maken van interne ventilators en sneldroogtechnologie.
- Weersomstandigheden: op kustlocaties kunnen de hoge concentraties zout in de lucht de beveiligingsapparatuur op den duur aantasten. Hetzelfde geldt in voedings-, medische en cleanroomfabrieken, waar men zeer agressieve chemische schoonmaakmiddelen gebruikt. Als u apparatuur installeert in dit soort omgevingen, kan het gebruik van buitencamera’s met een roestvrijstalen of polycarbonaatbehuizing corrosie door zeewater en schoonmaakmiddelen voorkomen.
- Temperatuur: ijskoude temperaturen doen onderdelen bevriezen, tasten ze aan en zorgen dat ze niet goed meer functioneren. Als de camera niet over sneldroogtechnologie of temperatuurregeling beschikt, kan er ijsvorming ontstaan op de lens. Het resultaat? Wazige beelden of de camera start niet (goed) op.
- Montage: niet alle oppervlakken zijn hetzelfde. Camera’s aan poreuze muren of muren die extreme temperaturen doorlaten, kunnen worden blootgesteld aan nog meer vocht. Door rekening te houden met de montageplek vóór u de camera’s installeert, kunt u ze beter beschermen tegen zware weersomstandigheden en extreme temperatuurschommelingen.
4. Wie wordt er gealarmeerd en hoe?
Vaak wordt er gebruikgemaakt van IP-camerabeveiliging met toegang op afstand om perimeters continu en op verschillende locaties te bewaken. Dankzij deze oplossingen kan het beveiligingspersoneel de perimeters surveilleren door beeldschermen in het oog te houden, ter plaatse te patrouilleren of het gebied of pand van buitenaf via mobiele devices te bewaken.
Perimeterbeveiligingsoplossingen evalueren ook situaties en waarschuwen het personeel enkel als er een echte bedreiging is. Doordat deze technologie niet-bedreigende personen en gebeurtenissen negeert, kan het personeel de aard van het risico beter onderzoeken en gepast reageren.
Dit beveiligingsniveau helpt bedrijven op drie manieren:
- Minder boetes en kosten: doordat alarmen en incidenten betere gedetecteerd worden, kan de opvolging efficiënter ingeregeld worden en worden onnodige kosten voor het reageren op nodeloze alarmen voorkomen. Loos alarm kan bedrijven honderden tot duizenden euro’s kosten. De betere beveiligingsoplossingen verminderen loos alarm door alleen echte bedreigingen te herkennen.
- Minder schade aan en verlies van eigendommen: snel reageren op een perimeterinbreuk helpt schade aan of verlies van eigendommen te voorkomen.
- Minder bedrijfsonderbrekingen: perimeterbeveiligingsoplossingen kunnen het aantal bedrijfsonderbrekingen ten gevolge van nodeloos alarm verlagen of de effecten ervan verminderen.
>> Lees ook Cameratoezicht als fysieke beveiligingsmaatregel
5. Hoe kan ik de oorzaak van het alarm vaststellen?
De oorzaak van het alarm of de identiteit van de indringer vaststellen, wordt eenvoudiger met de juiste perimeterbeveiligingsoplossing. Neem bijvoorbeeld thermische camera’s met intelligente videoanalyse, die veel minder vaak vals alarm veroorzaken dan optische camera’s. Ze hebben ook veel minder last van moeilijke weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en mist. Sommige thermische camera’s zijn ook uitgerust met EBS, waardoor ze stabiel blijven in winderige omstandigheden. Thermische camera’s hebben natuurlijk hun beperkingen wanneer het gaat over het fysiek detecteren van de indringer. Maar in combinatie met bewakingsmogelijkheden op afstand kunnen zulke camera’s het personeel snel inlichten, zodat men de bedreiging zelf of met visuele camera’s kan onderzoeken.
In omgevingen met extreem veel of weinig licht kan beveiligingsmateriaal het moeilijk hebben om indringers correct te identificeren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij camera’s die rechtstreeks op voertuigen met felle koplampen gericht zijn. Oplossingen met een groot dynamisch bereik zijn in staat om de locatie als het ware te herstructureren, zodat voorwerpen beter zichtbaar zijn in omgevingen met uiteenlopende lichtomstandigheden.
Nog een mogelijkheid is camera’s met 950 nm infraroodlicht gebruiken, omdat die donkere plaatsen verlichten. Ook al geeft IR geen natuurlijke kleuren weer, IR-camera’s met 950 nm zijn ideaal voor verborgen toepassingen, omdat het licht onzichtbaar is voor het menselijk oog. Net zoals alle andere oplossingen hebben IR-camera’s ook enkele zwakke punten:
- Ze zijn minder efficiënt bij nat weer, omdat waterdruppels reflecties en lichtbrekingen kunnen veroorzaken waar de visuele camera last van heeft. Daardoor wordt het beeld minder bruikbaar.
- Ze zijn gewoonlijk efficiënter als het licht vanaf meerdere voorwerpen weerkaatst om de omgeving te verlichten. In omgevingen met zeer donkere of lichte voorwerpen wordt het IR-licht niet altijd goed gereflecteerd.
- Criminelen kunnen IR met lage golflengte opmerken omdat het een zwakke, rode gloed heeft. Zo bestaat de kans dat ze de camera of de behuizing proberen te vernielen.
Ten slotte kan bijkomende verlichting aanbrengen op plaatsen die te donker zijn, helpen indringers te identificeren. Al kan dit de totale kostprijs van de perimeterbeveiliging op termijn verhogen.
6. Wat is mijn detectieniveau?
Een belangrijke taak van beveiligingspersoneel is om blinde vlekken langs de perimeter weg te werken. Is het bijvoorbeeld even belangrijk om een bedreiging duidelijk te kunnen detecteren op 3 meter afstand als op 300 meter? Is het antwoord ‘ja’, kijk dan verder dan de specificaties van de oplossing en bekijk de volledige situatie.
Elk product kan het laten afweten als het niet correct geïnstalleerd en gebruikt wordt. Als het personeel echte praktijkvoorbeelden kent van de perimeterbeveiligingstechnologie en weet wat de beperkingen zijn qua detectiebereik, kan het betere oplossingen ontwerpen.
Een thermische camera die tot 300 meter kan bewaken, is goed voor een omheining. Maar wat als de operator moet weten of de indringer een mens of een dier is? Deze parameters kunnen het aantal modellen en het detectiebereik beperken op basis van de systeemvereisten, de weersomstandigheden en het terrein in het algemeen.
Edwin Roobol is Regional Director Middle Europe bij Axis Communications

De whitepaper Trends in toegangscontrole bevat naast trends ook een stappenplan en checklist.