De politie mag gegevens van alle voertuigen die met een camera zijn vastgelegd (zoals kenteken, plek en foto) vier weken gaan bewaren. De Eerste Kamer ging op 21 november akkoord met het plan, nadat de Tweede Kamer een jaar geleden al groen licht had gegeven.
De politie gaat dus ook data verzamelen van voertuigen waarmee niets aan de hand is of lijkt. Die moeten nu nog meteen worden gewist. Door de verandering kan de politie 28 dagen gebruik maken van de gegevens bij de opsporing van een misdrijf en voor de aanhouding van voortvluchtige personen.
>> Lees ook Inzet ANPR-camera’s ook op binnenwegen
Tegenstanders vrezen aantasting van de privacy
Onder meer VVD, CDA, PVV, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie en SGP gingen in Tweede en Eerste Kamer akkoord. D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn tegen. Zij vrezen onder meer een aantasting van de privacy.
Privacy First bereidt rechtszaak voor
Ook actiegroep Privacy First is tegen en noemt de wet “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en ineffectief”. De stichting Privacy First vindt de wet onrechtmatig omdat die in strijd zou zijn met het recht op privacy. Privacy First zegt nu een rechtszaak te gaan voorbereiden om de wet weer ongedaan te maken.
Alleen gegevens van camera’s op plaatsen die relevant zijn voor opsporing
Om de privacy van weggebruikers te beschermen, zijn in het voorstel waarborgen opgenomen, zo benadrukt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld, op plaatsen die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen.
>> Lees ook AP adviseert over ontwerpbesluit gebruik ANPR-gegevens door politie
Toegang tot gegevens alleen voor speciale opsporingsambtenaren
Ook kan niet iedereen zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciale opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie alleen worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven, zoals plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme, en de aanhouding van voortvluchtigen.
De voertuigen worden geregistreerd met een zogenoemde ANPR-camera (automatische nummerplaatherkenning).
>> Lees ook Arjen de Kort: Schild