Het kabinet moet naast een algeheel vuurwerkverbod het bezit van zwaar illegaal vuurwerk zwaarder straffen en ook de import van dat soort vuurwerk uit het buitenland aan banden leggen. Daarvoor pleit politievakbond ACP. Het bezit van zwaar illegaal vuurwerk zou wat de bond betreft onder de wet wapens en munitie moeten vallen. “We hebben het hier namelijk over explosieven”, aldus een woordvoerder.
De afgelopen jaarwisseling hadden politiemensen het volgens de bonden op veel plekken razend druk. Meerdere agenten raakten gewond en liepen bijvoorbeeld gehoorschade op doordat ze bekogeld werden met vuurwerk, zei de korpsleiding. In twaalf gemeenten was er een vuurwerkverbod van kracht, maar dat werd massaal genegeerd. Volgens de politiebonden is handhaven nu amper mogelijk en is een landelijk verbod de beste oplossing.
“Dat verbod zal een combinatie moeten worden”, aldus de zegsman van de ACP. “Dus niet alleen een verbod op consumentenvuurwerk. Er zijn meer maatregelen nodig om dat extreem explosieve materiaal uit het buitenland te weren, bijvoorbeeld door internationale afspraken te maken. De politiek moet daarvoor aan de bak. Er moet iets gebeuren. Het kan niet alleen blijven bij woorden van verafschuwen en veroordelen.”
> LEES OOK: Inspectie laat Thunderking-vuurwerk van Nederlandse markt halen
Burgemeester Halsema dringt aan op landelijk vuurwerkverbod
Ook de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft “nogmaals een dringend appel” gedaan op het kabinet om met een landelijk vuurwerkverbod te komen, na een volgens haar onrustige oudejaarsnacht. In de hoofdstad gold een verbod op het afsteken van vuurwerk, maar doordat de regels niet landelijk zijn afgestemd spreekt Halsema op Instagram van een “onhoudbare situatie”.
De burgemeester is in de nacht van zaterdag op zondag op pad geweest met de hulpdiensten en constateert dat er ondanks het verbod veel vuurwerk is afgestoken. “De brandweer is de hele nacht bezig geweest om branden te blussen en te voorkomen. Politiemensen en handhavers hadden de handen vol aan het handhaven van de openbare orde en het ondersteunen van de brandweer en andere hulpdiensten.”
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls roept zondag ook op tot een landelijk verbod. Ook in zijn stad gold vannacht een vuurwerkverbod, maar als maar een paar gemeenten dat hanteren, is het een “niet te winnen wedstrijd”, aldus Bruls, die ook voorzitter is van het Veiligheidsberaad.
> LEES OOK: Vorig jaar helft minder jongeren naar Halt voor vuurwerkdelicten
Vreugdevuur
In Amsterdam zijn deze jaarwisseling volgens de gemeente flink meer mensen aangehouden dan vorig jaar. Op sommige plekken hebben relschoppers met vuurwerk gegooid naar politieagenten, boa’s en hulpverleners. Volgens de gemeente was het vooral in stadsdeel West en op de Dam onrustig.
Op zondag heeft Halsema ook haar onvrede laten horen over het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam, dat toch werd aangestoken ondanks dat de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) besloot het niet door te laten gaan vanwege de harde wind. In een reactie tegen AT5 zegt ze dat de brandweer duidelijk was dat het vuur niet aan kon. “Het is onverantwoord en kwalijk dat het vreugdevuur toen toch is aangestoken.” Het stadsdeel en de organisatie van het vreugdevuur gaan de komende weken in gesprek, zegt de burgemeester, want “op deze wijze kan het vreugdevuur geen vervolg krijgen”.