Op 5 oktober zijn in de Jaarbeurs in Utrecht de belangrijkste IT-prijzen van het jaar uitgereikt. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was met het CCV-keurmerk Pentesten 1 van de 10 genomineerden in de categorie Cyber Resilience. Andere nominaties in deze categorie waren initiatieven van o.a. AIVD/MIVD en RTL Z. De vreugde in het CCV-kamp was groot toen bleek dat de hoofdprijs naar het CCV-keurmerk Pentesten ging.
Zowel grote als kleine bedrijven hebben in toenemende mate te maken met cybercriminaliteit, zoals ransomware-aanvallen en datalekken. Een goed digitaal slot op de deur is noodzakelijk. Het niveau en de staat van de digitale beveiliging komt aan het licht met een pentest. Daarbij kruipen onderzoekers in de huid van een kwaadwillende hacker. Zo leggen ze zwakke plekken van een website, applicatie of van de gehele IT-infrastructuur bloot. Na afloop van de pentest is duidelijk welke risico’s aangepakt moeten worden.
Voor afnemers van een pentest kan het lastig zijn om te beoordelen of ze een goede pentester inhuren. Cybersecurity bedrijven die werken met het CCV-keurmerk Pentesten leveren kwalitatief goed werk. Zij houden zich aan de kwaliteitseisen van het keurmerk en worden hierop onafhankelijk beoordeeld door een certificatie-instelling. Daarmee is het keurmerk een belangrijk middel om het Nederlandse bedrijfsleven cyberweerbaarder te maken.
Hoogste beoordeling van deelnemersveld
Iedere genomineerde voor een award ontving een beoordeling van een vakjury en van publieksstemmers. Het CCV-keurmerk Pentesten won niet enkel de Computable Award in de categorie Cyber Resilience, maar bleek ook nog eens de hoogste totaalscore te hebben van alle 160 genomineerden uit de 16 categorieën. De Computable Award werd met trots in ontvangst genomen door Patrick van den Brink (directeur van het CCV), Petra Oldengarm (directeur Cyberveilig Nederland) en Karin Beems (adviseur Keurmerken bij het CCV). De award is een mooie erkenning voor het keurmerk dat ruim een jaar geleden gelanceerd werd. Tevens is de award een stimulans om door te gaan met de ontwikkeling van andere cyberkeurmerken, om zo het Nederlandse bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.

Patrick van den Brink (midden) met de Computable Award voor CCV-keurmerk Pentesten
Samenwerking
Bij de ontwikkeling en het onderhoud van het CCV-keurmerk Pentesten zijn een groot aantal belanghebbende partijen betrokken. Deze prijs is daarom ook voor Politie Nederland, Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW/MKB-Nederland, CIO Platform Nederland, Cyberveilig Nederland, NLdigital, Digital Trust Center, Online Trust Coalitie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken. Het keurmerk was er niet gekomen zonder de deskundige inbreng van een aantal cybersecurity bedrijven en certificatie-instellingen.
Cybersecurity bedrijven die werken met CCV-keurmerk Pentesten
Er zijn 10 cybersecurity bedrijven die pentesten met CCV-keurmerk kunnen leveren. Dat aantal gaat toenemen. Er worden op dit moment meer cybersecurity bedrijven geaudit. Kijk op https://hetccv.nl/pentest om bedrijven te vinden die werken met het CCV-keurmerk Pentesten.
Lees ook:
– Digitale weerbaarheid: een hoofdrol voor decentralisatie en participatie
– Informatiebeveiliging vraagt om agile samenwerking
– “Zonder inzet nieuwe technologieën is cyberweerbaarheid niet te garanderen”
– DNS: basis voor veilig digitaal werken
– Voorbereiden op digitale ontwrichting vraagt om coördinatie overheid