De plannen en budgetten voor veiligheid in 2017 zijn weer bekend gemaakt. Deze acht punten mag Security Management niet missen.
Positieve geluiden uit Den Haag voor 2017. In 2017 zijn er verkiezingen en vinden de regerende partijen het goed om de balans op te maken. Het kabinet heeft de verantwoordelijkheid genomen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de gevolgen van de crisis te beperken, aldus de begroting voor 2017. Mede door dit kabinet staat Nederland er beter voor dan vier jaar geleden.
Maar genoeg over de algemene begroting. Aan veiligheid wordt ook hard gewerkt; en daar steekt het kabinet geld in. 8 belangrijke punten voor Security Management.
1. Meer aandacht voor cybercrime
Het aantal onderzoeken naar cybercrime zal toenemen van 156 op dit moment naar 360 in 2018. Om dat mogelijk te maken trekt het kabinet volgend jaar 5 miljoen euro en vanaf 2018 14 miljoen euro extra uit voor de aanpak van cybercriminaliteit. Van de 360 onderzoeken die zijn voorzien gaat het om vijftig complexe. Het geld gaat onder meer naar het Team Tech Crime van de politie. Ook wordt het Nationaal Detectie Centrum uitgebreid.
2. Binnenlandse Zaken: veilig online zaken afhandelen & AIVD moderniseren
Bedrijf en burger moet uiterlijk volgend jaar al haar zaken met de overheid digitaal afhandelen, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook wil het kabinet dat dit nog veiliger en gemakkelijker wordt. Het ministerie wil volgend jaar ook vaart maken met de modernisering van de bevoegdheden van de inlichtingendienst AIVD, al moet dat gebeuren met goede waarborgen voor de privacy. De AIVD moet meer mogelijkheden krijgen om dubieuze zaken via telefonie en internet te achterhalen. Voor de uitvoering van de voorgenomen modernisering van de wet op de inlichtingendiensten is 20 miljoen euro uitgetrokken.
3. Meer geld voor antiterreurpolitie
Het kabinet gaat de Dienst Speciale Interventies (DSI) versterken. Er wordt volgend jaar 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor terrorismebestrijding, een deel is bestemd voor de speciale eenheid van de politie. De DSI kan worden ingezet bij terroristische dreiging, of bijvoorbeeld om een gijzeling te beëindigen. Op de teams is sinds de verhoogde terrorismedreiging een groot beroep gedaan. De 10 miljoen euro gaat niet alleen naar de DSI, maar wordt ook gebruikt om de uitwisseling van informatie te verbeteren.
4. Ministerie van Defensie kan 197 miljoen extra uitgeven
Het ministerie van Defensie kan volgend jaar 197 miljoen euro extra uitgeven. “Met dit extra budget kunnen de komende jaren de resterende beperkingen in de basisgereedheid worden weggenomen”, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert. “Hierbij geeft Defensie prioriteit aan eenheden die gereed moeten worden gesteld voor inzet, inclusief snelle reactiemachten.”
Er is al jaren een tekort aan materieel bij het ministerie. Dat is onder meer het gevolg van jarenlange bezuinigingen. In 2017 wordt er 1,5 miljard geïnvesteerd in materieel door Defensie. Er gaat onder meer geld naar brandstof, oefenmunitie, operationele IT, inlichtingencapaciteit en verbindingsmiddelen. Ook komt er geld om meer te oefenen. Verder wil Hennis in 2017 de problemen aanpakken rond het tekort aan reserveonderdelen voor defensiematerieel.
5. Innovatie wordt beloond
Het kabinet steekt ook extra geld in vernieuwende en snelgroeiende bedrijven. In 2017 gaat het om 33 miljoen euro voor innovatieve bedrijven die financiële steun aanvragen voor onderzoek en ontwikkeling. Met het geld kunnen ondernemers sneller nieuwe diensten en producten ontwikkelen en op de markt brengen. Minister Kamp wil zo regelen dat Nederland blijft behoren tot de vijf Europese innovatieleiders en mee blijft doen in de wereldwijde top van de concurrerende economieën.
Het extra geld komt beschikbaar via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met het extra geld is hier in totaal 1,2 miljard euro voor beschikbaar. De regeling richt zich ook volgend jaar op innovatieve middelgrote en kleine bedrijven (mkb) die willen doorgroeien. Ruim 65 procent van het totale WBSO-budget is toegekend aan deze mkb-bedrijven.
6. Begroting Buitenlandse Zaken focust op veiligheid
Bij de begroting van Buitenlandse Zaken ligt de focus op veiligheid. Waarom? De conflicten elders zijn steeds vaker voelbaar in eigen land. “Internationaal samenwerken om problemen in het buitenland aan te pakken is belangrijker dan ooit voor de veiligheid en welvaart in Nederland”, verklaart minister Bert Koenders. Volgend jaar wordt 5 miljoen euro extra uitgetrokken voor conflictpreventie en het bestrijden van gewelddadig extremisme in het buitenland. Het ministerie zal zich volgend jaar voorbereiden op het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad.
7. Politiebudget is verhoogd met 221 miljoen euro
Het politiebudget is met 221 miljoen euro verhoogd. Volgens minister Van der Steur is dit voldoende voor een begroting zonder gaten en kan hiermee de organisatie en de ICT op orde worden gebracht. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie is er “heel blij mee”. Met de extra middelen kan de politie doen waar ze bedoeld voor is: veiligheid creëren. Over terrorismebestrijding zei Akerboom dat dit de taak is van wijkagent tot speciale eenheden.
8. 10 miljoen extra voor wijkagenten
Los van de 221 miljoen euro voor de Nationale Politie wordt er 10 miljoen extra uitgetrokken voor wijkagenten. Het geld gaat naar betere uitrusting en ICT. Vacatures voor wijkagenten worden met voorrang ingevuld en de agenten zullen meer in de wijken zijn.
> Lees ook Dreigingsniveau in jaren niet zo hoog