De Amsterdamse driehoek heeft eerder dit jaar in de gemeenteraad een reflectie toegezegd over het politieoptreden en het toegepaste geweld tijdens de UvA-protesten. Deze toezegging volgde op een buitengewoon onrustige week die werd gekenmerkt door uitzonderlijk gewelddadige confrontaties tussen de demonstranten en de politie. Daarom is besloten een rapportage te maken om inzicht te geven in hoe de politie heeft gehandeld, welk geweld is toegepast, welke klachten en aangiften zijn ingediend en welk oordeel daar over heeft plaatsgevonden.
Elke geweldsinzet binnen de politie wordt vastgelegd en beoordeeld. Dit gebeurt om meer zicht te krijgen op hoe vaak, waarom en op welke wijze geweld wordt toegepast en om verantwoording af te leggen. Maar ook om kritisch te kijken naar het eigen optreden en daarvan te leren. De rapportage is toegespitst op de gebeurtenissen tussen 6 en 13 mei van dit jaar.
Optreden kan vragen oproepen of het op die manier nodig was
Amsterdamse politiechef Peter Holla: “Veel demonstranten, agenten en omstanders zijn geschrokken van het geweld over en weer. We zijn in Amsterdam heel wat demonstraties gewend en soms moeten we als politie ingrijpen om de openbare orde te herstellen of strafbare feiten te beëindigen. Maar de omvang van het verzet en het politiegeweld in mei waren hoogst uitzonderlijk. Daarbij is door de politie ook geweld gebruikt tegen demonstranten die niet moedwillig de confrontatie zochten. Ik denk dat veel studenten zich vooraf niet goed hebben gerealiseerd dat het niet opvolgen van een vordering uiteindelijk kan leiden tot een fysiek optreden. De ontruimingen gingen er soms hard aan toe en ook ik vond de beelden van die confrontaties ingrijpend. Want een optreden kan weliswaar binnen de kaders vallen van wat mag, het kan tegelijk de vraag oproepen of het ook op die manier nodig was. Wij zijn ons bij de politie bewust van de fysieke en mentale gevolgen voor demonstranten tegen wie geweld is gebruikt en betreuren het als mensen daar ook vandaag nog last van hebben. Als politiechef ben ik bereid om met demonstranten die een klacht hebben ingediend persoonlijk in gesprek te gaan als zij daar behoefte aan hebben.
Ik voel tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid naar de collega’s bij de politie van wie wij verwachten dat ze de opdrachten van het bevoegd gezag en de politiechef uitvoeren. Wij vragen politiemannen en -vrouwen om grote risico’s te lopen. Agenten zijn bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk, werden met brandblussers in hun gezicht gespoten en werden zelfs aangevallen met ammonia. Strafbare feiten die niets met demonstreren te maken hebben. Ik heb veel respect voor het werk van mijn collega’s onder uitzonderlijke omstandigheden en heb begrip voor de complexiteit van hun optreden.”
Bron: politie.nl
Volg Security Management op LinkedIn