De minister van Justitie en Veiligheid wil nadrukkelijk private partijen betrekken bij de uitvoering van het stelsel bewaken en beveiligen. Door dit stelsel kunnen ook bedreigde advocaten, journalisten, officieren van justitie en bijvoorbeeld rechters gaan en staan waar ze willen en in vrijheid werken en leven. Dat is voor veel inwoners van ons land heel gewoon, maar voor bedreigde personen niet. De minister geeft aan dat een brede aanpak vanuit de overheid en de samenleving hierbij noodzakelijk is. Deze aanpak wordt aangescherpt.
Ard van der Steur, voorzitter van De Nederlandse Veiligheidsbranche pleit al langer voor meer publiek-private samenwerking, ook binnen de kaders van het stelsel bewaken en beveiligen. “Private partijen leveren een breed palet aan diensten waarmee bestaande en nieuwe beveiligingsconcepten kwalitatief worden verrijkt” Hij vindt gehoor bij de Minister van Justitie en Veiligheid, die positief staat tegenover de inzet van expertise vanuit de private sector.
Brief Tweede Kamer
In een brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat betrokkenen zich continu inspannen om waar nodig passende beveiligingsmaatregelen te treffen die weerstand bieden tegen dreiging en risico. Ze informeert Kamerleden over de uitwerking en opvolging van aanbevelingen uit het rapport van het adviescollege ‘Toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen’ (Commissie Bos).
In samenwerking met de Nederlandse Veiligheidsbranche en met andere experts vanuit de private sector is geïnventariseerd welke kansen en mogelijkheden er zijn voor meer publiek-private samenwerking.
Lees hier de kamerbrief ‘Voortgang versterking stelsel bewaken en beveiligen’, d.d. 14 april 2022
Bijvoorbeeld op Schiphol leveren private partijen een breed palet aan diensten, waarmee bestaande en nieuwe beveiligingsconcepten kwalitatief worden verrijkt. Ook in de dagelijkse praktijk van bewaken en beveiligen worden op verschillende onderdelen private partijen ingezet. In het vervolgtraject wordt samen met experts vanuit de uitvoerende organisaties uitgewerkt op welke wijze samenwerking concreet kan worden vormgegeven. Deze verdiepende uitwerking is in de zomer afgerond. Op basis van deze verkenning wordt waar mogelijk publiek-private samenwerking ingezet, al dan niet als pilot. Samen met haar leden blijft de Nederlandse Veiligheidsbranche graag bijdragen aan versterkingen en het toekomstbestendig maken van het stelsel bewaken en beveiligen.
Volg Security Management op LinkedIn