Topbankier Barbara Baarsma van Rabobank zegt “om de tuin te zijn geleid” in de omstreden mondkapjesdeal van ondernemer Sywert van Lienden met de overheid. Rabobank was volgens onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) “een belangrijke steun” voor Van Lienden tijdens de onderhandelingen. Daarbij zou Baarsma bemiddeld hebben.

“Ik ben bij de start van het initiatief als bankier benaderd door de Stichting Hulptroepen Alliantie (het bedrijf van Van Lienden). Ik heb het initiatief net als alle andere grote merken die in de beginfase betrokken waren, beoordeeld als sympathiek en noodzakelijk. Ik vind het maatschappelijk onacceptabel dat het initiatief commercieel bleek te zijn. Ook ik ben om de tuin geleid”, aldus Baarsma in een verklaring. Rabobank zegt die teleurstelling te delen. Baarsma, destijds directeur van de Amsterdamse vestiging van de bank, stond volgens het onderzoeksplatform in de cc van een e-mail van Van Lienden aan het ministerie van Volksgezondheid over de mondkapjesdeal.

Boek
De bank zou verder 115 miljoen euro hebben gereserveerd voor de financiering van de transactie. Dat schreef Follow The Money in een artikel over het nog te verschijnen boek van twee FTM-auteurs over de zaak, getiteld ‘Sywerts Miljoenen’. Het boek komt uit op 24 maart. Rabobank stelt als coöperatieve bank zich vooral sterk te maken om maatschappelijke initiatieven te steunen, vaak al in een vroeg stadium. “Zoals dat destijds van Stichting Hulptroepen Alliantie, in de urgente situatie van een tekort aan mondkapjes. In het algemeen geldt dat niet alle financieringsaanvragen eindigen in het daadwerkelijk verstrekken van een lening. Daar kunnen diverse redenen voor zijn. Als er vertrouwen wordt geschaad, is dat zeer betreurenswaardig.”

Vertrouwensrelatie
De bank herhaalde verder “vanuit de vertrouwensrelatie met haar (potentiële) klanten” geen gegevens met media te delen. “Wat de situatie of achtergrond ook is, ongeacht het effect daarvan. Dat vinden we niet zuiver.” Het ministerie van Volksgezondheid laat onderzoek doen naar de mondkapjesdeal. Eerder op de dag werd bekend dat dit opnieuw is vertraagd. Het lukt de onderzoekers van Deloitte niet om het onderzoek voor mei af te ronden. Het streven is nu om voor het zomerreces van de Kamer met een eerste rapport te komen, schreef minister Conny Helder van langdurige zorg aan de Kamer. Een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden loopt nog.