De Raad van State heeft op 30 oktober 2024 uitspraak gedaan in de bodemprocedure die 6 juni in Den Haag plaatsvond. Volgens de RvS heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ten onrechte dispensatie verleend aan alle VVNL-leden in de periodes 2019-2021 en 2021-2023.
Een eerste inschatting van VVNL is dat er geen noemenswaardige gevolgen zijn voor werknemers over de afgelopen jaren.
> LEES OOK: Raad van State oordeelt over cao-kwestie particuliere beveiligers
Hoe zat het ook alweer?
In 2019 verleent de minister van SZW dispensatie aan VVNL (toen nog VBe NL) en haar vakbond. Vanaf 2019 geldt de cao Veiligheidsdomein voor leden van VVNL. De Nederlandse Veiligheidsbranche en haar vakbonden maken bezwaar tegen deze beslissing van de minister van SZW. In 2021 oordeelt de rechtbank dat de minister van SZW ten onrechte dispensatie heeft verleend aan alle VVNL-leden.
In 2021 geldt de cao Particuliere Beveiliging als algemeen verbindend. Na een eerdere afwijzing in 2021 verleent de minister van SZW in oktober 2022 dispensatie aan alle VVNL-leden (toen nog VBe NL-leden genaamd). Vanaf 2021 geldt de cao Veiligheidsdomein voor leden van VVNL. De Nederlandse Veiligheidsbranche en haar vakbonden maken bezwaar tegen deze beslissing van de minister van SZW.
In december 2023 oordeelt de rechtbank dat de minister van SZW ten onrechte dispensatie heeft verleend aan alle VVNL-leden. De minister moet een nieuw besluit nemen.
Begin 2024 neemt de minister van SZW een nieuw besluit: de dispensatie geldt alleen voor VVNL-leden met gecombineerde werkzaamheden (reguliere beveiligingswerkzaamheden én werkzaamheden in de evenementen- en horecabeveiliging).
Oordeel Raad van State
De Raad van State oordeelt nu dat als de minister van SZW toestemt met een verzoek tot dispensatie, dit besluit duidelijk moet worden gemotiveerd. Om te kunnen concluderen dat alle VVNL-leden wegens specifieke bedrijfskenmerken dispensatie krijgen van de cao Particuliere Beveiliging, moet ook helder zijn dat ieder afzonderlijk VVNL-lid – of tenminste iedere duidelijk omlijnde categorie VVNL-leden – die specifieke bedrijfskenmerken heeft. En dat is volgens de RvS onvoldoende gebeurd door de minister bij het verlenen van de dispensaties.
Gevolgen voor VVNL-leden
De komende dagen analyseert VVNL samen met advocaten Jaap Obbink en Jane Kramer (Lanen en Standhardt advocaten) de uitspraak. Een eerste inschatting is dat er geen noemenswaardige gevolgen zijn voor werknemers over de afgelopen jaren. Wat de gevolgen zijn voor werkgevers in de toekomst (onder andere wat betreft tarieven, dispensatie, cao en inzet zzp), daarover worden VVNL-leden bijgepraat tijdens een speciale ledenbijeenkomst.
VVNL-voorzitter Peter Hoes heeft de Nederlandse Veiligheidsbranche inmiddels gefeliciteerd met deze juridische overwinning.
Bron: VVNL
Volg Security Management op LinkedIn