Revalidatie Friesland gaat de fysieke beveiliging inbedden in een continu proces. In een serie blogs geven we inzage in het verloop van het proces. Vanuit haar maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid wil Revalidatie Friesland alerte gastvrijheid realiseren. En de risico’s – die impact hebben op personen, processen en middelen – doelmatig beheersbaar maken. Het beveiligingsmodel van ‘RisicoRegisseurs’ vormt hierbij het uitgangspunt.
Centrale kader van het beveiligingsmodel
Het beveiligingsbeleid en het dreigingsprofiel zijn inmiddels opgesteld en zijn goedgekeurd door het managementteam van Revalidatie Friesland. Hiermee is invulling gegeven aan de eerste twee, van de in totaal vier, elementen van het centrale kader van het beveiligingsmodel. Nu kunnen we aan de slag met het samenstellen van een pakket van beveiligingsmaatregelen die we op onze locaties willen toepassen. Dit wordt in het beveiligingsmodel het Programma van Eisen genoemd, mede vanwege de resultaatgerichte omschrijving van iedere maatregel. In het vierde element van het centrale kader, de koppelingstabel, wordt – zoals het woord het al zegt – de koppeling gemaakt tussen de dreigingen en de beveiligingsmaatregelen.
Gediversifieerde beveiligingsmaatregelen
Kenmerkend bij de toepassing van dit beveiligingsmodel, is dat iedere beveiligingsmaatregel meerdere functionele varianten kent. Dit zie je ook in de VRKI en in De Haagse Methodiek toegepast, maar dan met een beperktere focus op enkele dreigingen of een categorie van maatregelen. In het beveiligingsmodel van RisicoRegisseurs worden alle beveiligingsmaatregelen in de categorieën organisatorisch, bouwkundig, elektronisch en reactief, gediversifieerd, ofwel in meerdere varianten omschreven. Doel hiervan is om de beveiligingsmaatregelen qua zwaarte zo goed mogelijk te laten aansluiten op de risicoklasse van een dreiging. Een lichte maatregel bij een laag risico, en de maatregel uiteraard zwaarder uitgevoerd bij een hoger risico.
>> LEES OOK: Risico-gedreven beveiligen (#1)
Hergebruik generieke kader voor ziekenhuizen en Universitair Medische Centra
Revalidatie Friesland kiest ervoor een generiek, voor ziekenhuizen en Universitair Medische Centra opgesteld Programma van Eisen en koppelingstabel als uitgangspunt te nemen. Wel wordt een aantal beveiligingsmaatregelen uit het pakket gehaald, waarvan blijkt dat deze niet aansluiten bij de processen van een categoraal ziekenhuis. Of omdat nog onvoldoende bekend is over mogelijke consequenties voor gezondheid en veiligheid van patiënten en bezoekers, zoals het toepassen van een mistgenerator. Daarnaast worden enkele aanpassingen gemaakt in de functionele omschrijvingen van de beveiligingsmaatregelen om deze aan te laten sluiten op de in de organisatie gangbare terminologie. Daarmee is het Programma van Eisen voor Revalidatie Friesland snel vastgesteld. Op dezelfde wijze wordt de koppelingstabel beoordeeld. Ook hierin is slechts een minimale aanpassing nodig.
Beveiliging is voor de Facilitaire Dienst één van de 48 aandachtsgebieden
Taai maar fraai
Beveiliging is voor de Facilitaire Dienst van Revalidatie Friesland één van de 48 aandachtsgebieden. Het is niet mogelijk om op al deze gebieden specialistische kennis in huis te hebben. En hoe mooi is het dan om in de ondersteuning op dit gebied branche-specifieke informatie en kennis te kunnen hergebruiken. Dan moet je wel even de tanden in de materie zetten en ontdekken dat het best taai is. We zien dat de methodiek wordt gebruikt binnen vergelijkbare organisaties, waarbij we bij het toepassen kunnen terugvallen op de adviseurs van RisicoRegisseurs. Feitelijk komt het erop neer dat datgene wat er al is, wordt verbeterd op een manier die nog beter past bij je organisatie.
Als je je bedenkt dat we dit binnen een maand van begin tot eind hebben afgerond, dan ben ik trots op de stappen die we samen met de collega’s uit het primair proces met behulp van onze adviseurs hebben gezet. Nu het centrale kader gereed is, kunnen we voor al onze locaties gaan kijken in welke mate we onze risico’s al beheersen en waar verbeteringen mogelijk zijn. Ik ben erg benieuwd!
Alida Dienaar-Boers, manager facilitaire dienst en marketing & communicatie bij Revalidatie Friesland