Op iedere verdieping van een bestaand huis moet vanaf vandaag, 1 juli 2022, een rookmelder hangen. Deze was sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen verplicht, maar geldt nu ook voor bestaande bouw.
De overheid heeft de wetgeving aangepast omdat een rookmelder het aantal slachtoffers door brand in de woning kan terugdringen. Volgens cijfers van de brandweer waren er vorig jaar 27 fatale woningbranden met 31 slachtoffers. Bij ruim een derde van deze woningbranden was in het huis geen werkende rookmelder aanwezig.
> LEES OOK: Eén op zes Nederlanders heeft nog geen rookmelder
Rookmelders ophangen is zo gedaan
Ophangen is heel eenvoudig. ‘De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het ophangen maakt wonen absoluut een stuk veiliger’, verzekert Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. ‘Check op de website www.rookmelders.nl waar jij jouw rookmelders het beste op kunt hangen. Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw huis.’
Rookmelders hoeven niet duur te zijn
Rookmelders zijn er vanaf ongeveer 16 euro. ‘Die kosten zijn te overzien als je bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder dat je batterijen hoeft te vervangen.’ aldus Carolien Angevaren. Als huurder heb je helemaal geen kosten, omdat de huiseigenaar, een woningcorporatie bijvoorbeeld, verplicht is om de rookmelder op te hangen. Als bewoner moet je wel zelf de rookmelders onderhouden en met regelmaat de testknop indrukken om te controleren of ze nog werken.
Check, koop en plak rookmelders
Ongeveer een maand geleden startte de landelijke rookmeldercampagne. Nu is het moment van de verplichting bijna daar. Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ blijft Brandweer Nederland bewoners oproepen om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. De landelijke campagne rookmelders is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Nederlands Instituut Publieke veiligheid (NIPV), Brandweer Nederland, Netwerk Brandveilig Leven en de Nederlandse Brandwondenstichting.
Huurwoningen lopen achter met plaatsen rookmelders
Het advies is om rookmelders aan het plafond op te hangen met een accu die tot tien jaar kan meegaan. Dat is duurzamer en handiger, omdat veel mensen vaak vergeten de batterij te vervangen. Woningcorporaties hebben eerder laten weten dat het plaatsen van de rookmelders echter niet in alle 2,3 miljoen huurwoningen gaat lukken. Dat komt mede doordat door de coronacrisis de fabrieken in China stillagen. Ook waren rookmelders besteld in een fabriek in Oekraïne. Maar door de inval van Rusland is levering van daaruit ook niet meer mogelijk.
Bron: Brandweer Nederland