De rellen van de afgelopen dagen in verschillende steden is volgens demissionair premier Mark Rutte “puur geweld onder het mom van demonstreren”. Hij zegt dat politie en justitie er alles aan zullen doen om degenen die erachter zitten ter verantwoording te roepen.

Rutte zegt zich te realiseren dat er “in de samenleving veel spanningen zijn omdat ze al zo lang te maken hebben met alle ellende van corona”. Hij zal het recht op demonstraties altijd verdedigen, maar “ik zal nooit accepteren dat idioten puur geweld gebruiken” tegen politie en ambulancemedewerkers “onder het mom van we zijn ontevreden”.

Noodverordening
Zondagavond was het opnieuw onrustig op straat op meerdere plekken in het land. In Enschede zijn na het ingaan van een noodverordening vijf mensen aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging en bij het voetbalstadion in Leeuwarden staken groepen vuurwerk af en was de politie aanwezig. Ook onder meer in Roosendaal, Groningen en Tilburg moest de politie optreden vanwege ongeregeldheden. In Limburg werden zondagavond in Roermond en Stein vijf mensen aangehouden tijdens een noodverordening, vanwege het bezit van verdovende middelen, het niet tonen van een identiteitsbewijs en belediging, aldus de politie.

Vernielingen aan een bushokje worden opgeruimd na rellen in het centrum. Groepjes mensen pleegden vernielingen en staken zwaar vuurwerk af na oproepen via sociale media om geweld te plegen en te vechten voor vrijheid. ANP CORNE SPARIDAENS

In beide gemeenten werd de politie een dag eerder bekogeld met zwaar vuurwerk. Naast deze gemeenten was de politie zondag ook zichtbaar en onzichtbaar in andere Limburgse plaatsen aanwezig. In het centrum van Enschede hingen groepen jongeren rond, die daar waren naar aanleiding van een oproep op sociale media om te komen rellen, aldus een gemeentewoordvoerder. Het noodbevel ging om 20.30 uur in. De maatregel maakte het mogelijk om mensen te bevelen uit het centrum te vertrekken. .

Groningen en Roosendaal
In Groningen moest de politie en Mobiele Eenheid mensen uit het centrum van de stad drijven die van plan waren vernielingen te plegen en met vuurwerk te gooien. Eerder op de dag werd daar geprotesteerd tegen de coronamaatregelen, dat is vreedzaam verlopen, aldus RTV Noord. Daarna werd via online kanalen opgeroepen om ’s avonds te rellen. Busvervoerder Qbuzz meldde vanwege de onrust op en rond de Grote Markt daar de rest van de avond niet meer langs te rijden. In Roosendaal was het op meerdere plekken onrustig, aldus BN DeStem, dat meldde dat er zwaar vuurwerk werd afgestoken op sommige plekken. Politie en ME waren aanwezig en meerdere mensen zijn aangehouden. Bij een basisschool zou brand zijn ontstaan, waarschijnlijk door een vuurwerkbom.

Volg Security Management op LinkedIn