Het aantal ‘gelegenheidsinbraken’ daalt nog elk jaar. Maar vermogende bewoners en bedrijven profiteren nauwelijks van deze trend. Zij hebben namelijk veelal te kampen met professionele inbrekers. Daarom is er behoefte aan een Specialist Inbraak Beveiliging (S.I.B.) die niet alleen adviseert over elektronische maatregelen, maar ook over organisatorische en bouwkundige beveiliging. De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) heeft daarom voor S.I.B.-erkenning de trainingen aangevuld met de Bouwkunde Bedrijventraining.
Sinds medio 2009 is Jan Kuipers eigenaar van Q-Vario, een beveiligingsbedrijf wat zich met name richt op de beveiliging van het hogere particuliere segment. Tevens is het bedrijf gespecialiseerd in IP gebaseerde camera-oplossingen voor zowel bedrijven, particulieren als de publieke sector. Naast werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf, is Kuipers als voorzitter actief voor de VEB. Met ruim 600 aangesloten beveiligingsbedrijven is de brancheorganisatie een belangrijke speler in de beveiligingssector.
“We behartigen de belangen van onze leden in de breedste zin van het woord. We denken mee over regelgeving en omgevingsfactoren waarmee mensen geconfronteerd worden. Naast leden kent de VEB ook partners. Denk aan leveranciers van producten, opleidingsinstituten en providers. We proberen de keten bijeen te brengen. Het is belangrijk dat een manbewakingsbedrijf, een installateur en leverancier met elkaar in contact komen”, aldus Kuipers.
S.I.B.-specialist weet ook wat van elektronische, organisatorische en bouwkundige maatregelen
De S.I.B.-erkenning bestaat enkele jaren. En daarmee ook het S.I.B.-register, waarin de personen zijn opgenomen die de opleiding gevolgd hebben. Een register bedoeld voor onder andere de klant. Benadert de klant een beveiligingsbedrijf voor een advies, dan weet hij met een specialist van doen te hebben. “En moet ik met mijn bedrijf de inbraakbeveiliging bij een klant beoordelen, dan kan ik met het S.I.B. Register in de hand een S.I.B.’er inhuren, mocht ik op bepaalde vlakken van inbraakbeveiliging de kennis niet in huis hebben”, aldus Kuipers.
Onlangs is de S.I.B.-training uitgebreid
Onlangs is de S.I.B.-training uitgebreid. Kuipers: “Van oudsher kennen we de trainingen Technicus Beveiligingsinstallatie (TBV) en Technisch Beheerder Mechanische Begeleiding (TBMB). Met een TBMB-diploma op zak, was destijds de persoon ook een bouwkundig specialist. TBV en TBMB geven recht op opname in genoemd S.I.B. Register. Waarom dan nu een aanvullende S.I.B.-training? Welnu, de TBMB-training is inmiddels zwaar verouderd. En de TBV-training heeft zich niet uitgebreid met nieuwe technieken. Voor de particuliere markt kennen we wel de PKVW-training (Preventieadviseur Bestaande Bouw Politiekeurmerk Veilig Wonen). Maar hiermee kan iemand bedrijven of vermogende personen niet volledig adviseren.”
Met als gevolg dat deze personen drie verschillende bedrijven moeten inschakelen voor respectievelijk de bouwkundige en elektronische maatregelen en de alarmopvolging door een meldkamer met surveillancedienst. Kuipers: “Dus vinden wij dat specialisten inbraakbeveiliging op de hoogte dienen te zijn van up-to-date elektronische, organisatorische en bouwkundige maatregelen. We moeten de hele keten in acht nemen. De meeste van onze leden ‘doen’ alleen maar elektronica of bouwkunde. Dus hebben we de aanvullende VEB Bouwkunde Bedrijventraining in het leven geroepen.”
Eén keer in de twee jaar moet de S.I.B.-specialist een opfriscursus volgen
Om aan de nieuwe training van een dag deel te nemen, dient de persoon in het bezit te zijn van een TBV- en PKVW-diploma. Met de diploma’s TBV, PKVW en de Bouwkundige Bedrijventraining is opname in het S.I.B.-register mogelijk. Om ingeschreven te blijven, moeten S.I.B.-adviseurs minstens eens in de twee jaar een opfriscursus volgen.
In de aanvullende training komen onder meer aan de orde de zwaarte van het hang- en sluitwerk, welke schroeven gebruikt moeten worden, hoe te beoordelen wat een goed advies is, en hoe een attest te krijgen op een product. “Maar we laten ook zien hoe er wordt ingebroken”, vervolgt Kuipers.
Hoewel de winkel zwaar elektronisch was beveiligd, werd er ingebroken
Hij geeft het voorbeeld van een fietsenwinkel. “De winkel was zwaar – elektronisch – beveiligd. In het midden van de winkel stonden een aantal duurdere fietsen. Juist boven dit gedeelte maakten de inbrekers een gat in het dak en hengelden de fietsen naar boven. Kortom, de bedrijfseigenaar dacht dat hij goed beveiligd was. Niet dus. Een allround S.I.B.’er kijkt juist verder dan alleen elektronische beveiliging.”
De eerste aanvullende S.I.B-training heeft al plaatsgevonden
Voor alle duidelijkheid, de S.I.B.-adviseur hoeft niet zelf alle maatregelen uit te kunnen voeren. Het gaat om het complete advies, dat moet leiden tot een voor de klant en de verzekeraar aanvaardbaar risiconiveau. De adviseur kent de plaatselijke omstandigheden, weet hoe inbrekers in bepaalde sectoren en regio’s te werk gaan (modus operandi) en is er goed van op de hoogte welke maatregelen daartegen het beste zijn. Vervolgens zorgt hij er samen met gespecialiseerde beveiligingsbedrijven voor dat de maatregelen met de hoogste mate van deskundigheid worden uitgevoerd.
De eerste aanvullende training Bouwkundige Bedrijventraining heeft in april 2018 plaatsgevonden.
> Lees meerdere artikelen op Beveiliging