We hebben het waarschijnlijk allemaal weleens meegemaakt. Na veel moeite heb je het perfecte cadeau gekocht, denk je. Tot het moment dat de ontvanger het heeft uitgepakt. Wat blijkt, het is niet het juiste merk, de verkeerde maat, of een andere kleur was toch eigenlijk de bedoeling geweest. Tja, dat gevoel dus.
Dat overviel mij ook toen bij het afsluiten van Security Management nummer 11, over cameratoezicht en camerabeveiliging, het bericht voorbij kwam over een onderzoek van het ministerie van Veiligheid & Justitie, waarin politie en justitie goedwillende winkeliers een draai om de oren gaven. Want wat blijkt, bijna de helft van de winkeliers maakt camerabeelden waarop criminelen niet te herkennen zijn.
Enkele kritische noten uit het onderzoek: beelden worden nog opgeslagen op een VHS-recorder met ouderwetse videobanden; camera’s zijn vaak beroerd opgehangen, zodat je een overvaller niet in het gezicht kunt kijken; de belichting is niet in orde, waardoor mensen bij tegenlicht veranderen in zwarte vlekken; veel camera’s zijn onvoldoende scherpgesteld. Politie en justitie vinden dat de winkeliers daarom hun apparatuur in orde moeten maken, zodat de pakkans omhoog kan.
De beveiligingsonwetende en in budget beperkte winkelier is toch niet verantwoordelijk voor dat broddelwerk?
Dat politie en justitie niet blij zijn met die slechte beelden snap ik wel. Immers, ze willen juist dat zoveel mogelijk ondernemers en particulieren met beveiligingscamera’s zich aanmelden bij de landelijke database om die beelden bij opsporing te gebruiken. Dat zijn er al ruim 160.000 zo werd vorige maand bekend. Aan enthousiasme dus geen gebrek. Maar dan klinkt het wat ondankbaar als je vervolgens over ‘het cadeau’ begint te klagen. En dan volgens mij ook nog bij de verkeerde. Immers, die beveiligingsonwetende en in budget beperkte winkelier is niet verantwoordelijk voor dat broddelwerk. Dat is toch de beveiligingsinstallateur? Kennelijk zag brancheorganisatie Vebon-NOVB de bui al hangen, want nog dezelfde dag stuurde zij een tweet rond waarin werd gewezen op het belang van de keuze voor een vakbekwame beveiligingsinstallateur voor cctv-installaties. En eindgebruikers werden voor nuttige tips verwezen naar www.helderzicht.org.
Het lijkt mij een uitgelezen kans voor de installatiebranche om de collega’s van Detailhandel Nederland en vertegenwoordigers van politie en justitie uit te nodigen voor een goed gesprek over deze problematiek. Gezamenlijk moet er dan toch een oplossing kunnen worden bedacht. Voorbeelden uit het recente verleden zoals Live View laten zien dat dit kan. En misschien is er voor de winkeliers wel wat subsidie beschikbaar uit de extra half miljard euro die het nieuwe kabinet voor veiligheid heeft gereserveerd.
>> Meer over cameratoezicht leest u in de gratis whitepaper Trends in cameratoezicht
>> Deze blog wordt gepubliceerd in Security Management nummer 11