Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. De grootste zorg betreft uiteraard de volksgezondheid, maar inmiddels zijn ook de economische gevolgen groot en dreigt maatschappelijke ontwrichting. Security Management laat in een serie interviews securityprofessionals aan het woord over de gevolgen van de coronacrisis voor hun bedrijf/organisatie, hun werk, en voor henzelf.
Dit keer de ervaringen van Michel de Jong, voorzitter van het ASIS Benelux Chapter en Head of Global Security bij COFRA.
Wat hoor je als voorzitter van het ASIS Benelux Chapter vanuit je achterban hoe zij omgaan met deze crisis?
“Wij vertegenwoordigen zo’n 350 securityprofessionals en wat ik hoor en zie, als altijd, is een enorme bereidheid om informatie te delen en elkaar, waar nodig, te helpen. Ook nu, en misschien wel juist in een tijd van crisis.”
Doordat veel bedrijfspanden leegstaan, neemt de kans op inbraak toe en verdient de beveiliging dus extra aandacht
Wat merken bedrijven van deze crisis?
“Ieder bedrijf, iedere instelling, heeft momenteel bijzondere uitdagingen. Ik hoor bijvoorbeeld dat nu veel mensen thuiswerken en kantoorpanden daardoor leegstaan de kans op inbraak toeneemt en de beveiliging dus extra aandacht verdient. Retail ketens en winkels hebben natuurlijk ook te maken met tal van uitdagingen. De wereldwijde ‘supply chain’ heeft een flinke klap gekregen.”
>> LEES OOK ANDERE SECURITYPROFESSIONALS OVER DE GEVOLGEN VAN DE CORONACRISIS
- De ervaringen van Aad de Vries, directeur van SERIS.
- Piet van Egmond, manager Beveiliging & Crisismanagement van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Wat betekent het voor security afdelingen?
“Security teams die internationale travel risk management programma’s managen hadden tijdig een centrale informatiepositie opgebouwd rond het coronavirus. Toen de zorgen toenamen, bleef security een belangrijke speler in veel COVID-19 Crisis Management Teams. Binnen dergelijke teams wordt expertise op het gebied van Finance, Risk, Legal, HR, Communicatie en Security gebundeld. Deze teams zijn nog steeds hard aan het werk.”
Hoe gaan jullie om met alle beperkende maatregelen?
“Zoals elke internationale organisatie volgen ook wij strikt de maatregelen van de overheden en de nationale centra voor infectieziektebestrijding. Het is van belang dat we die per land, en soms zelfs per regio, goed blijven volgen.”
Welke knelpunten ervaar je daarbij?
“De pandemie komt met tal van persoonlijke en maatschappelijke zorgen. Waar mogelijk probeer ik bij te dragen aan het voorkomen en detecteren van onnodige narigheid en het bieden van een helpende hand bij problemen.”
Is deze uitbraak iets waarvoor je scenario’s had klaarliggen?
“Als security professional heb ik bijzondere aandacht voor crisis preparedness. De focus ligt daarbij niet zozeer op specifieke scenario’s, maar op duidelijke structuren en ervaren teams die met uitdagingen zoals deze coronacrisis aan de slag gaan.”
Je hebt – net als veel van de Chapter leden – een internationale baan waarvoor je veel moet reizen. Hoe los je dit nu op?
“Gelukkig kan heel veel gedaan worden met video conferenties, e-mail en social platforms. Juist nu is het van groot belang om met je collega’s en contacten verbonden te blijven.”
Wil je ook je ervaringen met de coronacrisis delen met de lezers van Security Management?
Neem dan contact op met:
arjendekort@vakmedianet.nl
– Beveiligingsbranche biedt kabinet hulp aan bij aanpak coronacrisis
– Supermarkten praten over eenduidig ‘deurbeleid’ en handhaving
– Boetes voor negeren coronamaatregelen
– Coronavirus: van crisismanagement naar structureler risicomanagement
– Grapperhaus: Nederland nog niet toe aan avondklok
– “De impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche is enorm”
– Beveiliging wordt gezien als cruciale beroepsgroep